Skocz do zawartości

[tętno] na progu mleczanowym

joorek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

CZytałem w moim krótkim i nędznym życiu wiele ale mam jedno pytanie : jeżeli sie trenuje poniżej progu to tetno na progu idzie w góre , ale jeżeli powyżej progu to idzie w dół lecz poprawia sie tolerancja na kwas. wiec jeżeli jeżdze bardzo dużo powyżej progu to pogorsza sie moje wyniki - oczywiście pamietam o regeneracji

HELP ME!!!!!! B)

Napisano

skoro piszesz taki temat znasz tętno na swoim progu mleczanowym, najlepiej zrobić sobie testy na AWFie wysiłkowe tam wszystie dane masz dokładne, a z fizjologii pamiętam tyle - trenując poniżej progu zwiększasz możliwości tlenowe organizmu kosztem beztlenowych, powyżej odwrotnie.. aby podnieść próg mleczanowy trenuję się w okolicach tego progu , radziłbym Ci więcej treningów jeździć spokojnie ok 60% ogółu a resztę powyżej , czy opgarszasz sobie wyniki? hmm... jedyne zagrożenie jakie w tym widze to przetrenowanie, a jakie kolarstwo uprawiasz? górskie czy szosowe?

Napisano

kolarstwo górskie . A z tego co ja wiem to chodzi tu o to by jak najdłużej jechać z dużą prędkością powyżej progu czyli iśćw trupa :P a to wlasnie lubie .Ostatnio chce sie nastawaic tez na maratony no i moze bede jeżdzić na 100 km więc wiem, że musze trenować tlenowo :035:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...