piotrekkkk Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Witajcie Próbowałem dzisiaj po raz pierwszy w życiu spiąć łańcuch za pomocą spinki ...niestety godzina walka ze spinką okazała się ponad moją siłę. Macie jakiś pomysł jak to zrobić ?
Sonix Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 A może kolega napisze co to za spinka ? Albo jakaś fotka.Spróbuj pierw na sucho, a dopiero potem na zębatkach.
piotrekkkk Napisano 27 Lutego 2014 Autor Napisano 27 Lutego 2014 https://www.dropbox.com/s/wzeb7yord3sxynz/2014-02-27%2016.15.34.jpg Spinka KMC
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Napisano 27 Lutego 2014 A może masz złą spinkę ? jaki łańcuch jaka spinka dokładnie.
piotrekkkk Napisano 27 Lutego 2014 Autor Napisano 27 Lutego 2014 Łańcuch Shimano HG-40 a spinka KMC CL 571R
lucass3 Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Ale na czym polega problem? Ciśniesz na pedala i się nie chce zapiąć czy może sam sworzeń jest za krótki? Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Napisano 27 Lutego 2014 I to wszystko tłumaczy ... hg40 jest nie spinkowalny w większości przypadków
piotrekkkk Napisano 27 Lutego 2014 Autor Napisano 27 Lutego 2014 Jak to możliwe ? a może inna spinka pomoże ?
lyndowss Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 I to wszystko tłumaczy ... hg40 jest nie spinkowalny w większości przypadków Miałem i zero problemów ze spinką. Występują dwa rodzaje spinek o różnych długościach. Raz kupiłem oryginalną SRAM'a i nie mogłem zapiać łańcucha. Wymieniłem na firmy KMC. Nie musi być KMC, ale po prostu na inną i weszła bez problemu. Po prostu niektóre mogą nie wejść, a z tego co czytałem są w dwóch rozmiarach spinki. Sam tego nie mierzyłem i nie mam jak tego zrobić, ale coś może być na rzeczy. Idź do sklepu z łańcuchem i spróbuj jakąkolwiek inną spinką. Najlepiej, żeby mieli kilka spinek i któraś musi pasować.
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Napisano 27 Lutego 2014 Ja mam i zapiąć bez cudowania sie nie da
premier2 Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Łańcuch Shimano HG-40 żeby spiąć ten łańcuch spinką Srama, trzeba użyć naprawdę sporo siły, albo pójść po bandzie i potraktować spinkę skuwaczem. Oczywiście z wyczuciem i delikatnie, ale wystarczy delikatnie ruszyć piny i da się zapiąć. Ewentualnie pozostaje jeszcze zakup spinki Accent - ta da się zapiąć bez kombinowania Spinka do łańcucha Accent QR-8
stefan2810 Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Miałem kiedyś ten łańcuch. Ze spinką Srama nie dał się zapiąć, ale kupiłem w rowerowym spinkę bez żadnej nazwy, no name i zadziałała. Więc metoda prób i błędów.
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Napisano 27 Lutego 2014 zakup spinki Accent - ta da się zapiąć bez kombinowania Nein ... mam i sie nie da. próbowałem. Można rozgiąć ogniwo, wyjąć rolkę i lekki spiłować pilniczkiem ... wtedy da sie zapiać bo brakuje dosłownie 1 czy 2 dziesiątki. Rozgiąć nie mam na myśli dosłownie rozginania. Końcówki po jakimś dystansie same sie rozpoławiają a rolka wypada i można ją czasami zgubić.
lucass3 Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 W zeszłym roku do łańcucha KMC 6 rzędowego kupiłem spinkę Srama. Też się nie dało zapiąć, poprostu spinka była dosłownie minimalnie za cienka (sworzeń był za krótki) . Spinke wymieniłem i w innym sklepie dali mi Accenta która pasuje idealnie.
premier2 Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Nein ... mam i sie nie da. próbowałem coś Ci kiepsko poszło, bo dawno temu miałem ten problem i właśnie ta spinka ratowała całą sytuację. Nic nie robiłem z łańcuchem, działało OK i zapinało się bez problemu.
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Napisano 27 Lutego 2014 Wypraszam sobie takie oskarżenia .... nie no nie dało sie i już, ani sramowaska ani accentowska naaatomiast ... spinka connexa, snap on, ta badziewna dodawana do łańcucha 800 pasowała jak ulał
lyndowss Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Drastycznie można spiłować pilnikiem kawałek ogniwa wewnętrznego i na pewno wejdzie. Raczej stosować do łańcuchów tanich bez powłok ochronnych. W tych droższych też można, najwyżej się skróci trochę łańcuch, albo jak to na nowy zostawić trochę dłuższy i to samo i patrzeć na efekty. Spinkę jednak można kupić nową. Tak jak już mówiłem. Do sklepu z łańcuchem i którą spinką da się zapiać to tą kupić i po problemie. Oczywiście polecam spinki, które zapinają się systemem SRAM'a. Najłatwiejsze w rozpięciu, a nawet gdyby był problemy można użyć kombinerek płaskich.
BikerLight Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Spinką SRAM da się spiąć HG40, ale jest to specyficzny model niedostępny w internetach, kolor złoty wybita cyfra 8, szerokość 7,3mm. Mój egzemplarz został wydobyty ze stosiku spinek w pewnym rowerowym sklepiku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.