qwoot Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 Co do kasety, jest tak - odległości miedzy koronkami nie są równe, a to chyba źle (?) jak to jest, odległość między największymi koronkami zdaje się równa ale jak o najmniejsze chodzi są widoczne gołym okiem dysproporcje, czy to normalne? Zapodam grafikę jak to wygląda - zielona linia ma taki sam dystans w obu miejscach, fioletem oznaczona różnica w dystansie. Porównanie jest na zespolonej części kasety, ruchoma jest tylko ostatnia czarna koronka. A co do przerzutki, zrobiłem tak - przełożenie łańcucha od najmniejszej zębatki do największej (z 11T do 28T) chodzi płynnie i elegancko, ale jak chodzi o zmianę w odwrotnej kolejności jest dramat, długo przeskakuje albo wcale, potrafi nawet ominąć co niektórą koronkę, czy pora na wymianę przerzutki w takiej sytuacji, cos ze sprężyną czy coś, jak myślicie?
zadra1965 Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 Wymień pancerze przerzutki lub je wyczyść i problem powinien zniknąć.
Poochaty Napisano 13 Listopada 2013 Napisano 13 Listopada 2013 Wygląda jakby ktoś pomieszał podkładki dystansowe i do kasety wkradly się mniejsze, np. z kasety o wyższej liczbie biegów
qwoot Napisano 13 Listopada 2013 Autor Napisano 13 Listopada 2013 model kasety to CS-HG41 (7-RZĘDOWA) a wygląda jak wygląda, tyle czy w kasecie nie powinno tak być? Ja sie nie znam ale na logikę to jak o wolnobieg chodzi, to odległości takie same powinny być, a jak w kasecie ma być to nie właśnie wiem. A jak o przerzutki chodzi, to tylko przez pancerze takie działanie? Jak tak to sie wyczyści, tyle że trochę z tym roboty a będzie mi smutno jak sie namęczę a efektu nie uzyskam żadnego
Mod Team Puklus Napisano 13 Listopada 2013 Mod Team Napisano 13 Listopada 2013 Miałem przypadek ze wolnobieg shimano miał 7 zębatkę nieco dalej ... ale nie w środku .. coś tak jest chyba źle poskładane ...
qwoot Napisano 14 Listopada 2013 Autor Napisano 14 Listopada 2013 Jak o moja kasetę chodzi, to mogę przyczepić się do odległości 6 i 7 koronki z podkreśleniem 6 koronki. W necie jedyne co istotnego znalazłem, to taki fragment jak o kasety chodzi (nie wiem czy wiarygodny). "Wracając do tematu: dla 8 rzędowej kasety Shimano odległości są równe3.05 mm, dla 2 najmniejszych koronek odległości są większe i wynoszą 3.2mm." Więc juz nie wiem jak te kasety robią - największe koronki blisko siebie, a najmniejsze z większymi odległościami może.
zadra1965 Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 Jeśli przełożenia dobrze działaja w górę , a w dół źle to najczęstsza przyczyną może być pancerz przerzutki bezpośrednio przy przerzutce , wymień go - pracy na 5 minut i powinna dobrze działać .
SpeedyBandito Napisano 14 Listopada 2013 Napisano 14 Listopada 2013 A jak o przerzutki chodzi, to tylko przez pancerze takie działanie? Jak tak to sie wyczyści, tyle że trochę z tym roboty a będzie mi smutno jak sie namęczę a efektu nie uzyskam żadnego Nie czyść tego, szkoda czasu. Załóż nowy pancerz i linkę, to nie są wielkie koszty.
qwoot Napisano 15 Listopada 2013 Autor Napisano 15 Listopada 2013 okey pancerze czyste (nie było co czyścić tak na marginesie) wyczyszczone na całej długości, linka aż ocieka smarem, sprężyna w przerzutce tylnej też oczyszczona i... nic, jak było tak jest. Co może być przyczyną w/w działania przerzutki jak nie linki / pancerze? linka oczywiście prosta bez nadszarpnięć, a pancerz bezpośrednio przy przerzutce trochę twardszy od odcinków z przodu.
Mod Team Puklus Napisano 15 Listopada 2013 Mod Team Napisano 15 Listopada 2013 A jakie masz tam manetki ?
qwoot Napisano 16 Listopada 2013 Autor Napisano 16 Listopada 2013 Znalazlem po wpisaniu "klamkomanetki shimano stare" Shimano ST-EF20 takie cuś: http://tablica.pl/oferta/shimano-klamki-klamkomanetki-ID45hzb.html przyznam sie, że ich nie podejrzewalem...
Mod Team Puklus Napisano 16 Listopada 2013 Mod Team Napisano 16 Listopada 2013 No i masz racje bo to porządne manetki, STEFANy mogą im baryłki czyścić. Masz możliwość podmiany kasety?
qwoot Napisano 16 Listopada 2013 Autor Napisano 16 Listopada 2013 Niestety nie, co najwyżej stare koło z wolnobiegiem, ale tam z kolei też źle chodziło, (pamiętam bo jakiś miesiąc temu na kasetę się przerzuciłem). Tylko, że tam odległości między koronkami to tak równe, że gołym okiem dysproporcji nie widać - nie to co na obecnej kasecie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.