Lumperator Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 baza kół - długośc roweru od osi przedniej piasty do osi tylnej piasty. Im dłuższy rower, tym spokojniej się go prowadzi. Krótszy rower szybciej skręca, ale jest przez to nieco nerwowy w prowadzeniu. Na skrętnośc roweru duży wpływ ma rownież kąt główki ramy oraz wysokość kierownicy względem osi przedniego koła.
tomi85 Napisano 10 Marca 2014 Autor Napisano 10 Marca 2014 Czyli jednym słowem mówiąc cube powinien byc bardziej zwrotny ? kurde będzie ciężko, obecnie jeżdżę na krosie: http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a4 w ramie S ( 17 ' ) cube jak i scott mają ramy 16, 18, 20, 22 wzrostu mam 170 cm ;/
Lumperator Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 W obu przypadkach spróbowałbym z rozmiarami S/16", jednak z naciskiem na Scotta Najlepszy byłby rozmiar któryu obecnie masz czyli 17", ale takowych nie mają w ofercie. Ja jednak wychodze z założenia, że lepiej ciut mniejszy niż za duży.
tomi85 Napisano 11 Marca 2014 Autor Napisano 11 Marca 2014 To moze polecisz jakiegoś sztywniaka tak do 9 k? I nie rozumiem dlaczego tak uparłes sie na tego scotta ale patrząc po sprzęcie to cube ma owiele lepszy sprzęt... nie wiem tylko który amor jest lepszy...
Lumperator Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Przede wszyskim liczy się dobre spasowanie z rowerem, a niewłaściwej dla swoich potrzeb geometrii nie zastąpi najlepszy nawet osprzęt. To nie upór, wybrałbym Scotta bo lubie tą markę
tomi85 Napisano 12 Marca 2014 Autor Napisano 12 Marca 2014 Ok rozumiem, w takim razie najlepiej bedzie go przymierzyć w sklepie choć nie wiem czy 5 minutowa przymiarka cos pomoże....
sebeq76 Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Geometria ramy to bardzo subiektywna sprawa, nie wyobrażam sobie kupowania roweru za 9 k tylko na podstawie zdjęcia. Trzeba na niego wsiąść i przejechać się chociaż kilka metrów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.