Skocz do zawartości

[Buty zimowe] ciepłe nie rowerowe

Baikal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zbliża się powoli zima buty jesienno/zimowe mam ale bywa w nich chłodno (Caterpillary bez ocieplenia) chce wydać tak do 500zł. mam upatrzone modele może ktoś miał z nimi jakiś kontakt?

modele TNF które wpadły mi w oko to;
- Snowstrike - http://allegro.pl/the-north-face-snowstrike-trapery-42-topsport-i3638960131.html
- Snowsquall Mid lub wyższe tall - http://allegro.pl/buty-meskie-the-north-face-snowsquall-mid-rozm-42-i3629550770.html
- arctic guide - http://allegro.pl/buty-zimowe-m-arctic-guide-the-north-face-r-41-i3635571010.html
- Chilkat II - http://allegro.pl/buty-the-north-face-chilkat-ii-44-5-promocja-20-i3632944571.html
- verbera (Backpacker GTX / Lightpacker/ Hiker ) http://8a.pl/buty-trekkingowe-wysokie/buty-the-north-face-verbera-backpacker-gtx

myślałem też nad merellami ale strasznie dużo osób na nie narzeka więc odpadają, może coś ciekawego macie? lub polecicie na mrozy -20 lub lepiej (kilka wyjazdów na snowboard więc śnieg/zima)

kris750

a jak Ci się widzi ta guma na czubie ? przyzwoicie to wygląda np. można do jeansów założyć :)?

• Mod Team
Napisano

tiaaa a ludzi narzekających na TNF to nie widziałeś?
Żadne z tych butów bym sobie nie kupił - powaga.
Po pierwsze - co to jest ta membrana hydroseal? 
Po drugie - co to jest ta ocieplina od TNF?
Po trzecie - koniecznie chcesz mieć jakąś membranę w butach?
Jeśli już musi być membrana to albo Gore-szmata albo HyVent-szmata :) Ja postawiłbym na HyVenta z racji tego że ta membrana ma większe pory więc zarówno brud z zewnątrz jak i cząsteczki soli z potu nie zatkają jej tak szybko jak membranę Gore(oczywiście coś za coś - HyVent ma nieco słabsze parametry od Gore ale też większą wytrzymałość "techniczną")
Membrana nie jest wieczna i prędzej czy później(prędzej niż w bajkach od producenta) pęka w miejscach gdzie but pracuje. Stawiam, że po dwóch latach będziesz musiał solidnie je impregnować.
Ostatnia propozycja to buty techniczne - wybierasz się w wysokie góry? W sensie zamierzasz ambitniej eksplorować pagórki większe niż Bieszczady czy Beskidy? Owszem tłumienie w tych butach jest dobre ale za to ten model Vibram'u jest strasznie sztywny i średnio się nadaje do codziennego użytku.
Jeśli chcesz dobrą ocieplinę w bucie to stawiałbym na Thinsulate, albo na materiały pochodzące od sympatycznych zwierzaków skaczących sobie beztrosko po górskich urwiskach.
Stawiałbym na buty skórzane ze skóry licowej - na zewnątrz skóra i wewnątrz skóra lub ewentualnie ocieplina. Na marznące stopy polecam skarpety z wełny merynosów.
Rozejrzyj się za innymi firmami niż TNF. 
Ze swojej strony polecam firmy Chiruca, zerknij na ofertę Ecco, Merrela czy Trezety. Lub jeśli chcesz naprawdę konkretny but to Meindl - moim zdaniem mercedesy wśród butów :)

Napisano

Przez kilka lat chodziłem w "Kangurach" (tak się na nie popularnie mówiło), traperach poskiej produkcji. Skóra, dobra impregnacja, pastowanie i przez trzy zimy nie miałem ani razu mokrych stóp. Pozbyłem się ich bo podeszwa na pięcie się wytarła (taki urok stawiania kroków przeze mnie). 

Przez 4 lata używałem Adidasów Augur, model 3/4 bez membrany, szczelność trzymały dzięki dbaniu. 

Wg mnie sprawdza się to lepiej niż wszelkie membranówki. 

• Mod Team
Napisano

konkretny but to Meindl - moim zdaniem mercedesy wśród butów :)

Mam potwierdzam, rzeczywiście są to dobre buty. Jednak przekraczają budżet 500 zł.

Pamiętaj, że wraz z butami musisz pomyśleć o ciepłej skarpecie, bo sama skóra od wewnątrz ciepłoty na stopie Ci nie zapewni. A najlepiej idź do sklepu i przymierzaj.

• Mod Team
Napisano

Siostrze też się spodobał jeden model Meindl dopóki go nie przymierzyła. Niestety okazało się, że żaden z butów Meindla jej nie pasuje do stopy i musiała wybrać Zamberlana. Dlatego moja rada idź i przymierz żebyś nie wydał 700 zł i nie żałował przy każdym kroku z obtartą stopą. Wiem coś o tym ;/

Napisano

tiaaa a ludzi narzekających na TNF to nie widziałeś?

Ze swojej strony polecam firmy Chiruca, zerknij na ofertę Ecco, Merrela czy Trezety. Lub jeśli chcesz naprawdę konkretny but to Meindl - moim zdaniem mercedesy wśród butów :)

e tam gdybanie, narzekać można np. na kolor albo na za długie sznurówki? Z kolei jest wiele postów osób, które sobie obuwie tej firmy bardzo chwali. Moim zdaniem jest stosunkowo tanie, chiruci buty też miałem są naprawdę dobre i wygodne ale na kilka lat. W mojej parze rozpadła się podeszwa. Szkoda bo były jeszcze dobre.

• Mod Team
Napisano

meindl robi obuwie na wąskie, "normalne" i szerokie stopy. Info zawsze jest na opakowaniu. 
Przymierzac buty zawsze idź po południu, najlepiej późnym popołudniem kiedy stopa jest już obrzmiała po całodniowym kopytkowaniu :) Weź ze sobą dwie pary skarpet - jedne cienkie i jedne grube. Przymierzaj buty na zmianę - raz w cienkich a raz w grubych. Jeśli coś Ci wewnątrz nie pasuje - nie bierz buta, na szlaku to może stac się sporym problemem.
Nie rób tego w dużych sieciach - sprzedawcy najczęściej nie mają o tym pojęcia. Targuj się o cenę - to ściema że sklep nie zarobi. Najczęstszą ściemą jest gadka - towar i tak jest już przeceniony i tak dalej.

Napisano

meindl robi obuwie na wąskie, "normalne" i szerokie stopy. Info zawsze jest na opakowaniu. 

Przymierzac buty zawsze idź po południu, najlepiej późnym popołudniem kiedy stopa jest już obrzmiała po całodniowym kopytkowaniu :) Weź ze sobą dwie pary skarpet - jedne cienkie i jedne grube. Przymierzaj buty na zmianę - raz w cienkich a raz w grubych. Jeśli coś Ci wewnątrz nie pasuje - nie bierz buta, na szlaku to może stac się sporym problemem.

Nie rób tego w dużych sieciach - sprzedawcy najczęściej nie mają o tym pojęcia. Targuj się o cenę - to ściema że sklep nie zarobi. Najczęstszą ściemą jest gadka - towar i tak jest już przeceniony i tak dalej.

Byłem na świętach w Białymstoku, więc w sobotę skoczyłem przymierzać 44 idealne są w 2 interesujących mnie modelach - w sklepie młody chłopak z obsługi potrafił się wysłowić ;P i był całkiem ogarnięty, zamawiał będę przez internet (w sklepie 1 i 2 w granicach 1000zł, a widziałem już w kilku sklepach internetowych w granicach 570zł, poszukam jeszcze w stanach) butki wyglądają super na pewno nie do jazdy autem:P bo dosyć ciężkie - ale od tego mam ecco. Jestem na 99% przekonany, że zakupię Meindle jutro jeszcze w mojej miejscowości przymierzę pokaże dziewczynie:P niech oceni

Dzięki za pomoc i info dotyczące tej marki

• Mod Team
Napisano

Pamiętaj że taki but musi być minimalnie większy ~0,5 cm. Po pierwsze stopa puchnie po całym dniu chodzenia, po drugie przy schodzeniu w górach żebyś nie opierał całego ciężaru na palcach stóp.

• 3 tygodnie później...
Napisano
dominika999

Mi chodziło o buty zimowe - nie rowerowe :)

kupić już kupiłem - Meindl Gastein GTX, cena 114€ + darmowa przesyłka i gwarancja zwrotu/ wymiany 30 dni. Jestem mega zadowolony jeżeli ktoś chciałby real foto lub jakieś info na ich temat to nie ma problemu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...