xdjradox Napisano 18 Stycznia 2014 Napisano 18 Stycznia 2014 Witam, Chcę odświeżyć/wymienić napęd w swoim sprzęcie, z przodu jest ok, średnia zębatka nowa, mała jak nowa, blat w bardzo dobrym stanie, z resztą lekko już go piłowałem i przyjmie łańcuch. Moje pytanie dotyczy kasety cs-hg70 9s którą mam w wersji całkowicie rozbieralnej - są bodajże 3 śruby przez całą kasetę, każdą koronkę można oddzielnie wyjąć, nie są na nitach. To jest kaseta LX i teraz chciałbym wymienić 3-4 najmniejsze koronki, nie pamiętam dokładnie ilości zębów jakie są na nich ale czy będą tu pasowały koronki z kaset innych grup shimano - XT, XTR z taką samą ilością zębów - chyba jedynie kwestia rozmieszczenia otworów na śruby może być problemem bo przecież bębenek jest taki sam.
Mod Team Puklus Napisano 18 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 18 Stycznia 2014 Będą pasowały, pod warunkiem że będą z kasety na 9 rzędów i miały odpowiednią wielkość.
xdjradox Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Napisano 19 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedź, Czym się będzie różnić koronka z kasety 10s o tej samej ilości zębów?
kamfan Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Grubością, na bębenku musisz upchnąć jedną koronkę więcej, więc muszą być cieńsze
xdjradox Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Napisano 19 Stycznia 2014 Ok, myślałem że koronki te same tylko cieńsze podkładki.
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2014 Zasadniczo każda zębatka jest niemal identyczna, rożną się podkładkami, ale te najmniejsze za z kołnierzami i takie nie mogą być. Znaczy z innej niż 9 rzędowa kaseta
kniaz Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 Koronka 10s - grubość 1,6mm. Koronka 9s - grubość 1,78mm. Koronka 8s - grubość 1,8mm. w praktyce możesz stosować zamiennie koronki 8s i 9s, poza oczywiście najmniejszymi, tak jak pisze Puklus. Natomiast do kasety 9s nie założysz koronki 10s Jeśli chodzi o otwory na śruby, to w Twojej kasecie dwie najmniejsze koronki nie są skręcane z resztą, ale są z kołnierzami, czyli chcąc je wymienić musisz zastosować tylko i wyłącznie 9s. Dodatkowo przy wymianie musisz zwrócić uwagę na rozmiar(ilość zębów) najmniejszej koronki, ponieważ jeśli zmienisz jej rozmiar to będziesz musiał również zmienić nakrętkę kasety. Te dwie koronki możesz dać z dowolnej grupy 9s. Inaczej, jeśli chodzi o trzecią (choć tu zależy od wersji kasety- możesz mieć trzecią koronkę luzem-wtedy dowolna 9s) i następne koronki "od dołu" to tutaj teoretycznie do Twojej kasety, jeśli koronki mają być skręcone, to tylko i wyłącznie możesz założyć takie same, o tych samych oznaczeniach grupy, bo inne, np. XT, czy XTR mogą nie mieć odpowiednich otworów pod śruby skręcające. Aczkolwiek możesz zrezygnować ze skręcania koronek i wtedy stosujesz sobie dowolne koronki 9s.
xdjradox Napisano 19 Stycznia 2014 Autor Napisano 19 Stycznia 2014 Dzięki za podpowiedzi, zanim coś kupię, szczególnie przez internet to wymontuję swoje i sprawdzę kompatybilność. Z początku wydawało mi się że mam kasetę XTR z nakrętką HG70 ale okazało się że wcześniejsze wersje HG70 ( mam ok 2003) były również całkowicie rozbieralne.
kniaz Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 No właśnie. Może na początek ustal jaką masz kasetę, bo najpierw piszesz, że LX, a później, że myślałeś, że XTR.... Całkiem niezły rozrzut... Czyli najlepiej kup nową XT na 9s i po problemie
xdjradox Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Napisano 20 Stycznia 2014 Rozrzut wielki, rok temu miałem dużo bladsze pojęcie i byłem pewien że kaseta jest xtr tylko nakrętka inna . Prawda jest taka że to LX całkowicie rozbieralny, porównam cenę nowej kasety XT oraz zakupu 4 koronek i wybiorę to co będzie optymalne. Dzięki za zainteresowanie i wyjaśnienie. BTW: Przesiadam się z kanapowca (corrateca) na boplighta i przy okazji przekładki chcę osprzęt co nie co odświeżyć
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2014 No to by był jeden z najdroższych lock ringów na rynku chyba w takiej sytuacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.