Arxas Napisano 19 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) Cześć, przymierzam się do montażu świeżo nabytych hamulców slx m666 z klamkami m675 i przewodem sh90. Oczywiście konieczne jest ich skrócenie i zastanawiam się, jaka droga będzie najbardziej optymalna. Wstępny plan jest taki: - Strzykawkę z rurką z pewną ilością płynu hamulcowego zamocować na zaworze zacisku - Otworzyć zawór zbiorniczka wyrównawczego w klamce - Strzykawką przy zacisku zassać płyn hamulcowy tak, aby spuścić go kompletnie z klamki oraz w pewnym stopniu z przewodu hamulcowego - Wykręcić przewód z klamki - Skrócić przewód od strony klamki, zarobić, wkręcić w klamkę - Strzykawką przy zacisku wtłoczyć płyn ponownie do układu uważając, aby powietrze uwięzione między płynem układu a płynem w strzykawce "uciekło" w pobliże tłoka strzykawki i nie zostało wciśnięte do zacisku. - Przepchnąć płyn parę razy przez układ (zaciągając i wtłaczając), aby ewentualne bąbelki powietrza uciekły z okolic klamki i łączenia z przewodem - Zamknąć układ, a otworzyć piwo. Zalety: - Proste skrócenie przewodu i zarobienie go od strony klamki (robiłem już to na swoich obecnych hamulcach) bez konieczności ruszania banjo (tym się jeszcze nie bawiłem) - Pozostawienie sporej ilości płynu w układzie, niedopuszczenie do dostania się powietrza do zacisku Wątpliwości: - Chciałbym mieć możliwość obserwowania ilości płynu w zbiorniczku wyrównawczym, żeby mniej więcej wiedzieć, kiedy granica między płynem a powietrzem przesunie się poza miejsce planowanego cięcia przewodu. Czy w klamce 675 możliwe jest bezszkodowe zdjęcie pokrywy zbiorniczka (tak jak np. w m485), czy należy odpowietrzać jedynie przy pomocy otworu, w który wprowadza się lejek (swoją drogą szarpnąłem się i kupiłem takowy)? - Zeszłym razem skracałem przewód sh59 przy pomocy zwykłego noża do tapet i poszło gładko. Czy przewód sh90, który rzekomo jest sztywniejszy, podda się równie łatwo? Chciałbym prosić o rozwianie moich wątpliwości i weryfikację mojego sposobu rozwiązania problemu Edytowane 19 Listopada 2013 przez Arxas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 19 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Ja skracałem dużo prostszym sposobem, klamkę mocujesz w taki sposób, żeby płyn się z niej nie wylał. Odkręcasz przewód i również nie wylewając z niego oleju ucinasz go, zakładasz nową oliwkę i skręcasz wszystko, jeśli zrobisz to prawidłowo i nie naciśniesz klamki hamulec nie ma prawa się zapowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arxas Napisano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Pomyślałem o tym w pierwszej kolejności, jednak ciężko mi było sobie wyobrazić sytuację, w której przy ponownym montażu przewodu nie dostało się do układu powietrze. Co by się z nim stało? Zostało by potem zaciągnięte do zbiorniczka wyrównawczego i znalazło się "na powierzchni" płynu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Możesz zrobić tak, że odkręcisz dekielek, odkręcisz przewód, utniesz tyle ile chcesz, weźmiesz strzykawkę z igłą nabierzesz delikatnie ze zbiorniczka płynu i uzupełnisz ewentualne straty w przewodzie i skręcisz. Albo kup olej i miej spokój. Do zalewania dobrze mieć ten zbiornik plastikowy albo cokolwiek podobnego, np wkręcić tam dużą strzykawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arxas Napisano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) Mam olej, nie ma problemu żeby uzupełnić w razie gdyby się coś ulało. Po prostu nie chciałbym od nowa zalewać całego układu, a cięcie "na mokro" jest jakoś tak nie po krasnoludzku Edytowane 19 Listopada 2013 przez Arxas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Jak masz olej to sie nie ma czym martwić zalewanie jest proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arxas Napisano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 No dobra, to idę odebrać z paczkomatu końcówki, oliwki i lejek i do dzieła. SH90 ciachnę nożem do tapet bez problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omega301 Napisano 19 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 chyba o to chodzi https://www.youtube.com/watch?v=Bpdw2TpYDhM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 21 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Tak Bh90 bez problemu ciachniesz nożykiem do tapet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mwawe Napisano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Witam Czyli oliwka nie musi być w jakimś konkretnym położeniu? Zostanie ona dociśnięta przez śrubę tak? Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Oliwka ma sie znajdować na przewodzie między króćcem który wkładamy w przewód a nakrętką dociskową. Króćce shimano sa mniejszej średnicy i oliwkę można na nie założyć jednak są tez inne o większej średnicy i należy pamiętać o kolejności bo będzie problem. Problem może także być z banjo w tym przewodzie, jak sie zacznie pocić należy wymienić banjo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mwawe Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Problem może także być z banjo w tym przewodzie, jak sie zacznie pocić należy wymienić banjo. No ale tego nie mam zamiaru ruszać. Mam zamiar skrócić przewód przy manetce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Nie masz ale może sie okazać ze zamiaru nabierzesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mwawe Napisano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) A przy okazji. czy zawór "odpowietrzający" w zacisku powinien być w jakiejś konkretnej pozycji? (HAMULCE SLX BR-M675 G01S) w przeciętnym rowerze zacisk jest po zewnętrznej stronie tylnego trojkąta, nad piastą, co za tym idzie owy "odpowietrznik" jest u góry. W moim rowerze zacisk jest w środku tylnego trójkąta (KTM Ultra Sport), a "odpowietrznik" skierowany ku dołowi. Czy trzeba odkręcić zacisk i ustawić pionowo tak jak w standartowym rowerze, czy to w jakim jest położeniu nie robi różnicy? Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Mwawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Nie ma to większego znaczenia jeżeli odpowietrzamy układ, czy zalewamy nowym płynem, bo i tak wypada przepłukać układ kilku krotnie, pukając w zaciski itd, procedurę można znaleźć sobie w razie potrzeby. Lepiej jest jak otwór/zawór odpowietrzający jest wyżej, nawet niektórzy zalecają odkręcić zacisk od ramy w takiej procedurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mwawe Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 (edytowane) A jeszcze chciałbym się dowiedzieć ile płynu (w mililitrach) jest w całym układzie przy fabrycznej długości przewodów tj. 1000mm i 1700mm. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Mwawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Ok 8 z przodu i ja wiem z 12 z tyłu ? Jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mwawe Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Ok 8 z przodu i ja wirem z 12 z tyłu ? Jakoś tak. mililitrów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Stycznia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 A co metrów sześciennych ? poza tym o co pytałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mwawe Napisano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 To na razie tyle co chciałem wiedzieć w tym temacie. Dzięki za info. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi