Skocz do zawartości

[tarczówka ] zmiana z v-ki

Oktanek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!

mam zamiar zmienic sobie hamulce z przodu na tarczowe! jednak mam amortyzator capa T6 i sie zastanawiam czy taka tarczówka go za szybko nie zabije??

Napisano

zalezy jaka tarcze wezmiesz. mysle ze 160 mm da rade. luzy i tak juz masz ;]

luzów na razie nie mam ;)

czyli nie bedzie to zbyt duze obciążenie dla amorka taka tarcza 160??

Napisano

bedzie, ale capa szybko lapie luzy wiec z tarcza czy bez i tak je bedziesz mial, przykre ale taka niestety jest prawda.. tak w ogole to jaka tarcze masz zamiar kupic ?

Napisano

luzów na razie nie mam :D

czyli nie bedzie to zbyt duze obciążenie dla amorka taka tarcza 160??

tak wogóle to mysle o jaknajtanszej ale skutecznej ;) wiec nie mam pojecia :P moze doradzicie!

i musze jeszcze piaste zmienic :) kolo zaplesc i wogle...bleeee.....

jak jest z luzami amorków a gwarancja na nie?? czy jak ma duze luzy mozna sie starac o wymiane??

Napisano

Tarcza 160mm to standard do XC. Jeśli chcesz tanio to za około 200zł mechaniczny BlackBox/WinZip. Za 300zł hydrauliczne Shimano 535.

Luzy podlegają gwarancji.

Napisano

a jaka piaste polecacie do tarcz??? najlepiej zeby miała uczszczelniacze i zeby byla niedroga a trwala!

a tak wogóle ile kosztuje zaplecenie koła??

i co zrobic z piwotami??bo brzydko to wyglada jak sie vki zdejmnie;P ucinac raczej nie moge bo jest gwarancja

Napisano

niezla piasta pod tarcze na przod to okolo 100zł(no moze troszke wiecej)piwoty powinno dac sie wykrecic plaskim kluczem rozmiar 9 (polecam jednak francuza :) )zaplecenie kola ok 25zł.Skoro capa ma mocowanie pod tarcze to ktos przewidywal jej uzywanie z tarcza ale na pewno nie wieksza niz 160(mniejszych na przod sie nie zaklada),choc generalnei nie widze sensu takiego monatazu bo jak chcesz mocny hamulec i dlatego tarcza to wykonczysz amor szybko a jak chce tarcze ze wzgledu na jazde w blocie to...wykonczysz amorek szybko :)

Napisano

...choc generalnei nie widze sensu takiego monatazu bo jak chcesz mocny hamulec i dlatego tarcza to wykonczysz amor szybko a jak chce tarcze ze wzgledu na jazde w blocie to...wykonczysz amorek szybko :(

trochę [ot]

z cyklu fakty i mity :>

jest w stanie ktoś logicznie wytłumaczyć dlaczego tarcza 200... a w zasadzie jakakolwiek tarcza potrafi szybko zniszczyć amorek (rozumiem że chodzi o powstawanie luzów na ślizgach) ?

wiadomo, kiepski sztuciec, załatwią jakiekolwiek v-ki

może moje rozumowanie zawiera błędy, ale zapewne chodzi tu o ramię dźwigni jakie wyznacza oś piasty i miejsce mocowania tarczy (?) i oczywiście siła przyłożenia. no i ramię działania klocków na obręczy (piwotów) jest znacznie większe od jakiejkolwiek tarczy, a przecież siła v-ek może być spora, np. w przypadku używania v-hydrauliki typu magura.

mechaniki uczyłem się dawno temu, wydaje mi się, że na widelecu siła przyłożona jest w miejscu mocowania tarczy. w przypadku większej tarczy siła będzie większa. ale czy różnica max 2cm w promieniu tarczy (200mm a 160mm) potrafi "zdemolować" widelec średniej klasy ?

---

użytkuję axona przez dwa sezony, luzów praktycznie nie ma. planuję założyć avida mechanika z dwusteką właśnie, odwiedziłem kilka sklepów, nikt mi nie odradzał tak dużej tarczy...

Napisano

generalnie chodzi o to ze wieksza tarcza potrafi zwiekszyc sile hamowania znacznie w krotkim czasie vide kolesie ktoryz siedzac mocno przesunieci do tylu o wadze np90kg z rowerem +20kg z tarcza 200mm podnosza tylnie kolo na pol metra w mgnieniu oka przy dowolnej predkosci bez mala na tarczy 160 nie zrobisz tego z grubsza ujmujac rzecz.z co do tarcza vs V-ki to chodzi o miejsce dzialania najweiskzych sil V-ek ciagnie podokowe do przodu wzgledem lag a tarcza cignie niejako podkowe korzystajac z dzwigni wytworzonej poprzez dlugosc goleni co powoduje znaczny wzrost sil dzialajacyh na slizgi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...