Iwan89 Napisano 6 Września 2013 Napisano 6 Września 2013 Witam, Na wstępie dodam, że moj rower ma już swoje lata a dokładniej około 8 lat. Ostatnio musiałem w nim ponownie regulować przerzutki bo zaczeły się problemy z przerzucaniem i niestety mimo wielu prób nadal nie udało mi się go dobrze wyregulować. Chodzi o tytułowy tylny przerzutnik. Jak już wydaje mi się, że wszystko wchodzi dobrze, to zawsze znajdzie się jakaś zębatka z regóły 5 bieg z którego przerzutka nie chce spaść na wyższy bieg. Przerzutnik wchodzi poprawnie na większe zębatki i spada również dobrze, jednak zawsze zatrzymuje się na tym samym biegu i dopiero dwa nacisniecia powodują jego spadek. Natomiast jak zmniejsze nieco napiecie linki, to pojawiają się problemy z wchodzeniem przerzutnika niższe biegi. Mimo wielu prób i błędów nie mogę znaleźć złotego środka. Czy w takiej sytuacji zmiana zakresu przerzutki lub regulacja sprężyny oddalenia przerzutnika może coś pomóc? Pozdrawiam
seraph Napisano 6 Września 2013 Napisano 6 Września 2013 Śruba baryłkowa na przerzutce? Spróbuj wykręcić (napinając linkę) o ćwierć obrotu, a potem znów o ćwierć... Musi się udać. Ja miałem tak, że wszystkie biegi chodziły idealnie oprócz spadania z 4 na 5 i wkręcenie śruby o pół obrotu załatwiło sprawę.
kinder85 Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Wnioskuję że linki i pancerze też nie były wymieniane kilka lat ? ;> Może właśnie czas je wymienić? Taka operacja czasem potrafi zdziałać cuda, nawet gdy wydaje się że nie pracują najgorzej.
Roonin Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Z tego co piszesz wygląda na to e może to być ta przyczyna: http://centralarowerowa.pl/porady-serwisowe/ Wszystkie objawy które opisałeś to potwierdzają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.