Erkki Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Jako, że nie jestem jeszcze za bardzo obeznany w kwestii rowerów to mam dość podstawowe pytanie. Mój rower Scott (taka specyfikacja: http://www.scott.pl/product.php?id_cat=718&id_prod=4892 ) Ma łańcuch KMC X10, taki jak ten: O co chodzi z tymi oszlifowanymi brzegami naprzeciwnych stronach ogniwa łańcucha? Do czego one służą? Są na przekątnej ogniwa po obu stronach i chyba dlatego to nie jest łańcuch kierunkowy i można go montować jak się chce? I pytanie drugie to dlaczego na korbie w tym rowerze, Shimano FC-T551 napisane jest "HGX Chain only", a z tego co czytałem to jest marka łańcuchów kierunkowych Shimano. Dlaczego więc zastosowano inny łańcuch i czy to dobrze?
beskid Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Odpowiedz na pierwsze pytanie jest bardzo prosta. To jest to samo co z drążonymi pinami czyli chodzi o zmniejszenie masy łańcucha. Nie sądzę aby był on kierunkowy więc to też nie problem jak go założysz aczkolwiek dla świętego spokoju napisami do zewnątrz. Co do korby to też nie masz się czym przejmować bo te napisy idą raczej w kierunku zabiegu marketingowego. Poza tym KMC robi dla Shimano więc to dla mnie jeden pies.
tobo Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 Gdyby ogniwa były na wierzchu płaskie waga wzrosłaby z pewnością o 0.5 grama Ten kmc nie jest kierunkowy. Korba ma napis "....only" bo przecież Shimano nie będzie rekomendować do swoich komponentów obcych łańcuchów Wiele firm zakłada jednak do składanych przez siebie rowerów łańcuchy od innego producenta niż reszty napędu (SRAM również uznaje że użytkownik nie popsuje napędu stosując wyłącznie ich łańcuch )
Schwefel Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 napisane jest "HGX Chain only" Też mam korbę z tym napisam i o dziwo wbrew ichniejszej propagandzie pięknie działa z łańcuchem niekierunkowym pod 9 biegów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.