Skocz do zawartości

[korba, Łańcuch] Szukam odpowiedniej korby i łańcucha do kasety HG 51

Mk94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Tak jak w temacie szukam korby i łańcuch do tej kasety HG 51. W sezonie tygodniowo robię od 100 do 150 km. Jeden z moich znajomych zachwala używaną korbę co o tym sądzicie? 
Zapomniałem podać ceny. Myślałem żeby z korbą zmieścić się około 100 zł. Co nie znaczy, że mogę wydać więcej, jeżeli nic przystępnego w tej cenie nie znajdę.
Pozdrawiam

Napisano

Najrozsądniej będzie jak kupisz korbę Alivio na octalinku. Może być FC-M430 i do tego wkład suportu BB-ES25. Do tego łańcuch Connexa 800.

Co do używki to już od Ciebie zależy. Czy nie będzie poobijana, nadmiernie zużyta.

Napisano

Do każdej korby czy to na kwadrat czy wielowpust dedykowany jest określonej długości suport. Nie wiem czy masz kwadrat czy octalink. Jeśli masz już nowy wkład przykładowo na kwadrat to zrezygnuj z mocowania octalink i kup tę Alivio na kwadracie. Dowiedz się tylko jakiej długości masz ten suport. Do 430-ki wchodzi chyba wkład o długości 113 m w octalinku.

• Mod Team
Napisano

Myślałem żeby z korbą zmieścić się około 100 zł

Jak chcesz porządny sprzęt musisz wydać 2 razy tyle mniej więcej. Alivio na octalinku plus łańcuch Connexa serii 8xx i taki set posłuży naprawdę długo.

Używkę jak najbardziej opłaca się kupić, pod warunkiem że jest w dobrym stanie oczywiście. Jednak nie ma co liczyć ze się kupi dobrą korbę "za grosze". Zamiast nowego Alivio ja bym proponował tą używkę LXa:

http://allegro.pl/shimano-deore-lx-fc-m572-i3989274257.html

• 4 tygodnie później...
Napisano

Miałem wolne to kupiłem zamontowałem i pojawiły mi się dwa problemy. Po pierwsze chciałem zapytać dlaczego pedały ( od starej korby) wkręcają mi się jakoś tak delikatnie pod skosem? Chodzi tu o inny skok gwintu czy coś w ten deseń? Druga sprawa. Może to winna starych pedałów, ale warto zapytać. Jak jadę szybko i "cisnę" na pedały to czuję wibracje. Łańcuch nie obciera o wózek przerzutki, ani inne takie przypadki. Suport jaki zainstalowałem to ten dedykowany BB-ES25. W czym diabeł siedzi?
Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

A co to za pedały ? Żadne pedały w żadnej korbie ni powinny sie pod kątem wkręcać jeżeli tak jest to jest źle, chyba ze to wkręcanie pod kątem jest tylko złudzeniem, wywołanym kształtem korby.

Napisano

Szczerze to nie wiem. Nie ma mnie teraz w domu, ale oglądałem je już wcześniej i nie ma na nich żadnego oznaczenia. Poprzednia korba to też Shimano, ale nie wiem dokładnie jaka, bo oznaczenia też nie było widać. Nie jest to złudzenie optyczne jak się jedzie to czuje się że jest to trochę krzywo.

Jeżeli chodzi o rodzaj. To zwykłe metalowe na łożyskach z kulkami.

• Mod Team
Napisano

A czy owe pedały dały sie wkręcić palcami ? powinny, jeżeli tak nie było, tylko był opór, pewnie ty, lub ten kto je wkręcał, wkręcił je krzywo, stad brak współosiowości. obawiam sie zę takie złe wkręcenie może zniszczyć gwint ... bo wątpię by gwint był źle zrobiony, choć to też jest możliwe.

Napisano

Nie ktoś tylko ja. Nie wiem jak mogłem dopuścić się takiego błędu, no ale ciągle się uczę. Dzisiaj jak tylko to przeczytałem zdałem sobie z tego sprawę, ale udało się sprawę rozwiązać bezboleśnie. Zamieniłem pedały z małym oporem ale się wkręciły prosto. Jest wszystko ok wieczorkiem zrobię rundkę i dam znać jak chodzi i czy wibracje podczas szybkiej jazdy ustały. 
Pozdrawiam.

Napisano

Ogólnie lewy pedał jest deko krzywo. Bardzo mały odchyl, ale da się wyczuć, lecz to już nie przeszkadza. No i te wibracje. Jakby coś chrobotało nie wiem czy to suport, ale wszystko na to wskazuje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...