ajgor11 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Witam!Mam korbę shimano m-430 i moje pytanie jest takie czy da się ją bardziej uszczelnić tzn. ochronić przed piaskiem itp. Zdjęcia(z góry przepraszam za ich jakość) : http://fotozrzut.pl/zdjecia/113df7157a.jpg , http://www.tinypic.pl/935lvwnvi3wr Chciałbym też wiedzieć czy w tej korbie jest możliwość wymiany blatów ? : http://fotozrzut.pl/zdjecia/b4754d4046.jpgCzy da się gdzieś kupić ,,zatyczki,, do ramion korby? : http://fotozrzut.pl/zdjecia/77642951ad.jpgPozdrawiam!
Krzysiek22 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 1. Czy da sie uszczelnić? Chodzi ci o łożyska suportu? Bo piszesz cos o korbie.. Tego juz sie w zasadzie bardziej nie uszczelnia, ale mozesz spróbować kawałkiem dętki. 2. Czy da sie zmienic blat? Jesli masz w tym miejscu gdzie się mocuje blaty sruby na imbus to oczywiscie ze mozna. 3. Można kupić zatyczki? Można. Takie najprostsze plastikowe, albo troche drozsze z gwintem do wkrecenia
DEVILEK Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Nie bardzo rozumiem w jakim celu chcesz tam dodać dodatkowe uszczelnienia ... Tak, jak uszczelniony jest suport, w zupełności wystarczy na długi czas jazdy i to w praktycznie każdych warunkach. Koronki oczywiście są wymienne i bez problemu je dostaniesz ; nie polecam tanich, robionych z alu, bo znikają w ekspresowym tempie. Zatyczki do śrub ? A w jakim to celu ? To nie korba klasy XTR, aby na nią dmuchać po każdej jeździe, bo się porysuje, czy ubrudzi.
beskid Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Masz w tej korbie jeden z najbardziej trwałych wkładów suportu więc nie przesadzaj z tym zabezpieczaniem. Tam nie ma czego zabezpieczać. Blaty tej korby też są liderem co do trwałości ale, że różnie to się dba o napęd to też są wymienialne. Problem tylko w tym, że jest to często po prostu nie opłacalne ze względu na koszt pojedynczych tarcz. W temacie tej zatyczki to nie mam pojęcia o co chodzi skoro fabrycznie wszystko jest na miejscu.
ajgor11 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Skoro jest wystarczająco zabezpieczone to ok. A co myślicie o tym pomyśle z detka? Jeśli trzeba było by wymieniać blaty ,to lepiej kupić nowa korbe czy blaty do tej m430? No i czy da się zrobić domowymi środkami te zatyczki ? Pozdrawiam Wysłane z mojego HTC Desire C przy użyciu Tapatalka
tobo Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Jeśli założysz coś na oś to jeśli dostanie się pod dętkę woda efekt będzie gorszy niż jazda bez osłony. Po co chcesz montować zatyczki?
ajgor11 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 1. Ogólnie podoba mi się z zatyczkami ,takie mam swoje wymysły 2. Wydaje mi się ,że zatyczki powinny być, bo w środku biegnie ,,otwarta linia,,(i coś tam może się dostać?) :
ajgor11 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Ok, no ale co do tych zatyczek ,wiesz gdzie takowe kupić ,albo jak zrobić?
tobo Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Nie wiem ponieważ wolę żeby woda tam nie stała
lyndowss Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Nic nie uszczelniać i nie wiadomo do końca o co Ci chodzi. Fabryczne uszczelnienia są dobre i nie powinny dopuszczać dostawania się wody, ani innych zanieczyszczeń do środka. Bylebyś tego nie czyścił. Zasada do suportu jest prosta. W ogóle tego nie ruszaj. Nawet przy myciu napędu i roweru raczej staraj się unikać tego miejsca, aby jak najmniej detergentów było w pobliżu.http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI_1ME0A/SI-1ME0A-001-POL_v1_m56577569830749557.pdf http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FC/EV-FC-M430-3065_v1_m56577569830707834.pdf Jak widać w powyższym pdf'ie jest tam napisane jak byk na rysunku, że śruby M8 łączą zębatki, więc jest odkręcane/przykręcane.Co do tych zatyczek też daj sobie spokój. Jeżeli chcesz, żeby to zawsze ładnie wyglądało to powlecz śruby smarem stałym tak, żeby powstał z niego film i zostaw. Nie zardzewieje i będzie zawsze ładnie wyglądać. Poza tym śruby te pewnie są powleczone przynajmniej powłoką A2, albo z aluminium, więc nie powinno rdzewieć. Z tymi powłokami ocynkowanymi to jednak po jakimś czasie coś się tam zetrze i nawet przy dokręcaniu już jest osłabiona. Jednak i tak trzeba rower trochę przeprawić i tak po dwóch latach będzie widać jak się przyjrzysz, ze lekko rdzewieje już. Jednak nie doczekasz zanim by rdza pokryła całą śrubę i wyglądało brzydko. Wiem gdzie można kupić takie zawleczki, albo coś dopasować, ale zrobię Ci większa przysługę jeżeli nie powiem.
ajgor11 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Rozumiem Skoro nie trzeba bardziej uszczelniać czy też zakładać te zatyczki to dam sobie spokój Spytam tylko: w razie potrzeby wymiany blatów do tej korby, to lepiej kupić nową ,czy kupić blaty, co się bardziej opłaca?
lyndowss Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Będziesz myślał jak będziesz wymieniał, czy się opłaca wymieniać, czy nie. Dbaj o napęd, a powinien działać bez zmiany zębatek parę lat.
ajgor11 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Dzięki @lyndowss za pomoc i wybicie mi z głowy tego pomysłu z zatyczkami
Jaca911 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Ja przelatalem na tej korbie ponad 8000km w tym w zimie coś między 3000-4000 i wygląda jak nowa, działa też świetnie. Mam ja na octalink - i suport kręci się bez problemów. Nic nie uszczelnialem, nie zatykalem - po prostu jeździłem. Daj jej spokój niech robi to po co ja wyprodukowano.
ajgor11 Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 @Jaca911 a w ciągu tych 8000km rozkręcałeś ją ?
Jaca911 Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Nie zdejmowałem z suportu, bo nie mam ściągacza do octalinka - mam tylko do kwadratu. Ale tak, rozkręcałem tarcze do czyszczenia. Schodzą dwie największe bez zdejmowania korby, a najmniejsza po odkręceniu da się wyczyścić tak samo jak ramiona. Rozkręcają się imbusem nr 6 tylko czasami trzeba z drugiej strony przytrzymać kominki śrubokrętem (nie mam klucza do kominków). Świetna, budżetowa korba, jak nie mamy parcia na utratę wagi. Mam czarną i nawet się farba z ramion nie ściera, ale jeżdżę w zatrzaskach od crank brothers, które jednak stopę puszczają na boki.
DEVILEK Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 @Jaca911 a w ciągu tych 8000km rozkręcałeś ją ? Moja FC-M442 ( prawie to samo ), ma jakoś 9 tysięcy przejechane, teraz jeździ w drugiej ramie, z nowym suportem. Jedynie co przy niej robię, to wymieniam średnia koronkę i czasami rozkręcam całą do czyszczenia. Tam się nie ma co zepsuć, więc i nie grzebię przy niej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.