Skocz do zawartości

[do 3200] MTB Giant czy Scott

luk25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

W zasadzie to oba rowery są mocno podobne do siebie. Wizualnie mnie osobiście bardziej podoba się Giant. Jeśli chodzi o sprzęt to widelec Rock Shox XC30 na plus dla Talona. Z kolei Aspect ma dobre rurki Syncros. Napęd zbliżony do siebie, miedzy korbami, miałbym kłopot, wybrałbym jednak Shimano FC-M552 w systemie ht2 (mimo słabego suportu), tylko dlatego, że FSA nigdy nie miałem a z Shimano LX ht jestem bardzo zadowolony. Osobiście wziąłbym Gianta  :thumbsup: Ale wybór zależy właściwie od Twoich preferencji :)

Może niech wypowiedzą się koledzy

Napisano

Cześć,

W zasadzie to oba rowery są mocno podobne do siebie. Wizualnie mnie osobiście bardziej podoba się Giant. Jeśli chodzi o sprzęt to widelec Rock Shox XC30 na plus dla Talona. Z kolei Aspect ma dobre rurki Syncros. Napęd zbliżony do siebie, miedzy korbami, miałbym kłopot, wybrałbym jednak Shimano FC-M552 w systemie ht2 (mimo słabego suportu), tylko dlatego, że FSA nigdy nie miałem a z Shimano LX ht jestem bardzo zadowolony. Osobiście wziąłbym Gianta  :thumbsup: Ale wybór zależy właściwie od Twoich preferencji :)

Może niech wypowiedzą się koledzy

Dzięki za pierwszą opinię. Od 16 lat uzytkuję Scotta, przejechał wiele, w zasadzie nigdy mnie nie zawiódł, więc sentyment jest po stronie tej marki. Na plus wydaje się też być geometria Scotta, osobiście mnie ona bardzo odpowiada - taki kompromis między zwinnoscią/komfortem prowadzenia a przyjemnoscią z jazdy. Ramę scotta chwalą sprzedawcy - nawet w sklepie Gianta przyznali po cichu, że Scott jest  przyjemniejszy w prowadzeniu.

Amor można zmienić, hamulce tu i tu raczej podstawowe - nie wiem jak sprawują się w praktyce ( żadne maratony, wyczyn itd), pedały SPD dorzucić można, może jakaś kierownica, mostek, rogi karbonik. Giant - na starcie widelec na plus, no i kolor super. Scott od poprzedniego roku robi jakieś smutne te rowery..;)

Napisano

Giant jest bardziej sportowy; dłuższa górna rura, ostrzej ukątowiony łeb oraz rura podsiodłowa. Dziwią trochę długie tylne widełki. Mogłyby być krótsze (440mm to przeciętny 29er ma). Aspect 720 jest zdecydowanie bardziej rekreacyjny. Nie ma co sobie zawracać głowy osprzętem bo to rama jeździ a nie przerzutki i widelce. Lepszy rower będzie ten który na którym lepiej będziesz się czuł. Kwestia przymiarki nie sądzę jednak abyś miał szanse na nią (podobnie jak na sam zakup)przed 2014.

Napisano

Giant niby sportowy, a nie sportowy, tylne widełki baaardzo długie ....

Widełki Gianta mają 44cm a Scotta 42,7cm. Jakie będą odczucia i różnice w jeździe?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...