Skocz do zawartości

[amortyzator] który wybrać - zmiana z 100mm na 120/140mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

takie pytanie do wszystkich. jeżdżę na hardtailu, z przodu obecnie mam amora o skoku 100mm. chcę zmienić na większy 120 bądź 140mm. moje pytanie do bardziej doświadczonych: czy znacząco to zmieni geometrię roweru? czy będzie się tym dało jeździć w większości miasto, lasy, czasami góry czyli podjazdy i lekkie enduro? rama to cube ltd 18'. dzięki za pomoc.

Napisano

Jasne, że zmienisz geo ramy. Konsekwencją a raczej kwestią czasu przy coraz większym skoku będzie pękniecie ramy. To w przypadku wypadów w ostrzejszy teren.

• Mod Team
Napisano

Niektóre ramy sa projektowane dla np 100-140mm ale to są ramy zwykle do ostrego traktowania, zwykłe ramy do XC tak nie mają i o ile zwykła jazda im nie zaszkodzi to istnieje ryzyko urwania główki ramy.

Cube LTD na pewno sie to takich ram nie zalicza, na pewno nie przy jeździe lekko ęduro i skoku 140mm ...

Napisano

Jasne, że zmienisz geo ramy. Konsekwencją a raczej kwestią czasu przy coraz większym skoku będzie pękniecie ramy. To w przypadku wypadów w ostrzejszy teren.

ok. dzięki za radę. ale czy 20mm (rożnica podzmiędzy 100 a 120) zmieni aż tak drastycznie?

Po co? Do tego co napisałeś z wyjątkiem "lekkiego enduro" (swoją drogą co to jest?) w zupełności wystarczy 100mm.

lekkie enduro miałem na myśli wypad na ślężę, single track czy rychlebskie kilka razy w roku. oczywiście bez żadnych mega skoków.

jednak zdaje mi się że ta 100 to mało

Napisano

jednak zdaje mi się że ta 100 to mało

na kryteria, które podałeś, dla dobrego jeźdźca wystarczy nawet sztywny widelec. A dobry amor o skoku 100mm da radę spokojne. o ile 120mm może znacząco nie zmienić geometrii, to 140mm jest już sporą różnicą. Wiele zależy tez od tego, z czego będziesz zmieniać - część amorów Manitou ma dość niską wysokość w porównaniu np do RS o zbliżonym skoku. W przypadku 120mm możesz mieć podobny kąt główki, jak np przy 100m w RS.

• Mod Team
Napisano

ale czy 20mm (rożnica podzmiędzy 100 a 120) zmieni aż tak drastycznie?

Różnica to 0,7 stopnia - czyli kąty ramy wypłaszczą się o 0,7 stopnia ( z grubsza rzecz biorąc). Rower będzie trochę lepiej zjeżdżał,ale pogorszą się właściwości na podjazdach i w skrętach. Lekko zmieni się Twoja pozycja.

wypad na ślężę, single track czy rychlebskie kilka razy w roku. oczywiście bez żadnych mega skoków. jednak zdaje mi się że ta 100 to mało

Wystarczy w zupełności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...