kalisiek Napisano 20 Października 2013 Napisano 20 Października 2013 witam. Naczytałem się już tyle na temat tych kaset i zgłupiałem. Jedni piszą że slx jest trwalsza od xt a inni na odwrót. To w końcu jak to jest? Najbardzej chodzi mi o ich trwałość. I czy naprawdę warto dopłacić do xt. Chciałbym kupić któraś z nich ale nie wiem która? Dodam że kaseta miała by jeździć na łańcuchu campa C9
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Napisano 20 Października 2013 Jeżeli chodzi o 9 rzędów XT będzie troszkę lepsza. głosy sa różne bo wiele osób uważa ze kupno porządnej kasety to wszystko a to g*** prawda, nawet hg30 osiągnie rewelacyjne wyniki jak się ją odpowiednio użytkuje, czyli kupi porządny łańcuch, wymieniony C9 jak najbardziej takim jest, często smaruje, a w razie mocnego zabrudzenia często czyści. XT jest zbita, zakuta w pająk, SLX stara się to naśladować mając oddzielne segmenty. Był przypadki ze SLX był fabrycznie krzywy ... o XT nigdy złego słowa nie słyszałem i ja sam osobiście na innych kasetach nie jeżdżę.
goldbloom Napisano 20 Października 2013 Napisano 20 Października 2013 Miałem kilka kaset XT, jedną SLX i 2 stare Deore, do tego różne łańcuchy od Deore do XTR, i z mojego doświadczenia nie ma różnicy w trwałości kaset, są natomiast duże w trwałości łańcuchów, gdzie XT, a szczególnie XTR zużywają się wolniej od Deore, LX i SLX. Czyli większe znaczenie dla trwałości zestawu ma dobór łańcucha.
Mod Team safian Napisano 20 Października 2013 Mod Team Napisano 20 Października 2013 Naczytałem się już tyle na temat tych kaset i zgłupiałem. Jedni piszą że slx jest trwalsza od xt a inni na odwrót. To widocznie za mało się naczytałeś, bo głównym powodem zużycia kasety są zużycie łańcucha - popularne rozciąganie, czyli wycieranie się rolek, luzy na sworzniach i takie tam. Jaki masz bębenek w kole, alu, czy stalowy, bo w tym przypadku chyba to zarobi największą różnicę (chociaż ja mam bębenek alu, kasetę SLX, spore wżery i w niczym to nie przeszkadza ). Kaseta oczywiście ma wpływ na wiele rzeczy, chociażby zmianę biegów, jednak ja tam między SLX i XT nie widzę różnicy. No i jeszcze pytanie o stopniowanie, z tego co pamiętam to XT nie ma w wersji 11-28
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.