Skocz do zawartości

[Korba] przeskok łańcucha

BaoBao

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

może powiem tak, jak rozkręciłem raz to nie było tych małych śrutów czyli gdzieś w środku muszą być.

Nie wiem liczyłem 2 razy i 12 wyszło xD

Napisano

Odkręca mi się wierzch czyli to musi być kaseta.

Tak to na pewno kaseta.

Muszę jutro skoczyć na strych i zobaczyć czy mam jeszcze kasetę z koła, które miałem w rowerze od początku, bo niestety na naszych polskich drogach pękła mi rawka

Napisano

Kupiłem łańcuch dzisiaj w rowerowym. Zapłaciłem 22zł. No i stało się to czego się i obawiałem :( Łańcuch wręcz "wypluł" moją kasetę :/ Nie przyjął jej. A miałem koło z dobrą kaseta i wystarczyło przełożyć to zapodziało mi się ono. Jak coś się zepsuje to wszystko na raz...

Napisano

No jasne, że się da. Musisz ją tylko rozdzielić wszystkie zębatki, zaopatrzyć się w okrągły pilnik 8 mm i zanurzyć się na dłuższą chwilę w temacie szlifowania kaset. Potem, tylko zębatki mocujemy kolejno w imadle i ogień :thumbsup:

A jeśli nie masz na zabawę ochoty, to kolega wyżej kasetę polecił 7 rzędową. Wystarczy klucz i wymiana. Z nowym łańcuchem się zgra na pewno tylko nowa kaseta, bo to jeśli wymieniłeś sam łańcuch to nie miało prawa zadziałać :whistling:

Napisano

Jest coś w stylu poradnika jak rozebrać kasetę? Nie chce na siłę tego robić bo pewnie jest sposób.

Gdzie (w których miejscach) dokładnie piłować żeby uzyskać efekt "renowacji". No i na koniec, jak to złożyć do kupy?

ps. Co jeśli nie mam pilnika okrągłego?

• Mod Team
Napisano
No jasne, że się da.

To napisałem tak ... humorystycznie bardziej  :D

Jednak zabawy odmawiać nie wolno ... skoro chce sie bawić w szlif mastera to proszę bardzo :Dhttp://www.forumrowerowe.org/topic/134791-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu/ powinno rozjaśnić sprawę.

Jak nie mamy okrągłego pilnika to bierzemy swoje 4 litery do sklepu i kupujemy albo maścimy maszynowo jak to ja opisywałem wielokrotnie.

Napisano

A ja potwierdziłem, że się da, ale nie napisałem, że to ma sens :teehee:

Kiedyś udało mi się raczej tak dla "treningu" wyszlifować jeszcze bardziej zjechany wolnobieg (na 5 i 6 to się bałem, że mi zębów braknie) i ze starym łańcuchem całą zimę przejeździłem. Nie mam pojęcia też czy nowy łańcuch by się nie obraził gdybym chciał, aby się na tym ułożył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...