Skocz do zawartości

[korba] SR Suntour CW9-XCC-jaki zamiennik?

Ignacy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Jestem posiadaczem roweru Kross hexagon V2 w którym wyrobił się gwint w korbie po stronie prawej. Szukam w internecie korby o symbolu SR Suntour CW9-XCC, ale niestety nie mogę znaleźć. Pomyślałem sobie, że może kupić korbę innego producenta? Nie bardzo się znam na tym, więc proszę o pomoc forumowiczów. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Napisano

Coś podobnego klasowo, ale i tak lepszego i najtańszego w sumie to Shimano FC-M171. Zamiast wymieniać całej korby możesz spróbować helicoil, albo tuleją dystansową i gwintowanie na większy otwór. Wszystko zależy od opłacalności, umiejętności i dostępu do serwisu. Na forum było kilka tematów na ten temat. Poszukaj w szukajce, albo przez google.

Napisano

Jak można sprawdzić, która korba będzie odpowiednikiem org. korby w tym modelu roweru? Czy trzeba zwrócić uwagę na ilość zębów w przednich zębatkach korby? 

Napisano

Musisz zwrócić uwagę na system mocowania (pewnie kwadrat), długość osi suportu (tutaj zmieniasz suport do nowej, albo szukasz nowej korby, która potrzebuje takiej długości jaką już masz. To zakładając, że masz system na kwadrat), pojemność przerzutki, ale z tym nie powinieneś mieć problemów, ilość zębów.

Napisano

Korba ma taki kwadratowy otwór, więc pewnie jest na "kwadrat". Zakładając, że ramie korby ma 170 mm, to czy mogę zmienić na 175 mm i odwrotnie? Jakie to może mieć znaczenie, jeśli chodzi o komfort jazdy rowerem?

Napisano

Możesz i wpływ ma taki, że 170 to siłowe pedałowanie, a 175 to bardziej kadencyjne. W rzeczywistości trzeba być bardzo wytrawnym graczem, żeby poczuć różnicę. Możesz sobie zamieniać dowolnie jak wolisz i nie zauważysz różnicy.

Napisano

Kolega Master zaproponował korbę Shimano FC-M171. Zamówiłbym przez internet, bo miejscowy serwis nie bawi się w toczenie, klejenie tylko pewnie wciśnie mi jakiś tani zamiennik i za rok ponownie skasuje min. 150 zl. Tylko są dwie korby do wyboru: SHIMANO FC-M171 42x34x24 i SHIMANO FC-M171 48x38x28 i nie wiem która będzie odpowiednia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...