tobo Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 W niektórych egzemplarzach hamulców v-brake, z reguły tych niefirmowych, tanich ale też czasami firmowych jest następujący problem: - przy próbie ustawienia równomiernego ruchu obu ramion hamulca jedno pracuje mocniej, drugie słabiej, lub nawet zupełnie się nie porusza. Kilkukrotne naciśnięcie dźwigni hamulca i wykonanie ruchu w stronę obręczy - nagle ramię gorzej odbijające zaczyna działać normalnie a drugie, to pracujące normalnie przestaje odbijać i klocek blokuje koło. Sytuacja ta pojawia się naprzemiennie, raz jedno raz drugie ramię. Regulacja śrubami nie działa - co miałaby właściwie spowodować w takim przypadku? Wydaje się że albo opór na piwotach się zmienia losowo, albo... właśnie, co to może być? Jeśli jedno ramię stale odbija słabiej lub nie odbija można poprawić siłę napięcia sprężyny śrubą lub odgiąć sprężynę, tu jednak problem objawia się inaczej. Jakieś pomysły rozwiązania? Ze zjawiskiem tym oprócz tanich no-name spotkałem się przy np avidach sd3.
mklos1 Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 Obserwowałem taka sytuację u siebie (ramiona Tektro), ale co prawda nie aż w takim stopniu, w jakim opisujesz, bo wreszcie się układają. Wydaje mi żeby to był problem piwotów, bo pech chciał, że akurat gdy na to zwróciłem uwagę, serwisowałem hamulce i ramiona umyłem w myjcie ultradźwiękowej, a piwoty posmarowałem odpowiednio. Być może to problem sprężyn, ewentualnie niewielkich mian ułożenia, co wpływa na siłę.
szybkilopez Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 Czary jakieś czy co a tak na poważnie to najlepiej metodą eliminacji uszkodzonego elementu. Przełożyć inne ramiona zobaczyć czy dalej robi się tak samo czy nie i tak po trochu dojdzie się co jest przyczyną.
tobo Napisano 24 Listopada 2013 Autor Napisano 24 Listopada 2013 Wydaje się faktycznie że tuleje ramion są źle wykonane i tarcie się zmienia. Sprężyna nie zmienia swojej struktury, śrubka regulacyjna sama się też nie wykręca (czasami zupełnie nie da się nią kręcić ) Z reguły nie ma czasu na zabawę z tym (składanie nowego roweru) ale spróbuję z nasmarowaniem piwotów, to zabieg do wykonania w krótkim czasie.
zws Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 Jeśli problem dotyczy tylko tyłu, zbadaj długość i ułożenie linki na końcowym odcinku czy nie ma naprężeń i nie stawia oporów dla ramienia. Przy zbyt długim pancerzu miałem takie cyrki.
tobo Napisano 24 Listopada 2013 Autor Napisano 24 Listopada 2013 Raczej problem dotyczy hamulców bez względu na to gdzie są zamontowane. Prawdopodobnie jest duża tolerancja wykonania poszczególnych elementów.
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2013 Mod Team Napisano 25 Listopada 2013 Najlepsza opcją jest czyszczenie i smarowanie. Mi sie udało wyregulować najpodlejsze vki jaki w życiu widziałem ale nie wiem ile było dobrze. Miałem i mam nadal komplet SCD raz wyregulowane nie muszą być poprawiana nie mają śrub regulacyjnych ogólnie fajny patent ale niemal nie spotykany choć ma swoje wady jak brak możliwości wyjęcia koła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.