Skocz do zawartości

[Kaseta + przerzutka] 2 szybkie pytanka

qwoot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co do kasety, jest tak - odległości miedzy koronkami nie są równe, a to chyba źle (?) jak to jest, odległość między największymi koronkami zdaje się równa ale jak o najmniejsze chodzi są widoczne gołym okiem dysproporcje, czy to normalne?

Zapodam grafikę jak to wygląda - zielona linia ma taki sam dystans w obu miejscach, fioletem oznaczona różnica w dystansie. Porównanie jest na zespolonej części kasety, ruchoma jest tylko ostatnia czarna koronka.

A co do przerzutki, zrobiłem tak - przełożenie łańcucha od najmniejszej zębatki do największej (z 11T do 28T) chodzi płynnie i elegancko, ale jak chodzi o zmianę w odwrotnej kolejności jest dramat, długo przeskakuje albo wcale, potrafi nawet ominąć co niektórą koronkę, czy pora na wymianę przerzutki w takiej sytuacji, cos ze sprężyną czy coś, jak myślicie?

y184.jpg

Napisano

model kasety to CS-HG41 (7-RZĘDOWA) a wygląda jak wygląda, tyle czy w kasecie nie powinno tak być? Ja sie nie znam ale na logikę to jak o wolnobieg chodzi, to odległości takie same powinny być, a jak w kasecie ma być to nie właśnie wiem.

A jak o przerzutki chodzi, to tylko przez pancerze takie działanie? Jak tak to sie wyczyści, tyle że trochę z tym roboty a będzie mi smutno jak sie namęczę a efektu nie uzyskam żadnego

:icon_confused:

• Mod Team
Napisano

Miałem przypadek ze wolnobieg shimano miał 7 zębatkę nieco dalej ... ale nie w środku .. coś tak jest chyba źle poskładane ...

Napisano

Jak o moja kasetę chodzi, to mogę przyczepić się do odległości 6 i 7 koronki z podkreśleniem 6 koronki.

W necie jedyne co istotnego znalazłem,  to taki fragment jak o kasety chodzi (nie wiem czy wiarygodny). 

"Wracając do tematu: dla 8 rzędowej kasety Shimano odległości są równe
3.05 mm, dla 2 najmniejszych koronek odległości są większe i wynoszą 3.2
mm."

Więc juz nie wiem jak te kasety robią - największe koronki blisko siebie, a najmniejsze z większymi odległościami może.

Napisano

Jeśli przełożenia dobrze działaja w górę , a w dół źle to najczęstsza przyczyną może być pancerz przerzutki bezpośrednio przy przerzutce , wymień go - pracy na 5 minut i powinna dobrze działać .

Napisano

A jak o przerzutki chodzi, to tylko przez pancerze takie działanie? Jak tak to sie wyczyści, tyle że trochę z tym roboty a będzie mi smutno jak sie namęczę a efektu nie uzyskam żadnego

Nie czyść tego, szkoda czasu. Załóż nowy pancerz i linkę, to nie są wielkie koszty.

Napisano

okey pancerze czyste (nie było co czyścić tak na marginesie) wyczyszczone na całej długości, linka aż ocieka smarem, sprężyna w przerzutce tylnej też oczyszczona i... nic, jak było tak jest. Co może być przyczyną w/w działania przerzutki jak nie linki / pancerze?

linka oczywiście prosta bez nadszarpnięć, a pancerz bezpośrednio przy przerzutce trochę twardszy od odcinków z przodu.

Napisano

Niestety nie, co najwyżej stare koło z wolnobiegiem, ale tam z kolei też źle chodziło, (pamiętam bo jakiś miesiąc temu na kasetę się przerzuciłem). Tylko, że tam odległości między koronkami to tak równe, że gołym okiem dysproporcji nie widać - nie to co na obecnej kasecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...