piotrek777 Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Witam! Przymierzam się do kupna roweru. W oko wpadły mi te dwa: - http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.1/17697/73835/ - http://sklep.kastor-bike.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=161&flypage=flypage_new.tpl&product_id=758&option=com_virtuemart&Itemid=156&vmcchk=1&Itemid=156 Rower będzie używany głównie na pomorzu ale wypady w góry także sie zdarzają. 2/3 razy w sezonie wyjazd na Maraton. Giant ma na pewno lepszy/nowszy osprzęt. W roku przejeżdżam ok 2500 km. Rozmiar w każdym wypadku biorę XL (194 cm, noga 93 cm). Dodam jeszcze że na każdy rower scotta i gianta mam zniżkę 500 zł. Widać całość posta? Bo u mnie widzę tylko kawałek.
mbaranek Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 link nie dziala "Sorry, this page does not exist (anymore)."
piotrek777 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Napisano 11 Lutego 2014 Witam! Przymierzam się do kupna roweru. W oko wpadły mi te dwa: - http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.1/17697/73835/ - http://sklep.kastor-bike.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=161&flypage=flypage_new.tpl&product_id=758&option=com_virtuemart&Itemid=156&vmcchk=1&Itemid=156 Rower będzie używany głównie na pomorzu ale wypady w góry także sie zdarzają. 2/3 razy w sezonie wyjazd na Maraton. Giant ma na pewno lepszy/nowszy osprzęt. W roku przejeżdżam ok 2500 km. Rozmiar w każdym wypadku biorę XL (194 cm, noga 93 cm). Dodam jeszcze że na każdy rower scotta i gianta mam zniżkę 500 zł. Widać całość posta? Bo u mnie widzę tylko kawałek. Teraz powinno działać.
PjeseczeQ Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Pytanie do czego i czy nie chciałbyś zaoszczędzić ? Bo ta przecena jest bardzo korzystna : http://velo.pl/rowery/gorskie/cross-country-29/agang/gangsta-729-2013
piotrek777 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Napisano 11 Lutego 2014 Ten Velo średnio mi sie podoba, osprzęt oprócz srama też wydaje się ciut podejrzany. Zastanawiam się nad Scottem i Giantem.
drchlubicz Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Giant ma na pewno lepszy/nowszy osprzęt mam nadzieje ze to pomylka, to oczywiste ze scott jest lepszy (deore/deore XT, lepszy amor) ale tez drozszy o ponad 1000 pln od gianta(acera,alivio, deore,tektro) wg mnie jak chcesz czasem pojechac w gory lub maraton to lepszy osprzet sie przyda i bralbym scotta, technika jazdy sie polepszy to i wymagania wzrosna pare lat temu mialem podobny dylemat, kupilem lepszy/drozszy rower i absolutnie nie zaluje, a jak masz dodatkowo 500 znizki to juz w ogole nie ma o czym gadac, po zakupie scotta zmienilbym ew hamulce, wazne zeby zdemontowac od razu i sprzedac jako nowe, bez przebiegu, wtedy lepsza cena. pozdrower
PjeseczeQ Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Nie Velo, tylko AGang (podmarka Author'a). A co poza tym jest podejrzanego w osprzęcie SRAM bo nie czaję ?
piotrek777 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Napisano 11 Lutego 2014 mam nadzieje ze to pomylka, to oczywiste ze scott jest lepszy (deore/deore XT, lepszy amor) ale tez drozszy o ponad 1000 pln od gianta(acera,alivio, deore,tektro) Giant ma SLX/XT więc... Deore/Alivio ma Talon 2, ja oglądam Talona 1. Nie Velo, tylko AGang (podmarka Author'a). A co poza tym jest podejrzanego w osprzęcie SRAM bo nie czaję ? Mój błąd, faktycznie AGang. Ale napisałem: oprócz srama...
piotrek777 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Napisano 11 Lutego 2014 PjeseczeQ, nie chce żebyś źle mnie zrozumiał, taki rower po prostu mi nie odpowiada.
drchlubicz Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 link w pierwszym poscie nie dziala, nie wiem dlaczego odnioslo mnie do talona 2, i cale moje wypociny o du..e rozbic ale skoro chodzi o T1 to inna gadka, nowoczesnosc osprzetu gianta zaczyna sie na amorku a konczy na przedniej przerz. , hample na pewno do wymiany, w scocie korba to zdaje sie HT II, i moze ciut lepsze hample, ale nadal raczej do wymiany, mimo wszystko giant wydaje sie bardziej rozsadnym wyborem. pozdrower
AgentOrange Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Bardzo rozsądnym, szczególnie jeśli chodzi o realizację gwarancji. Scott przynajmniej nie robi problemów.
Wrociu Napisano 11 Lutego 2014 Napisano 11 Lutego 2014 Osprzęt prędzej czy później trzeba będzie wymienić bo po prostu będzie się zużywać. Ostatnio też szukałem roweru dla siebie i przy podobnej cenie osprzęt w różnych rowerach jest podobny. Na pewno priorytetowa sprawą jest rama i widelec. Scott Scale na pewno ma bardziej sportową geometrię ramy od Talona. Kwestia gustu czy wolisz się wyciągnąć bardziej na rowerze czy też nie. Scale ma też krótszy ogon. Na pewno warto się przymierzyć do obu i porównać. To co może mieć znaczenie... m.in. na tym forum pojawiały się narzekania na obsługę gwarancyjną u Gianta - reklamacje pękniętej ramy. Ja osobiście wziąłbym Scale , ale na pewno warto się najpierw przejechać i przymierzyć się. Rowery są porównywalne , więc kwestia co Ci bardziej podpasuje.
piotrek777 Napisano 12 Lutego 2014 Autor Napisano 12 Lutego 2014 A może ktoś ma któryś z tych rowerów i mógłby się podzielić opinią?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.