ress Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Czesc. Nie znalazlem jeszcze zadnych opinii na stronie odnosnie tych pedalow http://www.decathlon.pl/peday-kompatybilne-spd-id_2906618.html . Ktos uzytkuje, moze cos o nich napisac? Sa o 18g lzejsze od chociazby M520 Shimano, pytanie co z reszta. Poza tym, jako osoba ktora juz ma buty, kupuje pedaly i zaczyna przygode z SPD - na co zwracac uwage? Czy zawsze wypina sie but w ten sam sposob, czy sa moze pedaly ktore umozliwiaja wypiecie w kilku plaszczyznach, latwiej/trudniej? Jestem w stanie doplacic kilka groszy za pewnosc ze w kryzysowej sytuacji uda sie uciec stopa...
Lukas1995 Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Ja bym chyba postawił na Shimano. Jeżdżę już cały sezon i jeszcze żyję, zawsze się wypinały wtedy kiedy trzeba. Oczywiście na początku musisz poćwiczyć ale szybko się przyzwyczaisz i potem bez spd nie można jeździć jest to jak nałóg.
adas651 Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Ja również postawie na Shimano M520, jest to sprawdzony model - dostepne czesci zamienne, łatwy serwis i masz pewnośc że bloki shimano bedą pasować. Znajomy ma te pedały decathlon i dobrze działają tylko z blokami z zestawu, a z blokami shimano wypinają sie przy ciągnieciu pedału do góry. Wkurzajace jak ma sie więcej par butów spd, lub pożycza rower. na poczatek mozesz kupic wielokierunkowe bloki sh-56 które się łatwiej wpina
parmenides Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Miałem dwie pary m520. Świetne pedały. Ludzie już przetestowali je na wszystkie strony, zatem po prostu je kup. 20g to jest nic...
zekker Napisano 25 Października 2013 Napisano 25 Października 2013 Czy zawsze wypina sie but w ten sam sposob, czy sa moze pedaly ktore umozliwiaja wypiecie w kilku plaszczyznach, latwiej/trudniej?Kierunek zależy od bloków. Shimano ma standardowe, które wypniesz ruchem w bok (skręceniem) lub wielokierunkowe, które także da radę w górę i skosem (wadą jest większe ryzyko przypadkowego wypięcia). Mi lepiej się korzysta z wielokierunkowych, ale mam przyzwyczajenia z nosków oraz lubię przełaj (w sensie jazda na azymut, zawody RJnO), gdzie takie możliwości wypięcia są bardzo przydatne. Siłę wypięcia reguluje się w pedałach o ile mają taką możliwość.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.