Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] alivio - różnica między modelami

pajomcek001

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy pomoże mi ktoś zrozumieć różnicę między modelami przerzutek przednich grupy alivio M430 a M431?

Proszę się nie złościć, że nie rozumiem oczywistości

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-alivio-fd-m431-czarna-shimano,27093.html

http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-alivio-fd-m430-shimano,45438.html

Muszę wymienić przednią przerzutkę, chciałbym z grupy już lepszej niż mam, a nie stać mnie na XT.

Z tyłu mam alivio, z tym że na razie z kasetą 7-mio rzędową, może w przyszłym roku zmienię klamki i kasetę (zależy od tego kiedy ją zajeżdżę)

• Mod Team
Napisano

Pierwszy model to downswing, drugi topswing, przy czym przednie przerzutki od dawna w obu wersjach są kompatybilne z górnym i dolnym ciągiem (nawet w opisie ze sklepu jest "podwójny ciąg". Downswing lepszy (wolniej łapie luzy), ale są ramy do których podejdzie tylko topnswing.

Napisano

o, to ważna informacja o luzach.

Zatem jak rozpoznać czy do mojej ramy podejdzie downswing? Rower jest Oleśnickiej firmy Bross, choć z niego w zasadzie została tylko rama, koła, korba. Przednią przerzutkę właśnie chcę wymienić

• Mod Team
Napisano

Top swing:

- lżejsza praca przerzutki

- preferowana do dziwnych lub małych ram

- zazwyczaj lżejsza

- ogolnie słabsza konstrukcja

Down swing:

- ciężej pracuje

- bardziej pancerna i nie zawodna

- w małych ramach obejma często koliduje z uchwytami na bidon a w niektórych fullach o mocowanie wahacza.

W obu przerzutkach niezgodność kąta podsiodłowego może ostatecznie spowodować ocieranie o oponę lub dolną rurę tylnego trójkąta ramy, wiec ten parametr trzeba przed zakupem sprawdzić.

Napisano

Jak nie masz śrub do mocowania bidonu na rurze podsiodlowej to zamontujesz obie.A jak masz to musisz sprawdzić czy ci się nie pokryje któryś otwór z obejmą przerzutki przy montażu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...