emi363 Napisano 18 Września 2013 Napisano 18 Września 2013 Mogę przeznaczyć 1600 zł na rower, głównie do jazdy w mieście, odwożenie dziecka do przedszkola, zakupy itp. Ale chętnie pojadę nim na wycieczkę za miasto. ale zależy mi na możliwości zamontowania do niego fotelika rowerowego jaki posiadam (w załączniku). podobał mi się unibike Amsterdam ale do niego musiałabym kupic nowy fotelik jakiś na krótką ramę. Czy wybierać koła 26 czy 28? że względu na wnoszenie roweru na 2 piętro i trzymanie go w mieszkaniu skłaniałam się ku 26.
THORX Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 Ja polecam: 1. http://www.axel-sport.pl/romet-romet-art-deco-nexus-aluminiowy-city-model-2013.html
cienkun Napisano 20 Września 2013 Napisano 20 Września 2013 Si, ten romet fajny. Zerknij też na rowery miejskie cossack http://www.cossack.pl/21-rowery-miejskie-city-2013 Oraz na Lazaro senatore http://allegro.pl/lazaro-senatore-lds-alivio-17-19-i3544949902.html
emi363 Napisano 24 Września 2013 Autor Napisano 24 Września 2013 Si, ten romet fajny. Zerknij też na rowery miejskie cossack http://www.cossack.pl/21-rowery-miejskie-city-2013 Oraz na Lazaro senatore http://allegro.pl/lazaro-senatore-lds-alivio-17-19-i3544949902.html A co sądzicie o rowerze Unibike Voyager, ciekawe czy do niego da radę zamontować fotelik rowerowy, cena troche wyższa niż zakładałam ale może warto dać tyle?
cienkun Napisano 24 Września 2013 Napisano 24 Września 2013 Nie jest zły, ale za niższą cenę można mieć Lazaro Senatore LDS na prawie pełnym alivio, czyli lepszym osprzęcie. Fotelik da radę zamontować do prawie każdego roweru.
emi363 Napisano 24 Września 2013 Autor Napisano 24 Września 2013 Nie jest zły, ale za niższą cenę można mieć Lazaro Senatore LDS na prawie pełnym alivio, czyli lepszym osprzęcie. Fotelik da radę zamontować do prawie każdego roweru. No właśnie mam taki problem że nie można do każdego roweru zamontować fotelika, na ramę 17", damską jest bardzo duży problem, padają propozycje albo montowania fotelika na bagażnik (a ja chcę do ramy) albo demontażu bagażnika który jest w tych damskich-miejskich rowerach wysoko, co sie wiąże z demontażem również oświetlenia tylnego który jest w bagażniku. Ja potrzebuję rower dla kobiety 162 cm, z możliwością zamontowania fotelika do ramy dla dziecka 3 lata( fotelik mam), hamulce chce przedni i tylni w kierownicy. Do jazdy p mieście i za miasto-parki, las. Teraz już jest problem z dostępnościa rowerów w sklepach ale widziałam jeszcze tego Voyagera, tylko 1 sprzedawca mówi że sie da zamontować a w innym sklepie rowerowym pan twierdzi, że byłby problem. Może ktoś na forum wie czy jest taka możliwość
Burak Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Większość fotelików da się zamontować do (prawie) dowolnego roweru. Fotelik jest zamontowany na stalowej ramce, która daje mu pewną amortyzację. Producenci fotelików robią ramki różnych długości i kształtów. Być może, będziesz musiała dokupić inną ramkę. Jeśli chcesz koniecznie zamontować swój fotelik i niczego nie dokupywać, to musisz chodzić z fotelikiem do sklepów z rowerami i przymierzać do konkretnego modelu. Znajdź dobry sklep, w którym sprzedawca/serwisant wie co robi, który prawidłowo zamontuje Ci fotelik bez pytania o szczegóły. Będziesz przynajmniej miała podstawy sądzić, że w razie napraw gwarancyjnych będą w stanie Ci pomóc.
cienkun Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Dopasowywanie roweru do posiadanego fotelika jest trochę nie w tą stronę. Za różnicę jaka jest pomiędzy Lazaro a Unibikem, kupisz nowy fotelik. (jeżeli stary by nie pasował), a będziesz mieć rower z nowocześniejszym napędem z wyższej grupy.
equinoxe Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Witam, żona jeździ Krossem Trans Pacific z rama damską 17 cali + fotelik OK Baby 10+. I powiem Tak - na standardowym paląku żeby zamontować fotelik i móc go uzywać (podczas jazdy fotelik pracuje w kierunku pionowym) trzeba było zdemontowac bagaznik. Dokupiłem drugi pałąk tzw do małych ram - rózni sie tym ze fotelik sumarycznie podnosi sie o ok 7 cm wzgledem ramy i spokojnie wystarcza to zeby go zamontowac nad bagaznikiem i normalnie jezdzić. Więc jezeli bierzesz pod uwagę ramę 17 cali to bardzo prawdopodobne ze bedzie ten sam problem i trzeba bedzie wymienic fotelik lub jego mocowania (jezeli jest do tego modelu dostepne). Trzeba tez wziac pod uwage sposob prowadzenia linki tylnej przerzutki - jezeli jest prowadzona po rurze podsiodłowej do której mocowany jest fotelik to uchwyt fotelika musi mieć to przewidziana - a nie wszystkie mocowania to uwzgledniają. Co do Lazaro Senatora V3 full alivio - babrdzo chcialem miec ten rower ze wzgledu na niby dobry stosunek jakosc/cena i sie zawiodłem. Miałem dwa razy wymieniany i każdy maił wady (a to na ramie, a to uszkodzone pancerze linek, a to obdarty do golego metalu bagaznik i tp). W efekcie stracilem kupe czasu na wymiane i zostalem bez roweru bo w koncu po prostu zmuszony byłem go oddać. Wiec cena - owszem ale co do jakości to jest to sprawa bardzo dyskusyjna. A "full aliwio" to tylko chwyt marketingowy - bo tak naprawde alivio sa tylko przerzutki i manetki a np korba czy kaseta już nie. WIec nie tak do końca z tym "full".
cienkun Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 a to uszkodzone pancerze linek Zwracałeś rower bo miał uszkodzone pancerze?!
equinoxe Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Między innymi tak- gdyby chodzilo o same pancerze to oczywiscie nie bylo by problemu. Kupil bym sobie drugie bo to groszowe sprawy. Ale w danym egzemplarzu nakladało się kilka bardziej lub miej istotnych rzeczy psujacych początkowe dobre wrażenie. To co podałem to przykłady tylko. Ale najbardziej wkurzajace było to że o ile przed zakupem kontakt ze sprzedawca mozna powiedziec ze był wzorowy i przesyłka błyskawiczna to po zakupie trzeba było sie wręcz prosić o to żeby ktoś zajął sie tematem nie mówiąc już o kłamstwach typu że rower już wysłany a tak naprawde dopiero przygotowywali wysyłkę itp.
Burak Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 I właśnie dlatego nie jestem zwolennikiem kupowania roweru przez internet. Kupisz rower z drobnymi uszkodzeniami (jak kolega, pancerze, lakier...) i co, nie wyślesz, bo się nie opłaca. Ja kupiłem rower przez internet swojemu tacie (inaczej nie mogłem, bo mieszka daleko ode mnie) i pękają mu regularnie szprychy. I co? I musi płacić za wymianę każdej jednej, bo przecież nie odeśle roweru z powodu jednej szprychy. Zerwie się łańcuch, i co...? I tak w kółko. Wolę zapłacić więcej lub kupić rower "z osprzętem niższej klasy", ale w dobrym sklepie z dobrym serwisem w miarę niedaleko od domu - problem tylko taki znaleźć.
bikertom Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Linkowane tu rowery mają siodła z nieosłoniętymi sprężynami w zasięgu palców dziecka - bardzo kiepski pomysł. Też uważam że przy tym budżecie najlepiej jest kupić rower z nowym fotelikiem dokładnie dopasowanym na miejscu w sklepie. Na ostateczny odbiór poszedłbym nawet z dzieckiem, żeby je usadzić w foteliku i zweryfikować ewentualne niedogodności. Sam kupiłem przez internet wypasiony fotelik (Bellelli Tiger Relax) i niestety klops - funkcji pochylenia nie wykorzystuję, bo fotelik byłby za blisko siodła, a że nie mogę znaleźć do niego zamiennego pręta muszę kombinować z dodatkowym mocowaniem go do sztycy, bo w przeciwnym razie szoruje o koło. Ma też za wąsko do mojej ramy umieszczone uchwyty na stopy. Tak więc dobór fotelika do roweru to wcale nie jest takie łatwe i bezproblemowe zadanie. Teraz istotnie wybór rowerów na miejscu w sklepach jest ograniczony. Na pełną dostępność trzeba pewnie poczekać do końca zimy.
emi363 Napisano 25 Września 2013 Autor Napisano 25 Września 2013 Witam, żona jeździ Krossem Trans Pacific z rama damską 17 cali + fotelik OK Baby 10+. I powiem Tak - na standardowym paląku żeby zamontować fotelik i móc go uzywać (podczas jazdy fotelik pracuje w kierunku pionowym) trzeba było zdemontowac bagaznik. Dokupiłem drugi pałąk tzw do małych ram - rózni sie tym ze fotelik sumarycznie podnosi sie o ok 7 cm wzgledem ramy i spokojnie wystarcza to zeby go zamontowac nad bagaznikiem i normalnie jezdzić. Więc jezeli bierzesz pod uwagę ramę 17 cali to bardzo prawdopodobne ze bedzie ten sam problem i trzeba bedzie wymienic fotelik lub jego mocowania (jezeli jest do tego modelu dostepne). Trzeba tez wziac pod uwage sposob prowadzenia linki tylnej przerzutki - jezeli jest prowadzona po rurze podsiodłowej do której mocowany jest fotelik to uchwyt fotelika musi mieć to przewidziana - a nie wszystkie mocowania to uwzgledniają. Co do Lazaro Senatora V3 full alivio - babrdzo chcialem miec ten rower ze wzgledu na niby dobry stosunek jakosc/cena i sie zawiodłem. Miałem dwa razy wymieniany i każdy maił wady (a to na ramie, a to uszkodzone pancerze linek, a to obdarty do golego metalu bagaznik i tp). W efekcie stracilem kupe czasu na wymiane i zostalem bez roweru bo w koncu po prostu zmuszony byłem go oddać. Wiec cena - owszem ale co do jakości to jest to sprawa bardzo dyskusyjna. A "full aliwio" to tylko chwyt marketingowy - bo tak naprawde alivio sa tylko przerzutki i manetki a np korba czy kaseta już nie. WIec nie tak do końca z tym "full". Ale demontaż bagażnika w Krossie trans pacific (dzisiaj go oglądałam w sklepie) powoduje brak oświetlenia z tyłu. To jeszcze nie jest taki problem bo można jakąś lampkę zamontować ale czy nie ma to wpływu na przednie oświetlenie? Czy działa ono bezproblemowo? Ja powoli przyzwyczajam sie do myśli że bede musiała zdemontować bagażnik. A jeszcze zapytam o wzrost żony bo ja mam ok 162 cm i dziś jak przymierzałam sie do tego Pacifica to prawie nie sięgałam do ziemi a żeby to było bezpieczne, zwłaszcza przy jeździe z dzieckim muszę przy zatrzymywaniu sie podpierać nogami. Z kolei gdybym obniżyła siodełko to przy jeździe mam za bardzo zgięte nogi i niewygodnie sie jeździ. Sprzedawca powiedział że trzeba wybrać albo wygodną jazdę i niezbyt bezpieczną albo bezpieczną a niewygodną. Dla mnie to bez sensu bo musi być jedno i drugie. Nie jestem przeciaż jakąś maludą i dla mnie też powinny być odpowiedniej wielkości rowery. Ale ja chyba wypróbowywałam Krossa na ramie 19". Czy rama17" będzie niższa-chodzi o odległość od siodełka do ziemi?
vitesse Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 sprzedawca ci dobrze powiedział, jeśli by miało być tak jak chcesz to korby musiala bys mieć 5 cm od ziemi zdecydowanie rama 17 cali jak nie mniej... poszukaj wtedy korby mogą być nienzacznie bliżej ziemi
Burak Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Znowu źle Ci sprzedawca powiedział. To w jakiej pozycji będzisz jeździć, i czy będziesz dosięgać nogami ziemi, zależy od geometrii ramy. Postaram się to prosto wytłumaczyć. Im bardziej do przodu wysunięty w stosunku do siodła jest suport (oś, wokół której obracają się pedała), tym łatwiej będzie Ci dosięgnąć ziemi na postoju. Razem z wysoko umieszczoną, giętą do tyłu kierownicą da to wyprostowaną sylwetkę podczas jazdy. Wygodną do powolnej, spokojnej jazdy. Krossy z serii Trans to rowery trekingowe, na których siedzi się wysoko, w lekko pochylonej pozycji podczas jazdy. Z polskich producentów najszerszą ofertę rowerów miejskich ma ROMET. http://www.romet.pl/Katalog_rowerow,CityMiejskie,9,480,2013.html Dla przykładu: W miarę wygodną pozycję zapewnią modele Expression lub Pop Art (przy kole rozmiaru 26 łatwiej będzie też zamontować fotelik na krótkim wysięgiku - ale uwaga na sprężyny w siodle). Typowo "miejską" geometrię mają Retro Lux (3 lub 7) oraz RC 500. Modele RC300 i Touring Exlusive dają już wrażenie jazdy chopperem. Sama musisz spróbować co Ci najbardziej odpowiada.
cienkun Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Linkowane tu rowery mają siodła z nieosłoniętymi sprężynami w zasięgu palców dziecka Tylko Romet ma siodełko na sprężynach, reszta ma na elastomerach... Ale demontaż bagażnika w Krossie trans pacific (dzisiaj go oglądałam w sklepie) powoduje brak oświetlenia z tyłu. To jeszcze nie jest taki problem bo można jakąś lampkę zamontować ale czy nie ma to wpływu na przednie oświetlenie? Czy działa ono bezproblemowo? Ja powoli przyzwyczajam sie do myśli że bede musiała zdemontować bagażnik. A jeszcze zapytam o wzrost żony bo ja mam ok 162 cm i dziś jak przymierzałam sie do tego Pacifica to prawie nie sięgałam do ziemi a żeby to było bezpieczne, zwłaszcza przy jeździe z dzieckim muszę przy zatrzymywaniu sie podpierać nogami. Z kolei gdybym obniżyła siodełko to przy jeździe mam za bardzo zgięte nogi i niewygodnie sie jeździ. Sprzedawca powiedział że trzeba wybrać albo wygodną jazdę i niezbyt bezpieczną albo bezpieczną a niewygodną. Dla mnie to bez sensu bo musi być jedno i drugie. Nie jestem przeciaż jakąś maludą i dla mnie też powinny być odpowiedniej wielkości rowery. Ale ja chyba wypróbowywałam Krossa na ramie 19". Czy rama17" będzie niższa-chodzi o odległość od siodełka do ziemi? Może poszukaj fotelika montowanego na bagażniku... Odległość siodełka od ziemi nie zmieni się w sposób znaczący bez względu na rozmiar. I nie ma ona większego znaczenia w tym wypadku. Jak się zatrzymujesz, to zsiadaj do przodu, to w końcu damka jest, więc nie ma z tym problemu...
equinoxe Napisano 25 Września 2013 Napisano 25 Września 2013 Ja też zastanawiałem się początkowo nad fotelikiem montowanym na bagażniku. Zdecydowałem się jednak na montowany do rury pod siodłowej ze względu na amortyzację - w przypadku dwulatka ważne jest jednak, zeby jak najmniej dzieciakowi cierpial kręgosłup. Widziałem zdaje się amortyzowany fotelik (chyba Hamax) montowany do bagaznika jednak wymagał on także odpowiedniego - dedykowanego bagażnika właśnie. Pamiętam, że sumarycznie cenowo bardzo mnie to zniechęciło. Co do tylnego oswietlenia- tak musiałem zdemontowac razem z bagaznikiem ale szczerze mówiąc nie wiem jaki to miało wpływ (mysle ze zaden) na przednie oświetlenie bo zona nie używała a jezdziła tak niedługo - bo jak wspomniałem dokupilem dłuższe (wyższe) mocowanie. W przypadku fotelików OK Baby jest o tyle dobrze że oprócz standardowego są jeszcze dostępne chyba trzy różne rodzaje prętów mocujących - w tym własnie do małych ram. Żona ma wzrost 158 cm i w przypadku Trans Pacific nie wchodził w grę inny rozmiar jak 17 cali (damska M) bo tylko na takim czuła się dobrze i pewnie.
emi363 Napisano 26 Września 2013 Autor Napisano 26 Września 2013 Ja też zastanawiałem się początkowo nad fotelikiem montowanym na bagażniku. Zdecydowałem się jednak na montowany do rury pod siodłowej ze względu na amortyzację - w przypadku dwulatka ważne jest jednak, zeby jak najmniej dzieciakowi cierpial kręgosłup. Widziałem zdaje się amortyzowany fotelik (chyba Hamax) montowany do bagaznika jednak wymagał on także odpowiedniego - dedykowanego bagażnika właśnie. Pamiętam, że sumarycznie cenowo bardzo mnie to zniechęciło. Co do tylnego oswietlenia- tak musiałem zdemontowac razem z bagaznikiem ale szczerze mówiąc nie wiem jaki to miało wpływ (mysle ze zaden) na przednie oświetlenie bo zona nie używała a jezdziła tak niedługo - bo jak wspomniałem dokupilem dłuższe (wyższe) mocowanie. W przypadku fotelików OK Baby jest o tyle dobrze że oprócz standardowego są jeszcze dostępne chyba trzy różne rodzaje prętów mocujących - w tym własnie do małych ram. Żona ma wzrost 158 cm i w przypadku Trans Pacific nie wchodził w grę inny rozmiar jak 17 cali (damska M) bo tylko na takim czuła się dobrze i pewnie. A dobrze sprawuje sie Trans Pacific, nie psuje się?
equinoxe Napisano 27 Września 2013 Napisano 27 Września 2013 Rower ogólnie w porządku - ładny wygląd, wykonanie ok itp. Żona zadowolona, mówi, że jeździ jej się dobrze. Co do awaryjności cięzko powiedzieć bo to dopiero pierwszy senzon. Natomiast moim zdaniem biorąc pod uwagę wyposażenie (chociaż nie jest złe) nie jest to rower wart katalogowej ceny 1799zl. Ani nawet 1699 zl. Zatakie pieniadze raczej mozna kupic coś ciekawszego. Ja go kupiłem ponieważ miałem okazję wziąć go za 1375 zł w sklepie stacjonarnym nówkę sztukę i to w środku sezonu. Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.