hehe12 Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Wybieram się z kolegą na rajd rowerowy dookoła Polski. I chciałbym zmodernizować troche jego rower. suport, mechanizm korbowy, koła są nowe, z przerzutek nieindeksowanych, zrobiłem mu indeksowane. Ale hamulce są średniej jakości. Nie odskakują idealnie, czasem trzeba je doregulowywać, czasem jeden klocek zacznie z jednej strony trzeć obręcz. A przy hamowaniu przedniego koła czuć w klamce jakieś pulsowanie (nie wiem czemu). Poza tym klamki nie mają maksymalnego oporu - chodzi mi o to że w innych rowerach jak nacisnę klamkę to czuć opór i dalej cisnąć klamki się nie da - nie wiem w czym tutaj jest problem? Linki? Pancerze? A może źle coś zamontowałem te pancerze i linki? Potrzebuję jakieś średniej/wyższej klasy hamulce vbrake + klamki/klamkomanetki Co możecie mi polecić? http://imageshack.us/a/img706/7633/0umw.jpg http://imageshack.us/a/img837/3079/t8dn.jpg http://imageshack.us/a/img34/9131/dhoj.JPG
seraph Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Klamki jak i szczęki nie są jakieś tragiczne w tym rowerze - powiedziałbym nawet, że całkiem przyzwoite. Wymieniłeś linki i pancerze na nowe? To, że hamulce nie odskakują od razu po zwolnieniu klamki to zwykle właśnie problem zbyt dużego oporu linek w pancerzach. W jakim stanie są klocki hamulcowe? Mogą być nierówno wytarte i być może trzeba je przyciąć na płasko lub w ogóle wymienić bo klocki to V-ek to nie jest majątek. Stan obręczy jest równie ważny. Czy jest prosta i czy powierzchnia współpracująca z hamulcem nie jest już zużyta lub po prostu nie równa. Poza tym nawet na zdjęciu widać, że w przednim hamulcu klocek hamulcowy jest zbyt daleko od obręczy na zwolnionym hamulcu co skutkuje zbyt dużym skokiem jałowym i jak to nazwałeś: "brakiem blokady". Jeśli nie da się wyregulować tak, żeby klocek odsuwał się dosłownie na 1 lub 2 mm od koła to oznacza, ze obręcz trzeba podprostować.
tobo Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Naciśnij dźwignie obu hamulców i zaobserwuj jak zareaguje na to rama i widelec. Czy poddają się przy dociskaniu klocków do obręczy? Skoro miałeś manetki bez indeksacji to raczej nie był to rower dobrej klasy, więc materiał ramy i widelca mogą być nienajlepszej jakości i pracować przy korzytaniu z hamulców. Jeśli tak jest to rozwiązaniem może być zamontowanie tzw boosterów, czyli usztywniających elementów mocowanych pomiędzy ramionami a śrubami je mocującymi. Mają one kształt podkowy i ich zadaniem jest zapobieganie pracy ramy i widelca. Boostery były popularne w czasach gdy pojawiły się hamulce v-brake, jest szansa że znajdziesz je w sklepach. Pulsowanie w czasie hamowania najczęściej spowodowane jest "podbiciem" obręczy czyli jej deformacją w wyniku najechania na ostrą przeszkodę, która w pewnym stopniu uszkadza obręcz deformując jej ścianę. Jeśli koła są nowe i obręcze nie są uszkodzone to być może na powierzchni ciernej obręczy są zadziory lub inne nierówności.
Mod Team Puklus Napisano 7 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 7 Stycznia 2014 Widać ze to zaniedbane trochę, brudne. Należy zdjąć hamulce wyczyścić tulejki, jak sie da rozebrać. Nasmarować i poskładać. Wymienić linki, pancerze i hamulce będą ja nowe. w razie potrzeby wymiana okładzin. Jeżeli podczas mocnego hamowania widać ze ramiona rozginają ramę bądź widelec to jak tobo pisał należy zastosować boostery.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.