hpx Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 witam, takie pytanie do wszystkich. jeżdżę na hardtailu, z przodu obecnie mam amora o skoku 100mm. chcę zmienić na większy 120 bądź 140mm. moje pytanie do bardziej doświadczonych: czy znacząco to zmieni geometrię roweru? czy będzie się tym dało jeździć w większości miasto, lasy, czasami góry czyli podjazdy i lekkie enduro? rama to cube ltd 18'. dzięki za pomoc.
beskid Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 Jasne, że zmienisz geo ramy. Konsekwencją a raczej kwestią czasu przy coraz większym skoku będzie pękniecie ramy. To w przypadku wypadów w ostrzejszy teren.
Mod Team Puklus Napisano 3 Marca 2014 Mod Team Napisano 3 Marca 2014 Niektóre ramy sa projektowane dla np 100-140mm ale to są ramy zwykle do ostrego traktowania, zwykłe ramy do XC tak nie mają i o ile zwykła jazda im nie zaszkodzi to istnieje ryzyko urwania główki ramy. Cube LTD na pewno sie to takich ram nie zalicza, na pewno nie przy jeździe lekko ęduro i skoku 140mm ...
Schwefel Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 chcę zmienić na większy 120 bądź 140mm. Po co? Do tego co napisałeś z wyjątkiem "lekkiego enduro" (swoją drogą co to jest?) w zupełności wystarczy 100mm.
Rulez Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 Nawet jeśli w opisie ram stoi 100-140 mm , to i tak tylko w jednym rozmiarze jest optymalnie ...
hpx Napisano 3 Marca 2014 Autor Napisano 3 Marca 2014 Jasne, że zmienisz geo ramy. Konsekwencją a raczej kwestią czasu przy coraz większym skoku będzie pękniecie ramy. To w przypadku wypadów w ostrzejszy teren. ok. dzięki za radę. ale czy 20mm (rożnica podzmiędzy 100 a 120) zmieni aż tak drastycznie? Po co? Do tego co napisałeś z wyjątkiem "lekkiego enduro" (swoją drogą co to jest?) w zupełności wystarczy 100mm. lekkie enduro miałem na myśli wypad na ślężę, single track czy rychlebskie kilka razy w roku. oczywiście bez żadnych mega skoków. jednak zdaje mi się że ta 100 to mało
premier2 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 jednak zdaje mi się że ta 100 to mało na kryteria, które podałeś, dla dobrego jeźdźca wystarczy nawet sztywny widelec. A dobry amor o skoku 100mm da radę spokojne. o ile 120mm może znacząco nie zmienić geometrii, to 140mm jest już sporą różnicą. Wiele zależy tez od tego, z czego będziesz zmieniać - część amorów Manitou ma dość niską wysokość w porównaniu np do RS o zbliżonym skoku. W przypadku 120mm możesz mieć podobny kąt główki, jak np przy 100m w RS.
Mod Team durnykot Napisano 4 Marca 2014 Mod Team Napisano 4 Marca 2014 ale czy 20mm (rożnica podzmiędzy 100 a 120) zmieni aż tak drastycznie? Różnica to 0,7 stopnia - czyli kąty ramy wypłaszczą się o 0,7 stopnia ( z grubsza rzecz biorąc). Rower będzie trochę lepiej zjeżdżał,ale pogorszą się właściwości na podjazdach i w skrętach. Lekko zmieni się Twoja pozycja. wypad na ślężę, single track czy rychlebskie kilka razy w roku. oczywiście bez żadnych mega skoków. jednak zdaje mi się że ta 100 to mało Wystarczy w zupełności.
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 7 Marca 2014 Napisano 7 Marca 2014 ja zmienilem amor o skoku 63mm na 120mm i nic zlego z rama sie nie dzieje. i jezdzi sie wygodniej. przy okazji zmienilem kola 28'' na 26''. pohwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.