Skocz do zawartości

[pedaly]B'twin kompaktybilne z SPD

ress

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc.

Nie znalazlem jeszcze zadnych opinii na stronie odnosnie tych pedalow http://www.decathlon.pl/peday-kompatybilne-spd-id_2906618.html . Ktos uzytkuje, moze cos o nich napisac? Sa o 18g lzejsze od chociazby M520 Shimano, pytanie co z reszta.

Poza tym, jako osoba ktora juz ma buty, kupuje pedaly i zaczyna przygode z SPD - na co zwracac uwage? Czy zawsze wypina sie but w ten sam sposob, czy sa moze pedaly ktore umozliwiaja wypiecie w kilku plaszczyznach, latwiej/trudniej? Jestem w stanie doplacic kilka groszy za pewnosc ze w kryzysowej sytuacji uda sie uciec stopa...

Napisano

Ja bym chyba postawił na Shimano. Jeżdżę już cały sezon i jeszcze żyję, zawsze się wypinały wtedy kiedy trzeba. Oczywiście na początku musisz poćwiczyć ale szybko się przyzwyczaisz i potem bez spd nie można jeździć jest to jak nałóg.

Napisano

Ja również postawie na Shimano M520, jest to sprawdzony model - dostepne czesci zamienne, łatwy serwis i masz pewnośc że bloki shimano bedą pasować.

Znajomy ma te pedały decathlon i dobrze działają tylko z blokami z zestawu, a z blokami shimano wypinają sie przy ciągnieciu pedału do góry. Wkurzajace jak ma sie więcej par butów spd, lub pożycza rower.

na poczatek mozesz kupic wielokierunkowe bloki sh-56 które się łatwiej wpina

Napisano

Czy zawsze wypina sie but w ten sam sposob, czy sa moze pedaly ktore umozliwiaja wypiecie w kilku plaszczyznach, latwiej/trudniej?

Kierunek zależy od bloków. Shimano ma standardowe, które wypniesz ruchem w bok (skręceniem) lub wielokierunkowe, które także da radę w górę i skosem (wadą jest większe ryzyko przypadkowego wypięcia). Mi lepiej się korzysta z wielokierunkowych, ale mam przyzwyczajenia z nosków oraz lubię przełaj (w sensie jazda na azymut, zawody RJnO), gdzie takie możliwości wypięcia są bardzo przydatne.

Siłę wypięcia reguluje się w pedałach o ile mają taką możliwość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...