Skocz do zawartości

[serwis piasty] Krótkie pytanie

jogi109

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli chodzi bez żadnych zgrzytów i trzasków, cyka normalnie to nie widzę potrzeby.

W novatecach masz łożyska tzw maszynowe (czyli w zamkniętym pakiecie). Teoretycznie nie ma potrzeby do nich zaglądać bo i tak ich nie rozbierzesz. Jak się zajadą to wybijasz, wymieniasz na nowe i jeździsz dalej.

Wybijanie domową metodą na przykładzie innej piasty:

Co do bębenka to tu jest poradnik, jak go przeserwisować (inny model ale zasada ta sama):

Pozdrawiam

Napisano

A takie łożyska da się rozebrac. Robiłem takie coś ale w skali 1:10 :) Wystarczy igłą podważyć tą gumową uszczelkę i włala. Wystarczy wypłukać w benzinie i nasmarować czymś fajnym. Ja oliwiłem, ale olej jest za rzadki-bynajmniej w modelach.

Napisano

Da się je rozebrać. W suportach zintegrowanych bawiłem się w taką regenerację. Delikatnie podważałem uszczelkę, czyściłem łożysko benzyną i nakładałem nowy smar. Pytanie tylko czy jest to opłacalne. U mnie mocno nie przedłużyło to żywotności łożyska. Raz podważona uszczelka już niestety nie będzie 100% szczelna.

Koszt nowych łożysk zaczyna się już od 5zł. Dla mnie nie była warta skórka za wyprawkę.

Napisano

Teoretycznie nie ma potrzeby do nich zaglądać bo i tak ich nie rozbierzesz.

Każde łożysko maszynowe z uszczelnieniami "gumowanymi" bez problemu można rozebrać. Oczywiście jeśli ktoś chce może jeździć do ich zgodnu, podobnie jeśli nabywa się tanie i zamienia za każdym razem gdy zaczynają niedomagać.  

Raz podważona uszczelka już niestety nie będzie 100% szczelna.

Będzie szczelna jeśli zrobi się to w odpowiedni sposób.

Pokrywa łożyska nie przylega do jego pierścieni idealnie, krawędż posiada gumowy kołnierz, który zasłania szczelinę między zewnętrznym i wewnętrznym pieścieniem łożyska a metalem pokrywki.

Poza tym jeśli łożysko byłoby w 100 procentach szczelne brud nie dostawałby się do środka, a tak nie jest.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...