Skocz do zawartości

[Przerzutki] Na kierownicy 3x6 w kasecie 8 czy 7

Szer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam proste pytanie gdyż składam rower i natknąłem się na mały problem. Na kierownicy chciałbym zostawić stare przerzutki 3x6 od wolnobiegu i chciałbym zakupic kasete 8 rzędową czy 7 rzędową. Pytanie brzmi czy w momencie posiadania kasety 7 rzędowej ograniczę jeden bieg i reszta przerzutek będzie ładnie śmigała czy to zbyt optymistyczna wersja? Pytanie powielam co do kasety 8 rzędowej. Pozdrawiam

Napisano

Napęd 6, 7, 8 mają ten sam skok manetki, więc powinno to działać. Trzeba odpowiednio wyregulować przerzutkę (wkręty ograniczające H/L). Nie widzę jednak sensu pozbywania się świadomie jednego biegu.

Napisano

Nie do końca.

Odległość między zębatkami 7sp 5.0mm 8sp 4.8mm do tego grubość zębatek 1.8mm i 1.85mm. Różnice niby niewielkie ale nie zgrywa się to na tyle żeby nie było z tym problemów zwłaszcza na skrajnych położeniach.

Niby się da ale to wiesz... nie zawsze i nie każdemu.

Napisano

@Roonin - z autopsji mogę śmiało powiedzieć, że w praktyce żadnej różnicy nie ma.

Przesiadałem się z 7 na 8 rzędów i dosyć długo jeździłem z kasetą 8 rzędów,

podczas gdy reszta została z 7 rzędowego napędu i wszystko banglało bez namniejszych zgrzytów.

Poza tym, autor pyta o różnicę 6 > 7,8, a Ty się rozwodzisz na temat różnic pomiędzy 7 a 8  :P

Ale generalnie dopóki sam nie złoży wszystkiego do kupy, to się nie przekona.

Bo tak jak piszesz - jednemu działa, a innemu nie do końca, choć niby powinno.

No i jak sam napisałeś...

Nie do końca.

Odległość między zębatkami 7sp 5.0mm 8sp 4.8mm do tego grubość zębatek 1.8mm i 1.85mm...

Do końca - sam pomyśl i przekalkuluj ;)

7 sp - odległość między zębatkami 5.0mm grubość zebatek 1.8mm,

8 sp - odległość między zębatkami 4.8mm grubość zebatek 1.85mm,

...i wszystko gra - grubsze zębatki=mniejsze przerwy; cieńsze zębatki=większe przerwy.

Jak widać, w naturze nic nie ginie, a tutaj pozycja zębatek zostaje zachowana.

Zmienia się jedynie grubość zębatek i przerwy między nimi. 

Napisano

Widziałem kilka artykułów na ten temat, ale żaden nie podawał źródeł wiedzy swojej wiedzy. Nie widziałem także żadnego dokumentu na ten temat, który byłby podpisany przez np Shimano.

Jeździłem kiedyś na manetce 7-rzędowej i wolnobiegu 6-rzędowym. Nie chodziło to zbyt dobrze, ale napęd był dość zużyty i chyba źle wyregulowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...