Skocz do zawartości

[3000-4000] Scott Scale 960 2013 czy Giant Talon 29er 1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Przymierzam się do kupna roweru. W oko wpadły mi te dwa:

- http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.1/17697/73835/ 

- http://sklep.kastor-bike.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=161&flypage=flypage_new.tpl&product_id=758&option=com_virtuemart&Itemid=156&vmcchk=1&Itemid=156

Rower będzie używany głównie na pomorzu ale wypady w góry także sie zdarzają. 2/3 razy w sezonie wyjazd na Maraton. Giant ma na pewno lepszy/nowszy osprzęt. W roku przejeżdżam ok 2500 km. 

Rozmiar w każdym wypadku biorę XL (194 cm, noga 93 cm). Dodam jeszcze że na każdy rower scotta i gianta mam zniżkę 500 zł.

Widać całość posta? Bo u mnie widzę tylko kawałek.

Napisano

Witam!

Przymierzam się do kupna roweru. W oko wpadły mi te dwa:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.1/17697/73835/

- http://sklep.kastor-bike.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=161&flypage=flypage_new.tpl&product_id=758&option=com_virtuemart&Itemid=156&vmcchk=1&Itemid=156

Rower będzie używany głównie na pomorzu ale wypady w góry także sie zdarzają. 2/3 razy w sezonie wyjazd na Maraton. Giant ma na pewno lepszy/nowszy osprzęt. W roku przejeżdżam ok 2500 km. 

Rozmiar w każdym wypadku biorę XL (194 cm, noga 93 cm). Dodam jeszcze że na każdy rower scotta i gianta mam zniżkę 500 zł.

Widać całość posta? Bo u mnie widzę tylko kawałek.

Teraz powinno działać.

Napisano
Giant ma na pewno lepszy/nowszy osprzęt

mam nadzieje ze to pomylka,  to oczywiste ze scott jest lepszy (deore/deore XT, lepszy amor) ale tez drozszy o ponad 1000 pln od gianta(acera,alivio, deore,tektro)  wg mnie jak chcesz czasem pojechac w gory lub maraton to lepszy osprzet sie przyda i bralbym scotta, technika jazdy sie polepszy to i wymagania wzrosna :thumbsup:   pare lat temu mialem podobny dylemat, kupilem lepszy/drozszy rower i absolutnie nie zaluje,  a jak masz dodatkowo 500 znizki to juz w ogole nie ma o czym gadac, po zakupie scotta zmienilbym ew hamulce, wazne zeby zdemontowac od razu i sprzedac jako nowe, bez przebiegu, wtedy lepsza cena.

pozdrower

Napisano

mam nadzieje ze to pomylka,  to oczywiste ze scott jest lepszy (deore/deore XT, lepszy amor) ale tez drozszy o ponad 1000 pln od gianta(acera,alivio, deore,tektro)

Giant ma SLX/XT więc... Deore/Alivio ma Talon 2, ja oglądam Talona 1.

Nie Velo, tylko AGang (podmarka Author'a). A co poza tym jest podejrzanego w osprzęcie SRAM bo nie czaję ?

Mój błąd, faktycznie AGang. Ale napisałem: oprócz srama...

Napisano

link w pierwszym poscie nie dziala, nie wiem dlaczego odnioslo mnie do talona 2,  i cale moje wypociny o du..e rozbic :angry2:

ale skoro chodzi o T1 to  inna gadka, nowoczesnosc osprzetu gianta zaczyna sie na amorku a konczy na przedniej przerz. ,  hample na pewno do wymiany, w scocie korba to zdaje sie HT II, i moze ciut lepsze hample, ale nadal raczej do wymiany,   mimo wszystko giant wydaje sie bardziej rozsadnym wyborem.

pozdrower

Napisano

Osprzęt prędzej czy później trzeba będzie wymienić bo po prostu będzie się zużywać. Ostatnio też szukałem roweru dla siebie i przy podobnej cenie osprzęt w różnych rowerach jest podobny. Na pewno priorytetowa sprawą jest rama i widelec.

Scott Scale na pewno ma bardziej sportową geometrię ramy od Talona. Kwestia gustu czy wolisz się wyciągnąć bardziej na rowerze czy też nie. Scale ma też krótszy ogon. Na pewno warto się przymierzyć do obu i porównać.

To co może mieć znaczenie... m.in. na tym forum pojawiały się narzekania na obsługę gwarancyjną u Gianta - reklamacje pękniętej ramy. 

Ja osobiście wziąłbym Scale :), ale na pewno warto się najpierw przejechać i przymierzyć się.

Rowery są porównywalne :), więc kwestia co Ci bardziej podpasuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...