Skocz do zawartości

[Hamulce Tarczowe] - Co z nimi zrobić ?

Mixa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć ! .

W piwnicy mam stary rower niemieckiej firmy która się zaczyna na "K" <dokładnie nie pamiętam nazwy> . Rower po mimo wieku ok. 10 lat ma Specyfikacje zdaję mi się że BDB .   Typu :

- Osprzęt Shimano Deore 

- Amortyzator przedni i w środku ramy ( nie żadna marketówka , r. ramy 19" a sam amor po 5 latach leżenia w stodole nadal dobrze działa)

- I to co najbardziej mnie w nim kręci 2 hamulce tarczowe .

I teraz mam parę pytanie do was :

Mam rower Kross Sign DS  chciał bym zamienić moje hamulce V-brake'i na tarczówki z tego roweru . Ale nie wiem od czego zacząć , co kupić / zmienić / wyczyścić po tak długim czasie leżenia hamulców z rowerem w stodole ?

Napisano

Najpierw wszystko przeserwisuj a potem sprawdź co musisz dokupić aby zamontować te tarcze (np. adapter)

Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

Sama przekładka nic nie da jak nie zmieni kół ale te stare do signa moga sie nie nadawać, no oczywiście zależy jak kto jeździ :P ale wiadomo ze signa to nie jest spacerowy sprzęt.

Napisano

Zobacz jakie jest mocowanie hamulców w starym rowerze. Bo chyba dopiero koło 2000r. zrobiono standard IS. Wczeniej kazdy producent hamulców miaj swoje mocowanie. Więc może nie być mozliwości przeniesienia ich na nowy rower

Napisano

Dlaczego 'sama przekładka nic nie da jak nie zmieni kół'? Przecież koła już może mieć pod tarcze ;p żeby nie gdybać to po prostu wstaw tu kilka zdjęć hamulców hamulców i rowerów

Napisano

Najpierw wszystko przeserwisuj a potem sprawdź co musisz dokupić aby zamontować te tarcze (np. adapter)

A co ma przeserwisowanie wszystkiego do zmiany hamulców z V'ek na tarczowe...

Do założyciela tematu: Najprawdopodobniej te V'ki z Signa będą lepsze niż te tarczówki co tam masz w 10-cio letnim rowerze...

Napisano

Sam twierdzisz, że hamulce tarczowe po 10 latach będą gorsze od v-ek I DLATEGO trzeba by je przeserwisować..... Wszystko powinno się serwisować po dłuższym nieużywaniu, nie mówiąc o serwisie okresowym / sezonowym

• Mod Team
Napisano

Jeżlei są na DOT to już są trupy, jak na olej są ok a jak sa na linkę szkoda sobie tym głowę zaprzątać i tyle w tym temacie. Miałem Magure z 99 roku i żebyście sie nie zdziwili taki to był dobry hamulec, mimo że nastolatek.

Napisano

Rower to Mc Kenzie MTB Fun (wpiszcie na googlach grafika i  5 wynik na poczatku od lewej) .

Hamulce to jakieś  PROMAX 

co myślicie ?

Napisano

Nie widać co on to ma za hamulce ale patrząc na rower to nic co by warto było przekładać.

Hamulce to chyba jakiś no name na linkę i jakoś mi się nie chce wierzyć że tam jest osprzęt deore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...