Skocz do zawartości

[napęd] przeskakiwanie na najmniejszej zębatce kasety

sebasw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Więc mamtaki problem...

otóż, gdy mam łańcuch na 8mym biegu (najmniejsza zębatka kasety), a na przodzie 2 lub (pośrednia zębatka lub największa) to łańcuch nie pracuje z tyłu płynnie tylko co kilka "ząbków" lekko podskoczy, jakby nie był równolegle do zębatki.

Na innych biegach wszystko jest OKi.

Co to może być ?

co sprawdzić ?

przerzutki są raczej dorbze wyregulowane, wszystko płynnie się przełącza, bez opóźnień.

Napisano

Widocznie przerzutka jest źle wyregulowana gdyż jej wychylenie boczne jest za duże. Trzeba pokręcić jedną ze śrubek regulacyjnych. To że biegi się dobrze zmieniają nie jest oznaką że dla biegu 8 jest dobrze ustawione. Bieg 1 i 8 ma oddzielne ustawienie wychylenia wózka przerzutki.

Napisano

czyli ustawic kolko przerzutki blizej kasety, czy bardziej na zewnatrz ?

pozatym nie przeskakuje na kolku przerzutki, ale na zebatce kasety, jakby lancuch byl krzywy od strony korby, wiec moze to cos z przednia przerzutka ?

Napisano
czyli ustawic kolko przerzutki blizej kasety, czy bardziej na zewnatrz ?

To trudno powiedzieć - jeżeli bieg 8 łatwo wskakuje to widocznie jest za mocno wychylony wózek na zewnątrz i trzeba przybliżyć go delikatnie bliżej kasety.

Napisano

oczywiście, poprawne ustawienie i wszystko śmiga :)

sam nie dałem rady (wciąż za małe umiejętności chyba), prosiłem serwis rowerowy.

• 3 lata później...
Napisano

Witam, przepraszam za rozbudowanego taga, ale problem dotyczy jednego z elementów, którego - tak naprawdę nie wiem.

Problem objawia się niewskakującym łańcuchem w tryby najmniejszej zębatki kasety. Po wyjściu z przerzutki łańcuch jakby nie wpasowywał się w tryb, przechodzi po szczytach zębów, po czym wskakuje na miejsce (na zdjęciach myślę dobrze widać). Wyraźnie też słychać odgłos terkotania (podobny do tego jak przy źle wyregulowanej przerzutce).

Problem dotyczy tylko najmniejszego trybu i występuje niezależnie od ustawienia przerzutki na korbach. Sama przerzutka wydaje się być dobrze wyregulowana (nie ma problemów z wrzuceniem na większą zębatkę ani z powrotem do najmniejszej).

Niestety zaczynam podejrzewać problem ze spasowaniem elementów napędu a nie z samym wyregulowaniem. A może problem leży w za krótkim haku? Oba kółka kasety i przerzutki są bardzo blisko siebie.

W załączeniu zdjęcia:

dsc00210ddp.th.jpg dsc00212j.th.jpg dsc00213y.th.jpg dsc00218i.th.jpg

i film:

http://www.youtube.com/watch?v=9eyFmxRqBr4

Napisano

Człowieku - to jest właśnie źle wyregulowana przerzutka - źle podaje przełożenie na kasetę. To wygląda tak jakby łańcuch chciał wyskoczyć na zewnątrz więc musisz na przerzutce przykręcić śrubkę przy znaczku H o ćwierć obrotu - jak dalej wyskakuje, to dalej o ćwierć obrotu aż będzie dobrze.

Napisano

Problem może być jeszcze gdzie indziej - czasem zęby 11-ki nie są najlepiej wyprofilowane i np. na jednym zębie łańcuch skacze. Można to zobaczyć bardzo powoli kręcąc korbą - będzie skakał cały czas na tym samym ząbku - wystarczy wtedy takiego delikwenta delikatnie zeszlifować aby był mniej |-| a bardziej /-\ - wiadomo o co chodzi ? :mellow:

Napisano

ZyGmUnT, TocaS - kręcenie nic nie daje, gdyby chodziło o to ustawienie uporałbym się w 2 minuty z regulacją. Niezależnie od stopnia wkręcenia śruby H łańcuch przeskakuje. Jeśli wykręcam śrubkę przerzutka przesuwa się na zewnątrz ale nie na tyle aby łańcuch miał spaść z kasety (może własnie to jest problem, że przerzutka nie może się wychylić wystarczająco na zewnątrz?), wkręcanie powoduje, że w końcu łańcuch wskakuje na większą zębatkę.

Aha, linka przerzutki na najmniejszym kółku nie jest mocno napięta, praktycznie jest luźna.

Tak czy inaczej przy najbliższej okazji założę kolo od kolegi i porównam.

PS. Ponieważ wcześniej zapomniałem podać:

Przerzutka: RD-M761

Łańcuch: CN-HG53

Kaseta: CS-HG70-9

Napisano

...czyli baryłkowa śruba też odpada skoro linka jest luźna na najmniejszej koronce.

Przerzutka: RD-M761

Łańcuch: CN-HG53

Kaseta: CS-HG70-9

Wszystko będzie grać.

Może odległość górnego kółka przerzutki do małej koronki jest za bliska, tylko czy to może przeszkadzać.

Nie wiem jaką masz korbę i oś suportu jeszcze tu chodziło by o dobranie osi suportu do korby. Wówczas może przeszkadzało by przekoszenie łańcucha, nie mniej problem dzieje się to u Ciebie na wszystkich blatach.

Hak przerzutki powinien być rekomendowany do Twojej ramy. Dalej do głowy może mi przychodzić uszkodzenie przerzutki, lub to co pisze kolega Dominik.

Ewentualnie coś z kołem jeszcze, krzywo ustawiona kaseta względem blatów korby.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie chcę zakładać nowego tematu, a ten w jakimś sensie jest zwiazany z moim pytaniem.Otóz chodzi mi o naciągnięcie linki tylnej przerzutki poprzez "baryłkę" przy manetce.Logiczne mi się wydaje,że żeby napiąć trzeba baryłkę odkręcić.Czy w tym celu trzeba pokręcic nią w lewą strone(tzn.przeciwnie do ruchu wskazówek)?

Patrzyłem w FAQ-u ale nie ma tam nic o tym napisane.

Napisano

W moich manetkach jak kręcę "do siebie" podczas jazdy, to linka się naciąga :) Czyli w lewo.

W sumie jak masz manetkę przy sobie to jakim problemem jest sprawdzić w którą stronę się odkręca ? :)

Napisano

Tak, gwint jest normalny prawozwojny czyli jak będziesz kręcić w przeciwnie do zegara patrząc od strony pancerze na baryłkę, to będzie się ona wykręcać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...