Skocz do zawartości

[przerzutka] Sama zrzuca na najniższy bieg

grodek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, z przodu mam dwa biegi a z tyłu 6, nawet jak wrzucę na 2 -1 czy 3 -1 to i tak zlatuje mi na 2 -6 3- 6 nie tak od razu troche przejadę i stopniowo spada. Czy to może być wina linki ? Dodatkowo jak mocniej przycisnę na pedały na 2 - 6 albo 3 - 6 to łańcuch jakby umykał, ale nie spada w czym może być problem??

Dodam że manetki ma na ramie coś w tym stylu:

http://img05.tablica.pl/images_tablicapl/76578989_1_1000x700_manetka-przerzutki-shimano-lb-100-szosa-jaworzno.jpg

Napisano

Jak w temacie, z przodu mam dwa biegi a z tyłu 6, nawet jak wrzucę na 2 -1 czy 3 -1 to i tak zlatuje mi na 2 -6 3- 6 nie tak od razu troche przejadę i stopniowo spada. Czy to może być wina linki ? Dodatkowo jak mocniej przycisnę na pedały na 2 - 6 albo 3 - 6 to łańcuch jakby umykał, ale nie spada w czym może być problem??

Dodam że manetki ma na ramie coś w tym stylu:

http://img05.tablica.pl/images_tablicapl/76578989_1_1000x700_manetka-przerzutki-shimano-lb-100-szosa-jaworzno.jpg

Co to znaczy jakby umykał? Przeskakuje po zębatkach?

Napisano

Co to znaczy jakby umykał? Przeskakuje po zębatkach?

miało być omyka, jak jest na 2-6 i 3-6 wtedy ten problem występuje na niższych biegach nie omyka

Dokręć manetkę. Pewnie nie trzyma naciągu i dlatego biegi schodzą na niższe.

obie manetki są na obejmie na ramie, ta odpowiedzialna za zmianę z przodu nic się sama nie rusza, ale ta odpowiedzialna za tył, przyciągam ja do siebie a ona powoli idzie do góry i wtedy biegi sie zmieniają

Napisano

Specem nie jestem, ale dokręca się ją tym motylkiem, albo pod nim jest śrubka, pod jakąś zaślepką.

tylko w mojej manetce nie ma tych motylków, obrazek wrzuciłem przykładowo że w tym stylu mam manetki

a może po prostu trochę wyżej umieścić manetki na ramie?

Napisano

Według mnie przeskakiwanie łańcucha spowodowane jest zużyciem wolnobiegu. Sprawdź jak wygląda, czy zęby tego przełożenia są wyżłobione/asymetryczne lub wyglądają jak Shuriken :laugh:. Jeśli tak to są zużyte i przez to przeskakuje.

Skoro spada Ci ciągle na 6 to linka jest za luźna i przez to wózek ciągle jest w położeniu jakby nie był naciągnięty. Sprawdź czy linka od tylnej przerzutki (wrzucona na 6 bieg) nie jest luźna. Jeśli jest to naciągnij ją kombinerkami (najlepiej po uprzednim maksymalnym wkręceniu śrub baryłkowych), a następnie przykręć do przerzutki. W dalszym etapie stopniowo odkręcaj śrubę baryłkową przy manetce lub przerzutce aż do momentu jak zacznie działać normalnie.

Baryłki kręcąc w prawo względem ich osi dokręcasz, a przez to luzujesz linkę. Kręcąc w lewo, odkręcasz, a przez to napinasz.

PS. Wysokość lub położenie manetek nie ma wpływu na ich funkcjonowanie, lecz na komfort ich użytkowania.

Napisano

Jeżeli biegi spadają razem z jednoczesną zmianą położenia manetki to naciągani linki nic u nie pomoże. Trzeba dokręcić jak pisze Kiciok a jeżeli naprawdę niema takiej opcji w co wątpię manetka może być już zużyta.

A jeżeli chodzi o przeskakiwanie to najpewniej łańcuch z wolnobiegiem do wymiany. 

Może pokaż zdjęcia manetki i wolnobiegu. 

Napisano

2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora.

po 22 wstawię zdjęcia jak wrócę z pracy, a łańcuch wymieniałem w poniedziałek

Napisano

jeśli chodzi o omykanie to znosie to bo to tylko na 6 biegu, spokojnie mogę jeździć 2-5 i 3-5 byle by te biegi same nie schodziły na 6

bt0w.jpg

manetka na pierwszym planie w tym położeniu jest już 6 bieg z tyłu

irkz.jpg

a to położenie do którego można ja jeszcze przestawić równolegle do ramy, wtedy to linka jest bardzo luźna

a to link do paru zdjęć wolnobiegu  http://www48.zippyshare.com/v/29523996/file.html

jeszcze zdjecie jak wygladaja obie manetki

http://imageshack.us/photo/my-images/854/jcrs.jpg/

• Mod Team
Napisano

Robienie zdjęć, domniemam ze telefonem, w nocy i to w piwnicy to lekko niezbyt rozgarnięta opcja ... proponuję powtórzyć zabieg jak słońce jeszcze przez zachodem będzie :P

Nie mniej jednak widać co nieco ... nie ma tam śruby ani motylka, jednak jest jak by "zawleczka" po zewnętrznej stronie manetki, da sie tym kręcić ?

Napisano

Robienie zdjęć, domniemam ze telefonem, w nocy i to w piwnicy to lekko niezbyt rozgarnięta opcja ... proponuję powtórzyć zabieg jak słońce jeszcze przez zachodem będzie :P

Nie mniej jednak widać co nieco ... nie ma tam śruby ani motylka, jednak jest jak by "zawleczka" po zewnętrznej stronie manetki, da sie tym kręcić ?

nie da sie tym kręcić, manetkę na zdjęciach dobrze widać, zależy mi tylko na tym żeby przerzutka sama nie zbijała na 6

to z linką nic nie da rady zrobić, skoro tak jak na 1 zdjeciu już jest 6 a manetkę jeszcze dalej można przesvnąć i wtedy jest luz na lince, nie powinna być naprężona w tym położeniu równoległym do ramy?

a czy problem z zrzucaniem moze leżeć po stronie źle ustawionego wózka? tylko dopiero teraz ten problem sie pojawił a nic wcześniej nie majstrowałem :|

• Mod Team
Napisano

No to sobie poszukaj takich z regulowaną siłą tarcia i po sprawie. Albo napraw sobie te a focha to możesz swojej kobiecie strzelać jak masz odwagę.

Napisano

Czyli musisz wymienić także wolnobieg.

Przepraszam ale co ma tu wolnobieg do samoczynnej zmiany przełożeń.

Nie rozumiem o czym tu się rozpisywać.

Manetka sama zmienia położenie bo jest wyrobiona i ją sprężyna przerzutki ciągnie.

Wymienić manetkę (pewnie w sklepie z 5zł) i po sprawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...