Skocz do zawartości

[suport] jaki klucz do rozkręcenia suportu Shimano

rowerekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy post i potrzebuje pomocy. Chcę wymienic suprt używany Shimano troszkę czasu - 4 lata - na nowy. Dodam, iż korba

SHIMANO FC-M131 na kwadrat. Od strony zębatek orginalne nakrętka natomiast po stronie lewej - przeciwnapędowej nakrętka jak na fotce ponizej w załączniku. Proszę o pomoc, jaki to może być klucz do odkręcenia nakrętki.

post-171610-0-38029400-1392655269_thumb.jpg

post-171610-0-84872000-1392655407_thumb.jpg

Napisano

Jeżeli ma to być demontaż w celu wymiany wkładu na nowy (nie będziesz ponownie wkręcał tej miski) to najprościej użyć np. starego śrubokrętu płaskiego (takiego z metalowym końcem- do pobijania) oraz młotka. Oprzeć śrubokręt o jedną z wypustek i delikatnie uderzać młotkiem w koniec śrubokrętu.

Oczywiście ważny jest kierunek odkręcania- przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (czyli standardowy gwint tzw prawy).

Napisano

nigdy takiego nie widziałem, jeżeli jest to suport nierozbieralny, jest szansa, że gdy wykręcisz prawą stronę wyjdzie cały suport, a tą nakrętkę po lewej będzie dało się stosunkowo łatwo wykręcić

potwierdź jeszcze, że w opisie nie pomyliłeś stron, bo po zdjęciu bym stwierdził, że jest to fotografia prawej strony

Napisano

To musi być jakaś chińszczyzna, bo jak żyje tak nie widziałem nigdy takiego suportu. Przejrzałem też kilka katalogów z narzędziami do rowerów i nigdzie nie znalazłem klucza do tego.

• Mod Team
Napisano

Shimano to to na pewno nie jest. Można by zrobić klucz, to oczywiście będzie praco chłonne. Wziąć rure o średnicy pasujące w otwór, by weszła, nawiercić 6 otworów, najprościej wkręcić tam 6 śrub. O ile oczywiście jest miejsce by taki manewr przeprowadzić.

To oczywiście jak nie pomoże metoda ze śrubokrętem.

Napisano

Dziękuje za pomoc / sugestie co do sprzętu jakim można by odkręcić tę nakrętkę. Ja również nic nie znalazłem w necie żadnego narzędzia, które mogło by pasowac pod tę nakrętkę. Postaram się spróbować metody ze śrubokretem.

Oczywiście ważny jest kierunek odkręcania- przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (czyli standardowy gwint tzw prawy).

faktycznie jest to strona prawa (ta od strony łańcucha - napędu) nie lewa. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Kierunek odkręcania nakrętki przeciwny do ruchu wskazówek zegara.

Napisano

Jeżeli to prawa strona (napędowa) to kierunek odkręcania nie musi być taki jak podałem. Na 90% jest odwrotnie. Doradziłem czytając opis (pisałeś o lewej stronie). Lewa strona ma zawsze (ITAL/BSA) prawy gwint, stąd moja rada.

Jakie gwinty są w mufie po prawej stronie w poszczególnych typach (BSA/ITAL) oraz jak rozróżnić co masz u siebie- do znalezienia przez wyszukiwarkę.

Napisano

U Sheldona to chyba wszystko jest. Parę lat temu na Preclu była pomysł tłumaczenia na język polski. Szkoda, że nic z tego nie wynikło.

W tej konkretnej sytuacji moim zdaniem, z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością*, uda się rozróżnić typ gwintu.

- metoda 1- pomiar zewn. szerokości mufy, 68/73mm BSA, 70mm typ włoski,

- metoda 2- pomiar zewn. średnicy gwintu z wykręconej miski, 34,8mm- BSA, 35,7mm- ITAL

__

* dot. sytuacji, gdy mufę z uszkodzonym gwintem BSA naprawiono poprzez gwintowanie na ITAL

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzięki za pomoc.

uadło się odrkęcić tę prawą część suportu,  był to oczywiście gwint angielski- szerokość mufy 68 mm,  a suport VP - BC-73.

oczywiście dzięki ... niezastapionemu młotkowi i ..... przecinakowi. Ze wstępnych oględzin nie uszkodziłem gwintu a nakrętka suportu do wywalenia - tania chińszczyna :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...