Skocz do zawartości

[napęd] Łańcuch 9rz i kaseta 8 rz. ?

Troopy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Finanse to nie wszystko wypadało by rzec. Napędy 8 rz są bardzo solidne i pasowało by mieć do nich taki sam łańcuch. Czy przepłaca się za np. Connex'a 800 czy 808?? Nie sądzę bo na bank są solidniejsze od czegokolwiek z 9-ki.

Napisano

Chodzi o to że mam kasete 8  i łańcuch jest już na wykonczeniu i po dobrej cenie mogłbym nabyć 9rz. dlatego pytam czy bd można na tym jezdzic

Napisano

Dokładnie,
bardziej widziałbym próbę łańcuch 8-rzędowy i kaseta 9-rzędowa, niż układ zaproponowany przez autora tematu. Działać oczywiście będzie, ale czy nie lepiej kupić Connex serii 80x?

Napisano

Można jeździć z łańcuchem 9 na kasecie 8 i można być z tej konfiguracji bardzo zadowolonym.
Osobiście swój rekord najdłuższego dystansu na jednym zestawie napędowym osiągnąłem właśnie na konfiguracji kaseta 8 i łańcuch 9. Ostatnio spotkałem się również z podobnym spostrzeżeniem u innego rowerzysty.

Na przyszły sezon szykuję konfigurację kaseta HG-41-8 i łańcuch C9.

Napisano

Wszystko można tylko nie wszystkim się to udaje. Ja piszę z perspektywy użytkowania napędu jednak w cięższym terenie, małą ilością szosy i ze sporymi przewyższeniami. O błocie i awersji do czyszczenia napędu nie wspominam.

Co do tej "nie pracy" łańcucha 8 rz na kasecie 9 rz to być może walnę głupotę ale czy czasem szanowny kolega @Puklus nie śmiga na takim zestawie??

Napisano

Łańcuch 8sp nie będzie pracował z kasetą 9sp. Odwrotna kombinacja pracuje bez problemu.

nie jezdzilem, tylko krecilem na stojaku chodzilo miodnie tak jak na lancuchu 9rz, osobiście do roweru który ma robic km zrobiłbym taki mix

W druga strone bez sensu chyba ze liczy się waga

Napisano

Nie sądzę bo na bank są solidniejsze od czegokolwiek z 9-ki.

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, na czym polega problem łańcuchów 9s? Czy obniżona trwałość względem 8s wynika różnicy szerokości sworzni? Czy też mają one różne średnice? Czy w ogóle uprawnione są takie uogólnienia jak zacytowane powyżej?

• Mod Team
Napisano

To i tak wszystko zależy :P bo najlepszy łańcuch a przynajmniej tej w czołówce to C9 a jest on 9 rzędowy :P ja na swoim connexie 800 przejechałem kawał świata i uważam go za lidera 8 rzędowej grupy choć moze sa i lepsze ale nie w tej cenie :P

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...