Skocz do zawartości

[łańcuch] Problem z zapięciem spinki

piotrekkkk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie :) Próbowałem dzisiaj po raz pierwszy w życiu spiąć łańcuch za pomocą spinki ...niestety godzina walka ze spinką okazała się ponad moją siłę. Macie jakiś pomysł jak to zrobić ? 

Napisano

A może kolega napisze co to za spinka ? Albo jakaś fotka.
Spróbuj pierw na sucho, a dopiero potem na zębatkach.

Napisano

Ale na czym polega problem? Ciśniesz na pedala i się nie chce zapiąć czy może sam sworzeń jest za krótki?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Napisano
I to wszystko tłumaczy ... hg40 jest nie spinkowalny w większości przypadków

Miałem i zero problemów ze spinką.

Występują dwa rodzaje spinek o różnych długościach. Raz kupiłem oryginalną SRAM'a i nie mogłem zapiać łańcucha. Wymieniłem na firmy KMC. Nie musi być KMC, ale po prostu na inną i weszła bez problemu. Po prostu niektóre mogą nie wejść, a z tego co czytałem są w dwóch rozmiarach spinki. Sam tego nie mierzyłem i nie mam jak tego zrobić, ale coś może być na rzeczy.

Idź do sklepu z łańcuchem i spróbuj jakąkolwiek inną spinką. Najlepiej, żeby mieli kilka spinek i któraś musi pasować.

Napisano

Łańcuch Shimano HG-40

żeby spiąć ten łańcuch spinką Srama, trzeba użyć naprawdę sporo siły, albo pójść po bandzie i potraktować spinkę skuwaczem. Oczywiście z wyczuciem i delikatnie, ale wystarczy delikatnie ruszyć piny i da się zapiąć. Ewentualnie pozostaje jeszcze zakup spinki Accent - ta da się zapiąć bez kombinowania Spinka do łańcucha Accent QR-8

Napisano

Miałem kiedyś ten łańcuch. Ze spinką Srama nie dał się zapiąć, ale kupiłem w rowerowym spinkę bez żadnej nazwy, no name i zadziałała.

Więc metoda prób i błędów.

• Mod Team
Napisano

zakup spinki Accent - ta da się zapiąć bez kombinowania

Nein ... mam i sie nie da. próbowałem. Można rozgiąć ogniwo, wyjąć rolkę i lekki spiłować pilniczkiem ... wtedy da sie zapiać bo brakuje dosłownie 1 czy 2 dziesiątki. Rozgiąć nie mam na myśli dosłownie rozginania. Końcówki po jakimś dystansie same sie rozpoławiają a rolka wypada i można ją czasami zgubić.

Napisano

W zeszłym roku do łańcucha KMC 6 rzędowego kupiłem spinkę Srama. Też się nie dało zapiąć, poprostu spinka była dosłownie minimalnie za cienka (sworzeń był za krótki) . Spinke wymieniłem i w innym sklepie dali mi Accenta która pasuje idealnie.

Napisano

Nein ... mam i sie nie da. próbowałem
coś Ci kiepsko poszło, bo dawno temu miałem ten problem i właśnie ta spinka ratowała całą sytuację. Nic nie robiłem z łańcuchem, działało OK i zapinało się bez problemu.
  • Mod Team
Napisano

Wypraszam sobie takie oskarżenia .... :D nie no nie dało sie i już, ani sramowaska ani accentowska naaatomiast ... spinka connexa, snap on, ta badziewna dodawana do łańcucha 800 pasowała jak ulał :D

Napisano

Drastycznie można spiłować pilnikiem kawałek ogniwa wewnętrznego i na pewno wejdzie. Raczej stosować do łańcuchów tanich bez powłok ochronnych. W tych droższych też można, najwyżej się skróci trochę łańcuch, albo jak to na nowy zostawić trochę dłuższy i to samo i patrzeć na efekty. Spinkę jednak można kupić nową. Tak jak już mówiłem. Do sklepu z łańcuchem i którą spinką da się zapiać to tą kupić i po problemie. :D Oczywiście polecam spinki, które zapinają się systemem SRAM'a. Najłatwiejsze w rozpięciu, a nawet gdyby był problemy można użyć kombinerek płaskich.

Napisano

Spinką SRAM da się spiąć HG40, ale jest to specyficzny model niedostępny w internetach, kolor złoty wybita cyfra 8, szerokość 7,3mm. Mój egzemplarz został wydobyty ze stosiku spinek w pewnym rowerowym sklepiku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...