Skocz do zawartości

[napęd] kaseta, łańcuch, przerzutka tył 9sp

maniekczewa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałem prosić o podpowiedź bardziej doświadczonych kolegów czy rzeczywiście muszę wymienić poszczególne rzeczy i jeśli tak to na jakie. Ostatnio znajomy przejrzał mi napęd i stwierdził że do wymiany jest :

-kaseta Shimano HG-50

-przerzutka tył Sram x7

-łańcuch KMC X9

Łańcuch nie podlega dyskusji i jest do wymiany,  znajomy stwierdził że hak przerzutki jest skrzywiony i niestety trzeba wymienić całość ale zastanawia mnie kwestia kasety czy rzeczywiście nadaje się już do wymiany (zdjęcia w załącznikach).

Tutaj podaje moje typy nowych części do roweru:

- Kaseta Shimano HG-50 lux Sram X7

-przerzutka sram x7 lub x9

-łańcuch KMC X9

Będę wdzięczny za pomoc przy ocenie stanu kasety i pomoc przy wyborze nowych rzeczy do roweru.

Pozdrawiam

post-166525-0-37530700-1390050172_thumb.jpg

post-166525-0-50006900-1390050173_thumb.jpg

post-166525-0-45134100-1390050174_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Korba jest ok, 2ka faktycznie utyrana ale da sie na tym jeździć, nie popadajmy w skalaności, choć dobrze by było dać nową, kaseta jest w gorszym stanie a raczej jej końcowa część :P

Napisano

Dzięki za odpowiedzi,niestety hak jest nitowany do przerzutki i został podprostowany ale nie jest idealnie. Skoro można jeszcze pojeździć to wykończe obecny napęd i potem zainwestuje w nowy tylko prosiłbym o jakieś propozycje w co lepiej zainwestować, wiadomo że możliwości jest sporo bo wszystko zależy od budżetu ale powiedzmy chciałbym podnieść o klase wyżej napęd niż mam obecnie. Będę wdzięczny za propozycje

Napisano

Nie chce mi się wierzyć aby tylna zmieniarka była jak to piszesz znitowana z hakiem. Moim zdaniem to mało realne. Podaj grupę tej zmieniarki albo wstaw zdjęcie.

W takim jak Twój przypadku korzysta się z napędu aż do jego śmierci. Potem wymienia cały na nowy. Czy o klasę wyżej?? To zależy czy ten obecny sporo przepracował, dbałeś o niego i czy masz parcie na wagę, wygląd i napisy. Jeśli nie to wchodzenie wyżej niż Deore jest bez celowe.

Napisano

Zgodzę się iż hak jest znitowany z ramą ale nie zmieniarka z hakiem do ramy(inaczej to jakiś chory wytwór),kaseta jeszcze dobra można na niej pociągnąć do końca zimy i zmiana możesz założyć SRAM-owską PG-950,a korba w całości na jakieś Alivio na octalinku i będzie grała gitarka,a łańcuszek daj Deore XTR CN-7701 9 rzędowy

Coś źle to proszę poprawić mnie  :thumbsup:

Napisano

Ponieważ kaseta nie wygląda tragicznie, to na początek wymień łańcuch i o ile nowy łańcuch będzie współpracował normalnie z kasetą, to uratujesz kasetę.

Jazda na rozciągniętym starym łańcuchu to gwarancja zajechania kasety. Jeśli okaże się jednak, że nowy łańcuch przeskakuje na zębatkach kasety, to wtedy zmienisz również kasetę. Natomiast jeśli chodzi o przód, to podobnie - zobaczysz, czy nowy łańcuch działa normalnie ze środkową tarczą- jeśli tak, to jeździsz, jeśli nie, to możesz spróbować wymienić samą środkową tarczę. Według mnie to w miarę logiczne postępowanie, no i może się okazać najtańsze.

Natomiast, jeśli chcesz wymieniać napęd, to możesz oczywiście zajeżdżać obecny do końca.

Napisano

Co do mocowania haka to nie jestem pewnien czy jest nitowany ponieważ nie ja to sprawdzałem bo rower został u koleżanki i poprosiłem jej brata aby zerknął, jutro odbiorę rower to sam zobaczę jak to wygląda i wrzuce fotki. Rowerem jeżdże codziennie do pracy i w teren także zależy mi aby napęd był wytrzymały i jestem w stanie wydać troszkę więcej aby wszystko działało jak najlepiej dlatego chciałbym poznać wasze propozycje co założyć aby wszystko działało jak należy. 

• Mod Team
Napisano

W tej ramie jest oddzielny hak, aluminiowy, przykręcany śruba kominową. Do haka przykręcona jest przerzutka. Jedyną opcją by to było zanitowane to ktoś nierozgarnięty nie mając odpowiedniej śruby, zanitował hak do ramy ...

Tak że na 90% swobodnie możesz to rozkręcić kluczem imbusowym, 5mm.

Napisano

Na razie kup sam hak bo do speca jest dość drogi i zobacz co się będzie działo.

Przerzutka jest troszkę zmęczona ale cała. Jak nie będzie przeskakiwał napęd to możesz go jeszcze dobić. Tu i tak trzeba zmieniać już cały komplet, a przez ten czas zbierać sobie spokojnie kasę na nowy.

Napisano

widocznie znajomy źle spojrzał, cóż jak człowiek czegoś sam nie zrobi to nie będzie dobrze zrobione. Będę musiał się rozejrzeć za hakiem, na razie oczekuje na nowy łańcuch bo mój wczoraj podziękował za współprace.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...