Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Deore RD-M592 SGS Shadow tył, dziwne tarcie

ArturB1991

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower Cube Analog. Ostatnio przy jeździe zaskoczyło mnie dziwne tarcie z okolicy tylnej przerzutki. Tarcie pojawia się tylko kiedy zaczynam mocniej i szybciej pedałować, tylko przy przerzutkach 2 i 6 ( oraz na 5,4,3,2,1.) a także na 3 i 6 (5,4,3,2,1.) Czy problem tkwi w tylnej przerzutce? Łańcuch nigdzie nie obciera, nie zahacza. 

Napisano

2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora.

Wydaje mi się, że tarcie pochodzi z jednego z wózków. Nie jestem o tym do końca przekonany, ponieważ gdy zejdę z roweru i kręcę pedałami to owego tarcia nie ma. Pojawia się tylko przy obciążeniu. Jutro postaram się wstawić zdjęcie ustawienia łańcucha, może to coś pomoże.

Napisano

Ocieranie przy obciążeniu sugeruje wiotkość ramy/korby. Być może zębatki korby ocierają czubkami zębów o wózek przerzutki przedniej (zęby nie są równej wysokości)

• Mod Team
Napisano

tylko przy przerzutkach 2 i 6 ( oraz na 5,4,3,2,1.) a także na 3 i 6 (5,4,3,2,1.

Z tego ja rozumiem, że trze Ci na każdym biegu. Przerzutkę masz do regulacji. Poradnik jak to zrobić jest podczepiony w tym dziale.

Napisano

Wyregulowałem dzisiaj przerzutki i chodzą jak igła. Jednak tarcie pojawia się. Jedyne co przychodzi mi jeszcze to głowy to to, że może jest tam zbyt sucho, brak smarów co powoduje jakieś tarcie?

Napisano

Albo zła regulacja, albo krzywy wózek przerzutki. Z doświadczenia stawiam na to drugie. Jakby było za sucho, to byłoby to słychać po łańcuchu, no chyba, że kółeczka tak zajechane i nigdy nie smarowane od środka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...