knocker Napisano 4 Lutego 2014 Napisano 4 Lutego 2014 W temacie suportów jestem zielony. Mam coś takiego jak poniżej: Mocowanie korby na kwadrat. Korba to Race Face Prodigy. suport ma 14 lat, nie był nigdy rozkręcany. Coś w nim trzaska jakby przepstrykuje w środku. Chciałbym kupić coś nowego z mocowaniem, które pasuje do tej korby, gdyż jest ona w dobrym stanie. Zależy mi aby było lekkie. Nie wiem co mam za suport w środku. Jeżeli możecie polecić jakiś klucz, którym będę mógł go wykręcić to z góry dziękuję!
dzemi15 Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Klucz kupisz w pierwszym lepszym rowerowym za pare zlotych. Wysłane z Sony XT
Mod Team Puklus Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Potrzebujesz: - klucz imbus 8mm porządny klucz nie z plasteliny. - ściągacz do korb http://www.rowerek.pl/_var/gfx/73cc940a208870c5522242ac0c6d0e5d.jpg - klucz do suportu http://www.trialshop.pl/images/uploads/narzedzia_sciagacz_suport.jpg Wykręcasz stary pakiet, mierzysz długość, bądź wyczytujesz z obudowy, szukasz następcy o takich samach parametrach.
Mod Team Pixon Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Wkręć sobie BB-UN26. Tani suport, który sezon przejeździ, a później zacznie strzelać. W olejnym go wymienisz i tak kółko się zamyka. Nie spotkałem się jeszcze z dobrze uszczelnionym suportem na kwadrat. Zarówno ten za 30 zł jak i za 50 zł działał podobnie krótko (sezon)
Centek Napisano 5 Lutego 2014 Napisano 5 Lutego 2014 Nie spotkałem się jeszcze z dobrze uszczelnionym suportem na kwadrat. W takim razie kolega musi kupić suport identyczny co do marki i modelu skoro poprzedni 14 lat przepracował Może zdradzi nam receptę na długowieczność suportu
Mod Team Puklus Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Nie spotkałem się jeszcze z dobrze uszczelnionym suportem na kwadrat. Wystarczy go rozebrać, wymienić łożyska u mnie to były 6800 2RS o ile dobrze pamiętam kupić porządne i zapomnieć o suporcie
knocker Napisano 5 Lutego 2014 Autor Napisano 5 Lutego 2014 Recepta hmm nigdy nic z nim nie robiłem w sezonie robię około 1000km, myję rower wężem. Po 14 latach suport kręci się jako tako, lekko przepstrykuje i trzaska. Rozumiem, że jakbym chciał wymienić suport na coś nowszego to wiąże się to z wymianą korby :/
Mod Team Puklus Napisano 5 Lutego 2014 Mod Team Napisano 5 Lutego 2014 Nie. Korba zostaje, kupujesz tylko nowy suport o takich samych parametrach, czyli - długość osi - szerokość mufy - rodzaj gwintu mufy ( na 99% BSA) To wszystkie parametry jakie cie interesują, sa jeszcze niuanse dotyczące samego kwadratu, sa chyba 2 typy ale tego nie ma w opisach. Może także zrobić jak pisałem, wykręcić go, rozbroić ściągaczem do łożysk, zdjąć łożyska z osi. Następnie można wypłukać łożyska, po ich otwarciu. Wysuszyć i nałożyć nowego smaru. To przedłuża żywot o sezon, dwa, zależy. Oczywiście jeżeli po wypłukaniu łożysko kreci się źle, skokowo, znaczy ze już ma wżery i nadaje sie w kosz. Można także sczytać numer łożyska, lub spisać jego wymiary i kupić same łożyska i poskładać całość.
mareklbn Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Czy można kupić w pełni rozbieralny suport na kwadrat? Lekki i z aluminiowymi miskami..
Mod Team Puklus Napisano 21 Lutego 2014 Mod Team Napisano 21 Lutego 2014 Można, jego waga to ok 280g, lżejsze to tylko z tytanową osią, prawie nie osiągalne w dzisiejszym świecie. http://allegro.pl/fsa-suport-na-maszynach-kwadrat-68-113-bsa-metal-i3927518512.html ten ma aluminowe miski. tuleja jest stalowa, ale można sie jej pozbyć. Mam taki rozbierałem, można spokojnie wymienić łożyska o czym wspominałem.
Carbon Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Wkręć sobie BB-UN26. Tani suport, który sezon przejeździ, a później zacznie strzelać. W olejnym go wymienisz i tak kółko się zamyka. Nie spotkałem się jeszcze z dobrze uszczelnionym suportem na kwadrat. Zarówno ten za 30 zł jak i za 50 zł działał podobnie krótko (sezon) Jeździłem na supporcie Accenta za ok 30zl. chyba 8 lat, lozyska pracowaly już gorzej, wymieniłem go na prawie takim sam. Można zawsze kupić same łożyska za kilka złotych, lecz na pewno nie co roku.
Mod Team Puklus Napisano 21 Lutego 2014 Mod Team Napisano 21 Lutego 2014 Obecnie tylko takie mam, ale nie ma tam wiecej. 2 miski i tyle.
miskov17 Napisano 21 Lutego 2014 Napisano 21 Lutego 2014 Lekkie i dobre są chinhaur http://allegro.pl/suport-chinhaur-122-68-bsa-kwadrat-maszyny-256g-i3995474973.html czasami zdarzają się też vp/neco
ernesto Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Mam pytanko odnosnie tematu . Jak sciągnąc z wkładu miske ta o strony korby . Chce wymienic łozyska w wkładzie suportowym na kwadrat .
Mod Team Puklus Napisano 4 Marca 2014 Mod Team Napisano 4 Marca 2014 Najlepiej ściągaczem. Bez niego lepiej sie za to nie zabieraj, bo się tylko naklniesz W jednym suporcie był tak łożysko zakleszczone ze jak strzeliło to aż się przestraszyłem
ernesto Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Dziekuje bardzo za odpowiedz. Sciagacz posiadam to dam rade mam jeszcze pytanie czy ciezko dostac łozyska czy sa w ofercie czy nie bardzo , I jeszcze jedno pytanie ta miske puzniej jest łatwo nabic.
Mod Team Puklus Napisano 4 Marca 2014 Mod Team Napisano 4 Marca 2014 Łożysko dostaniesz w każdej hurtowni łożyskowej lub sklepie tym sie zajmującym. Ceny będą od 1zł do pewnie i 50zł za sztukę. Jak byś kupował pamiętaj RS lub 2RS oznaczenie łożyska
ernesto Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Podziękował zaraz sie biore za rozbebeszenie suportu . Jutro kupie łozyska .
Mod Team Puklus Napisano 4 Marca 2014 Mod Team Napisano 4 Marca 2014 na 90% będą to 6002 tak jak u mnie bo te suporty wszystkie takie same są rozbierzesz to zobaczysz.
ernesto Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Suport rozbebeszony nowe łozyska nabite. Kumpel mial na warsztacie i dał . Symbol 6002rs. Kręcą sie wmiare . Tylko lekko ciasno według mnie rozejdą sie chyba . Podziękowania za info . Nowe kosztują 8zł kumpel płacił.
ernesto Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 Suport chodzi jak nowy . Mam pytanie czy ta tuleja między łożyskami jest konieczna czy nie trzeba jej zakładac.
Mod Team Puklus Napisano 5 Marca 2014 Mod Team Napisano 5 Marca 2014 Jest tak samo konieczna jak plastikowa rurka w suportach z zewn. łożyskami teoretycznie ma usztywniać, ale to jest tak lekko pasowane ze ona jedynie to przed brudem może chronić. obwiń folią i na jedno wyjdzie
M333 Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 @Puklus.W konstrukcjach typu zintegrowana oś łożyska są wprasowane we wkręcane w mufę ramy miski. W rozwiązaniu pakietowym- np kwadrat- tak nie jest. Łożyska są dociskane przez miski, pełniące funkcje śrub dociskowych. W pierwszym przypadku (ht2) tuleja z tworzywa chroni przede wszystkim łożyska przez wodą, zanieczyszczeniami, które mogą dostać się do mufy albo "od góry" (niezaślepione śruby od mocowania koszyka bidonu) albo "od dołu" (otwór mocujący plastik będący ślizgiem dla linki tylnej przerzutki). Owa tuleja posiada nawet uszczelki typu oring. W drugim przypadku (pakiet kwadratowy) tuleja ta moim zdaniem stabilizuję zewn. bieżnię łożyska.@ErnestoJa bym założył. Łożyska zamocowane są tu na elemencie pełniącym funkcję wału, jest przeniesienie momentu obrotowego. Łożysko narażone jest tu zarówno na obciążenia osiowe jak i promieniowe(mniejsza sztywność kwadratu). Dodatkowe podparcie zewnętrznej bieżni łożyska na pewno nie zaszkodzi.
Mod Team Puklus Napisano 5 Marca 2014 Mod Team Napisano 5 Marca 2014 W konstrukcjach typu zintegrowana oś łożyska są wprasowane we wkręcane w mufę ramy miski. W rozwiązaniu pakietowym- np kwadrat- tak nie jest. Łożyska są dociskane przez miski, pełniące funkcje śrub dociskowych. No tak, ale ta rurka łącząca prawa miskę z lewą ... defakto ich nie łączy i wisi w powietrzu, dopóki nie zostanie wkręcona lewa miska .... przynajmniej tak jest w tych suportach z jakimi się spotkałem. Wg mnie w żaden sposób nie wpływa ona na sztywność suportu. łożyska zazwyczaj są wprasowane ciasno na oś, i dość ciasno w prawą miskę, jedynie lewa miska jest luźniejsza. Tak by faktycznie było jak mówisz, jeżeli oś by była przecięta, jako że jest to całość ten kawałek rurki jest wg mnie zbędny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.