maniek56 Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 W tym temacie przejrzałem i forum rowerowe i szosę.org, są opinie różne a prosiłbym Was o konkretne dwie trzy propozycje.Mam nowiutką piastę F172 SB ,na razie jest na niej kaseta srama 950 ale w przyszłym sezonie wielce prawdopodobna będzie wymiana i kasety i łańcucha.Tak jak pisałem proszę o dwie ,trzy propozycje z istniejącej na dzień dzisiejszy oferty ze średniej półki cenowej ,głównie chodzi mi o kasety.Moje rozmiary 179cm,74kg nie jeżdżę w zawodach,roczny przebieg 2013 3,5kkm,planuję w 2014 około 4,5kkm,szosy w górach,jeżdżę raczej kadencyjnie ale na krótkich stromych podjazdach nie mieszam manetkami lecz staję na pedałach.Z góry dzięki za podpowiedzi.PS.zależy mi głównie na długiej żywotności bębenka.pozdro.
Fenthin Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Jeśli zależy Ci na żywotności bębenka, zajrzyj lepiej do niego już teraz. PG-950 ma każdą koronkę osobno, więc przydałoby się podłożyć tam jakieś zszywki tapicerskie - znany i sprawdzony patent. A na przyszłość, kaseta z porządnym pająkiem.
Schwefel Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Ja bym tu nie przesadzał. 930, 950, 970 są bez pająka, w Shimano dopiero od Ultegry (~200zł) pojawia się pająk i to też tylko na 2 ostatnich zębatkach. Myślę, że nie bez przyczyny producenci olali ten temat w szosie.
1415chris Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Ale taka koronka sie wbije w alu material ale go nie przetnie. Jedyny problem to sciaganie kasety, nie jest tak latwe jak na kasecie na pajaku lub z jednego bloku. Porownaj cene wymiany bebenka i zakupu kasety typu Sram OG, ewentualnie XG. Wtedy bedziesz wiedzial, co jest lepszym wyborem.
Schwefel Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Tylko, że wtedy wchodzi już w 10/11 biegów i bez zmiany kosztownych manetek się nie obejdzie.
1415chris Napisano 2 Grudnia 2013 Napisano 2 Grudnia 2013 Jakos zrozumialem, ze kolega pyta o kasete szosowa, to raz, dwa nie zwrocilem uwagi na 9sp, sorry.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.