soulafein Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Witam. Kupiłem za grosze dla żony ramę (wcześniej miała różową, blee ), która nie posiada zupełnie tych dynksów (przelotek) do mocowania pancerza. Nie posiada nawet mocowania do vbrake w ramie (dobrze, że mam stary widelec z vbrake to będzie tylko przedni). Wiec pytanie jak to teraz zamontować ?? Są na Alldrogo uchwyty do pancerza cobym nie musiał opaskami się bawić. Więc do przerzutki tylnej puszczę cały po długości, ale co z przednią - nie ma tego dynksu o co by się pancerz zaparł. Najchętniej to bym przyspawał te przelotki ale może znacie jakiś prostszy sposób... Pozdrawiam
rzezniol Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Co to za rama ? Nie kupiłeś przypadkiem torowej ramy pod ostre kolo ? Pozdro
soulafein Napisano 29 Września 2013 Autor Napisano 29 Września 2013 Co to za rama ? Nie kupiłeś przypadkiem torowej ramy pod ostre kolo ? Pozdro Jest to stary rower bez przerzutek i z hamulcem nożnym. Kupiłem go za grosze (zdjęcie). Mam dobre części (Alivio) i chciałem to jakoś normalnie zamontować. Już wiem że nie będzie tylnego hamulca (no może szczękowy) ale co z przednią przerzutką.
adamm Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Witam, Ja kiedys do ramy cr-mo kupilem za kilka zlotych uchwyt pod linke wykonany chyba z aluminium, a nastepnie po delikatnym przetarciu papierem sciernym i odtluszczeniu przykleilem to poksilina. Zastanawialem sie czy to bedzie trzymac, ale trzyma do dnia dzisiejszego. Uchwyt byl w ksztalcie blaszki zaokraglonej pod ksztalt rurki ramy, a na niej bylo mocowanie pod linke. Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4
krokuss0 Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Na aukcjach można kupić coś takiego: http://allegro.pl/uchwyt-pancerza-na-rame-hc-067-i3581226810.html http://bike-cables.blogspot.com/2013/01/origin8-clamp-on-frame-cable-stop-pair.html lub czasami trafić wersje retro stalowe nawet z trzema przelotkami (oporami). Ja mam nawet kilka takich - walają się gdzieś. Do tej ramy przerzutka przednia z dolnym ciągiem i ślizg na spód ramy. To rama stalowa - ja bym próbował przykleić tak jak napisał poprzednik albo dospawać opory - ale tu ostrożnie.
soulafein Napisano 29 Września 2013 Autor Napisano 29 Września 2013 Witam, Ja kiedys do ramy cr-mo kupilem za kilka zlotych uchwyt pod linke wykonany chyba z aluminium, a nastepnie po delikatnym przetarciu papierem sciernym i odtluszczeniu przykleilem to poksilina. Zastanawialem sie czy to bedzie trzymac, ale trzyma do dnia dzisiejszego. Uchwyt byl w ksztalcie blaszki zaokraglonej pod ksztalt rurki ramy, a na niej bylo mocowanie pod linke. Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4 Na alle... znalazłem cuś takiego http://allegro.pl/opor-pancerza-na-rame-aluminiowy-pi-m76-i3524263511.html lub http://allegro.pl/opor-pancerza-surowy-tulejka-hn-28200-i3571798623.html . Może będę musiał z poksiliną powalczyć
adamm Napisano 29 Września 2013 Napisano 29 Września 2013 Ten uchwyt z tego pierwszego linku, to jest mniej wiecej to co kupilem do tej ramy cr-mo. Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 4
rzezniol Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Kombinować można tylko czy ta tama jest tego warta ? Jak rower ma być do miasta, prosty i bezobsługowy na tej ramie to wielobiegowy Nexus do tyłu i po sprawie ... W każdym innym przypadku moim zdaniem nie warto kombinować z tą ramą... Jest jeszcze kilka problemów które mogą cię męczyć podczas zabawy z tym projektem ... Rozstaw haków koła w ramie ... jak jest za mały dla aktualnie posiadanej piasty to podczas montażu haka przerzutki na rozszerzonych widełkach na dzień dobry układ możne być krzywy. Mufa suportu jest gwintowana czy ma nabijane miski ? Rozmiar sterów widelca z piwotami jest ten sam co rozmiar sterów ramy ? Pozdrawiam
Replay Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Jeżeli chcesz zamontować z tylu koniecznie v-brake to po przez Podkowę. A na pancerze kup te stopery i po problemie Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2
soulafein Napisano 30 Września 2013 Autor Napisano 30 Września 2013 Kombinować można tylko czy ta tama jest tego warta ? Jak rower ma być do miasta, prosty i bezobsługowy na tej ramie to wielobiegowy Nexus do tyłu i po sprawie ... W każdym innym przypadku moim zdaniem nie warto kombinować z tą ramą... Jest jeszcze kilka problemów które mogą cię męczyć podczas zabawy z tym projektem ... Rozstaw haków koła w ramie ... jak jest za mały dla aktualnie posiadanej piasty to podczas montażu haka przerzutki na rozszerzonych widełkach na dzień dobry układ możne być krzywy. Mufa suportu jest gwintowana czy ma nabijane miski ? Rozmiar sterów widelca z piwotami jest ten sam co rozmiar sterów ramy ? Pozdrawiam Witam ponownie i dziękuje za porady. Rama jest ogólnie wporzo i wizualnie mi się podoba (żonie również . Ma suport wkręcany oraz calowe stery. Widelec mam ze starego różowego roweru więc vbrake zamontuje tylko z przodu. Po przemyśleniu i popatrzeniu jakimi częściami dysponuję postanowiłem zrobić napęd ........ 1 x 8 Manetki Alivio na 8sp mam, korba Alivio Octalink jest (odkręcę blat i najmniejszą tarczę a jako ogranicznik zastosuję starą przerzutkę), do tego przerzutka Acera lub Alivio m430 jest. Pociągnę na całej długości pancerz do tylnej przerzutki i przymocuję za pomocą opaski czarnej. Sądzę, że będzie git. A jak kiedyś znajdę jakąś porządną ramę górską, damską z amortyzatorem to wszystko przełożę i będzie 3 x 8 Pozdrawiam
rzezniol Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 vbrake zamontuje tylko z przodu Nie wiem w jakich warunkach będzie eksploatowany rower ... Jak trafi się jazda w okresie jesiennym czy zimowym to sam hamulec przedni może być udręką na śliskiej nawierzchni ... Może to się skończyć niezłymi pokazami ekwilibrystycznymi i oby bez urazów ... 1 x 8 do miasta jak najbardziej OK Pozdro
soulafein Napisano 30 Września 2013 Autor Napisano 30 Września 2013 Nie wiem w jakich warunkach będzie eksploatowany rower ... Jak trafi się jazda w okresie jesiennym czy zimowym to sam hamulec przedni może być udręką na śliskiej nawierzchni ... Może to się skończyć niezłymi pokazami ekwilibrystycznymi i oby bez urazów ... 1 x 8 do miasta jak najbardziej OK Pozdro Może coś takiego na tył się nada http://allegro.pl/booster-wspomagacz-hamulca-tektro-5-i3562098890.html ??? Pozdrawiam
Replay Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 To jest tzw Podkowa i wspomniałem ze można to założyć na tył i wtedy v-brake podejdą Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2
rzezniol Napisano 30 Września 2013 Napisano 30 Września 2013 Zaprezentowany adapter pasuje akurat do hamulców typu u-brake Czyli takich : Pozdro
soulafein Napisano 6 Października 2013 Autor Napisano 6 Października 2013 Hej. Poszedłem po najmniejszej linii oporu. Kupiłem inny rower z typowa rama górską. Ma wszystkie potrzebne uchwyty:-) Z tej niebieskiej zmontuję po prostu single speeda Wysłane z mojego Grand X In przy użyciu Tapatalk 4
rzezniol Napisano 6 Października 2013 Napisano 6 Października 2013 I ta linia była najlepszym rozwiązaniem Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.