Baikal Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Zbliża się powoli zima buty jesienno/zimowe mam ale bywa w nich chłodno (Caterpillary bez ocieplenia) chce wydać tak do 500zł. mam upatrzone modele może ktoś miał z nimi jakiś kontakt? modele TNF które wpadły mi w oko to;- Snowstrike - http://allegro.pl/the-north-face-snowstrike-trapery-42-topsport-i3638960131.html- Snowsquall Mid lub wyższe tall - http://allegro.pl/buty-meskie-the-north-face-snowsquall-mid-rozm-42-i3629550770.html- arctic guide - http://allegro.pl/buty-zimowe-m-arctic-guide-the-north-face-r-41-i3635571010.html- Chilkat II - http://allegro.pl/buty-the-north-face-chilkat-ii-44-5-promocja-20-i3632944571.html- verbera (Backpacker GTX / Lightpacker/ Hiker ) http://8a.pl/buty-trekkingowe-wysokie/buty-the-north-face-verbera-backpacker-gtx myślałem też nad merellami ale strasznie dużo osób na nie narzeka więc odpadają, może coś ciekawego macie? lub polecicie na mrozy -20 lub lepiej (kilka wyjazdów na snowboard więc śnieg/zima) kris750a jak Ci się widzi ta guma na czubie ? przyzwoicie to wygląda np. można do jeansów założyć ?
kris750 Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 ja kupiłem tyddzień temu TNF snowfuse i co mogę o nich powiedzieć to jedynie to, że są bardzo wygodne, mają też bardzo twardą podeszwę.
Mod Team mrmorty Napisano 28 Października 2013 Mod Team Napisano 28 Października 2013 tiaaa a ludzi narzekających na TNF to nie widziałeś?Żadne z tych butów bym sobie nie kupił - powaga.Po pierwsze - co to jest ta membrana hydroseal? Po drugie - co to jest ta ocieplina od TNF?Po trzecie - koniecznie chcesz mieć jakąś membranę w butach?Jeśli już musi być membrana to albo Gore-szmata albo HyVent-szmata Ja postawiłbym na HyVenta z racji tego że ta membrana ma większe pory więc zarówno brud z zewnątrz jak i cząsteczki soli z potu nie zatkają jej tak szybko jak membranę Gore(oczywiście coś za coś - HyVent ma nieco słabsze parametry od Gore ale też większą wytrzymałość "techniczną")Membrana nie jest wieczna i prędzej czy później(prędzej niż w bajkach od producenta) pęka w miejscach gdzie but pracuje. Stawiam, że po dwóch latach będziesz musiał solidnie je impregnować.Ostatnia propozycja to buty techniczne - wybierasz się w wysokie góry? W sensie zamierzasz ambitniej eksplorować pagórki większe niż Bieszczady czy Beskidy? Owszem tłumienie w tych butach jest dobre ale za to ten model Vibram'u jest strasznie sztywny i średnio się nadaje do codziennego użytku.Jeśli chcesz dobrą ocieplinę w bucie to stawiałbym na Thinsulate, albo na materiały pochodzące od sympatycznych zwierzaków skaczących sobie beztrosko po górskich urwiskach.Stawiałbym na buty skórzane ze skóry licowej - na zewnątrz skóra i wewnątrz skóra lub ewentualnie ocieplina. Na marznące stopy polecam skarpety z wełny merynosów.Rozejrzyj się za innymi firmami niż TNF. Ze swojej strony polecam firmy Chiruca, zerknij na ofertę Ecco, Merrela czy Trezety. Lub jeśli chcesz naprawdę konkretny but to Meindl - moim zdaniem mercedesy wśród butów
tobo Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Przez kilka lat chodziłem w "Kangurach" (tak się na nie popularnie mówiło), traperach poskiej produkcji. Skóra, dobra impregnacja, pastowanie i przez trzy zimy nie miałem ani razu mokrych stóp. Pozbyłem się ich bo podeszwa na pięcie się wytarła (taki urok stawiania kroków przeze mnie). Przez 4 lata używałem Adidasów Augur, model 3/4 bez membrany, szczelność trzymały dzięki dbaniu. Wg mnie sprawdza się to lepiej niż wszelkie membranówki.
Mod Team Pixon Napisano 30 Października 2013 Mod Team Napisano 30 Października 2013 konkretny but to Meindl - moim zdaniem mercedesy wśród butów Mam potwierdzam, rzeczywiście są to dobre buty. Jednak przekraczają budżet 500 zł. Pamiętaj, że wraz z butami musisz pomyśleć o ciepłej skarpecie, bo sama skóra od wewnątrz ciepłoty na stopie Ci nie zapewni. A najlepiej idź do sklepu i przymierzaj.
Baikal Napisano 30 Października 2013 Autor Napisano 30 Października 2013 Pixon Jeżeli chodzi o skarpety to spoko, mam różne fajne jako, że często zimę spędzam w górach spodobał mi się 1 model Meindli (w sumie nie tylko jeden, ale reszta to granica ok 1K http://www.newadventure.pl/buty-meindl-gastein-gtx.html lub http://siulagrande.pl/pl/p/Buty-Vakuum-Men-Ultra%2C-Meindl/61
Mod Team Pixon Napisano 30 Października 2013 Mod Team Napisano 30 Października 2013 Siostrze też się spodobał jeden model Meindl dopóki go nie przymierzyła. Niestety okazało się, że żaden z butów Meindla jej nie pasuje do stopy i musiała wybrać Zamberlana. Dlatego moja rada idź i przymierz żebyś nie wydał 700 zł i nie żałował przy każdym kroku z obtartą stopą. Wiem coś o tym ;/
kris750 Napisano 30 Października 2013 Napisano 30 Października 2013 tiaaa a ludzi narzekających na TNF to nie widziałeś? Ze swojej strony polecam firmy Chiruca, zerknij na ofertę Ecco, Merrela czy Trezety. Lub jeśli chcesz naprawdę konkretny but to Meindl - moim zdaniem mercedesy wśród butów e tam gdybanie, narzekać można np. na kolor albo na za długie sznurówki? Z kolei jest wiele postów osób, które sobie obuwie tej firmy bardzo chwali. Moim zdaniem jest stosunkowo tanie, chiruci buty też miałem są naprawdę dobre i wygodne ale na kilka lat. W mojej parze rozpadła się podeszwa. Szkoda bo były jeszcze dobre.
Mod Team mrmorty Napisano 30 Października 2013 Mod Team Napisano 30 Października 2013 meindl robi obuwie na wąskie, "normalne" i szerokie stopy. Info zawsze jest na opakowaniu. Przymierzac buty zawsze idź po południu, najlepiej późnym popołudniem kiedy stopa jest już obrzmiała po całodniowym kopytkowaniu Weź ze sobą dwie pary skarpet - jedne cienkie i jedne grube. Przymierzaj buty na zmianę - raz w cienkich a raz w grubych. Jeśli coś Ci wewnątrz nie pasuje - nie bierz buta, na szlaku to może stac się sporym problemem.Nie rób tego w dużych sieciach - sprzedawcy najczęściej nie mają o tym pojęcia. Targuj się o cenę - to ściema że sklep nie zarobi. Najczęstszą ściemą jest gadka - towar i tak jest już przeceniony i tak dalej.
Baikal Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 meindl robi obuwie na wąskie, "normalne" i szerokie stopy. Info zawsze jest na opakowaniu. Przymierzac buty zawsze idź po południu, najlepiej późnym popołudniem kiedy stopa jest już obrzmiała po całodniowym kopytkowaniu Weź ze sobą dwie pary skarpet - jedne cienkie i jedne grube. Przymierzaj buty na zmianę - raz w cienkich a raz w grubych. Jeśli coś Ci wewnątrz nie pasuje - nie bierz buta, na szlaku to może stac się sporym problemem. Nie rób tego w dużych sieciach - sprzedawcy najczęściej nie mają o tym pojęcia. Targuj się o cenę - to ściema że sklep nie zarobi. Najczęstszą ściemą jest gadka - towar i tak jest już przeceniony i tak dalej. Byłem na świętach w Białymstoku, więc w sobotę skoczyłem przymierzać 44 idealne są w 2 interesujących mnie modelach - w sklepie młody chłopak z obsługi potrafił się wysłowić ;P i był całkiem ogarnięty, zamawiał będę przez internet (w sklepie 1 i 2 w granicach 1000zł, a widziałem już w kilku sklepach internetowych w granicach 570zł, poszukam jeszcze w stanach) butki wyglądają super na pewno nie do jazdy autem:P bo dosyć ciężkie - ale od tego mam ecco. Jestem na 99% przekonany, że zakupię Meindle jutro jeszcze w mojej miejscowości przymierzę pokaże dziewczynie:P niech oceni Dzięki za pomoc i info dotyczące tej marki
Mod Team Pixon Napisano 5 Listopada 2013 Mod Team Napisano 5 Listopada 2013 Pamiętaj że taki but musi być minimalnie większy ~0,5 cm. Po pierwsze stopa puchnie po całym dniu chodzenia, po drugie przy schodzeniu w górach żebyś nie opierał całego ciężaru na palcach stóp.
dominika999 Napisano 21 Listopada 2013 Napisano 21 Listopada 2013 Czyli jakiej firmy buty polecacie na rower myślę o ciepłych zimowych butach -------------------- Załóż darmową stronę
Baikal Napisano 24 Listopada 2013 Autor Napisano 24 Listopada 2013 dominika999Mi chodziło o buty zimowe - nie rowerowe kupić już kupiłem - Meindl Gastein GTX, cena 114€ + darmowa przesyłka i gwarancja zwrotu/ wymiany 30 dni. Jestem mega zadowolony jeżeli ktoś chciałby real foto lub jakieś info na ich temat to nie ma problemu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.