Skocz do zawartości

[kaseta] kompatybilność koronek z różnych grup shimano

xdjradox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chcę odświeżyć/wymienić napęd w swoim sprzęcie, z przodu jest ok, średnia zębatka nowa, mała jak nowa, blat w bardzo dobrym stanie, z resztą lekko już go piłowałem i przyjmie łańcuch.

Moje pytanie dotyczy kasety cs-hg70 9s którą mam w wersji całkowicie rozbieralnej - są bodajże 3 śruby przez całą kasetę, każdą koronkę można oddzielnie wyjąć, nie są na nitach. To jest kaseta LX  i teraz chciałbym wymienić 3-4 najmniejsze koronki, nie pamiętam dokładnie ilości zębów jakie są na nich ale czy będą tu pasowały koronki z kaset innych grup shimano - XT, XTR z taką samą ilością zębów - chyba jedynie kwestia rozmieszczenia otworów na śruby może być problemem bo przecież bębenek jest taki sam.

• Mod Team
Napisano

Zasadniczo każda zębatka jest niemal identyczna, rożną się podkładkami, ale te najmniejsze za z kołnierzami i takie nie mogą być. Znaczy z innej niż 9 rzędowa kaseta :D

Napisano

Koronka 10s - grubość 1,6mm.

Koronka  9s  - grubość 1,78mm.

Koronka  8s  - grubość 1,8mm.

w praktyce możesz stosować zamiennie koronki 8s i 9s, poza oczywiście najmniejszymi, tak jak pisze Puklus.

Natomiast do kasety 9s nie założysz koronki 10s

Jeśli chodzi o otwory na śruby, to w Twojej kasecie dwie najmniejsze koronki nie są skręcane z resztą,

ale są  z kołnierzami, czyli chcąc je wymienić musisz zastosować tylko i wyłącznie 9s.

Dodatkowo przy wymianie musisz zwrócić uwagę na rozmiar(ilość zębów) najmniejszej koronki, ponieważ jeśli

zmienisz jej rozmiar  to będziesz musiał również zmienić nakrętkę kasety.

Te dwie koronki możesz dać z dowolnej grupy 9s.

Inaczej, jeśli chodzi o trzecią (choć tu zależy od wersji kasety- możesz mieć

trzecią koronkę luzem-wtedy dowolna 9s) i następne koronki "od dołu" to tutaj teoretycznie 

do Twojej kasety, jeśli koronki mają być skręcone, to tylko i wyłącznie

możesz założyć takie same, o tych samych oznaczeniach grupy, bo inne, np. XT, czy XTR 

mogą nie mieć odpowiednich otworów pod śruby skręcające.

Aczkolwiek możesz zrezygnować ze skręcania koronek i wtedy stosujesz sobie dowolne koronki 9s.

Napisano

Dzięki za podpowiedzi, zanim coś kupię, szczególnie przez internet to wymontuję swoje i sprawdzę kompatybilność. Z początku wydawało mi się że mam kasetę XTR z nakrętką HG70 ale okazało się że wcześniejsze wersje HG70 ( mam ok 2003) były również całkowicie rozbieralne.

Napisano

No właśnie. Może na początek ustal jaką masz kasetę, bo najpierw piszesz, że LX, a później, że myślałeś, że XTR....

Całkiem niezły rozrzut...

Czyli najlepiej kup nową XT na 9s i po problemie :D

Napisano

Rozrzut wielki, rok temu miałem dużo bladsze pojęcie i byłem pewien że kaseta jest xtr tylko nakrętka inna :) . Prawda jest taka że to LX  całkowicie rozbieralny, porównam cenę nowej kasety XT oraz zakupu 4 koronek i wybiorę  to co będzie optymalne.

Dzięki za zainteresowanie i wyjaśnienie.

BTW: Przesiadam się z kanapowca (corrateca) na boplighta i przy okazji przekładki chcę osprzęt  co nie co odświeżyć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...