Skocz do zawartości

[Napęd] Do 400/500zł

MtbBike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jako że mój seryjny napęd  wysypał się, postanowiłem kupić coś nowego w przedziale 400/500zł. Kaseta 9rz + łańcuch + korba + suport, co mi polecicie w tych pieniądzach ??. Czy opłaca się przesiadać na 10rz kasetę ?? jak tak to czy zmieszczę się w wyznaczonym przedziale. Dzięki za odpowiedź :)

Napisano

No i nie opłaci się przesiadać na 10 rzędów - tak naprawdę to nawet opłaci się przesiąść na 8 rzędów, ale trzeba zmieniać manetki.

Przy modyfikacji 9=>10 trzeba zmieniać przerzutkę tylną i manetki, a i części droższe ogólnie i mniej żywotne, natomiast zysk z większej ilości zębatek praktycznie żaden w amatorskiej jeździe nawet jeśli to maratony są.

Napisano

Czytałem temat, ale wolał bym czegoś bardziej sprecyzowanego. Najważniejsze pytanie na ten moment czy opłaca się dokładać do napędu 10rz. Napęd raczej będzie dosyć intensywnie używany mam zamiar wrócić do ścigania w Ślr i do enduro więc rower dostaje w d...e. Opłaca się taki zestaw ?? http://allegro.pl/shimano-zestaw-kaseta-hg61-11-32-lancuch-hg73-9rz-i3908780350.html  pakować się w korbę Slx'a ?? czy zostać przy deore ?? 

Napisano

Korba SLX od Deore różni się tym, że ma ramiona puste w środku i jest lżejsza. Ale tak w jeździe jeśli chodzi o sztywność i ogólnie jak się spisuje to nie ma różnicy :) Ja mam Deorkę, a kolega SLX kupionego mniej więcej w tym samym czasie, przejeżdżone już 2 sezony i ani jemu ani mi się nic nie dzieje :) Jeśli chcesz oszczędnie, to nie ma sensu dokładać do SLX :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...