jogi109 Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Mam tylną d042sb już 1100km, ważę z rowerem 82 kg. Czy powinienem do niej zaglądnąć? Tak profilaktycznie?
beardman Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Jeżeli chodzi bez żadnych zgrzytów i trzasków, cyka normalnie to nie widzę potrzeby. W novatecach masz łożyska tzw maszynowe (czyli w zamkniętym pakiecie). Teoretycznie nie ma potrzeby do nich zaglądać bo i tak ich nie rozbierzesz. Jak się zajadą to wybijasz, wymieniasz na nowe i jeździsz dalej. Wybijanie domową metodą na przykładzie innej piasty: Co do bębenka to tu jest poradnik, jak go przeserwisować (inny model ale zasada ta sama): Pozdrawiam
Mod Team sznib Napisano 8 Marca 2014 Mod Team Napisano 8 Marca 2014 Ja profilaktycznie zajrzałem po 3 sezonach (będzie 10tys. km z hakiem) i wszystko jest ok . Te piasty są długowieczne .
jogi109 Napisano 8 Marca 2014 Autor Napisano 8 Marca 2014 A takie łożyska da się rozebrac. Robiłem takie coś ale w skali 1:10 Wystarczy igłą podważyć tą gumową uszczelkę i włala. Wystarczy wypłukać w benzinie i nasmarować czymś fajnym. Ja oliwiłem, ale olej jest za rzadki-bynajmniej w modelach.
beardman Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Da się je rozebrać. W suportach zintegrowanych bawiłem się w taką regenerację. Delikatnie podważałem uszczelkę, czyściłem łożysko benzyną i nakładałem nowy smar. Pytanie tylko czy jest to opłacalne. U mnie mocno nie przedłużyło to żywotności łożyska. Raz podważona uszczelka już niestety nie będzie 100% szczelna. Koszt nowych łożysk zaczyna się już od 5zł. Dla mnie nie była warta skórka za wyprawkę.
tobo Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Teoretycznie nie ma potrzeby do nich zaglądać bo i tak ich nie rozbierzesz. Każde łożysko maszynowe z uszczelnieniami "gumowanymi" bez problemu można rozebrać. Oczywiście jeśli ktoś chce może jeździć do ich zgodnu, podobnie jeśli nabywa się tanie i zamienia za każdym razem gdy zaczynają niedomagać. Raz podważona uszczelka już niestety nie będzie 100% szczelna. Będzie szczelna jeśli zrobi się to w odpowiedni sposób. Pokrywa łożyska nie przylega do jego pierścieni idealnie, krawędż posiada gumowy kołnierz, który zasłania szczelinę między zewnętrznym i wewnętrznym pieścieniem łożyska a metalem pokrywki. Poza tym jeśli łożysko byłoby w 100 procentach szczelne brud nie dostawałby się do środka, a tak nie jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.