Skocz do zawartości

[Przerzutka] Problem z regulacją tylnego przerzutnika

Iwan89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na wstępie dodam, że moj rower ma już swoje lata a dokładniej około 8 lat. Ostatnio musiałem w nim ponownie regulować przerzutki bo zaczeły się problemy z przerzucaniem i niestety mimo wielu prób nadal nie udało mi się go dobrze wyregulować. Chodzi o tytułowy tylny przerzutnik. Jak już wydaje mi się, że wszystko wchodzi dobrze, to zawsze znajdzie się jakaś zębatka z regóły 5 bieg z którego przerzutka nie chce spaść na wyższy bieg. Przerzutnik wchodzi poprawnie na większe zębatki i spada również dobrze, jednak zawsze zatrzymuje się na tym samym biegu i dopiero dwa nacisniecia powodują jego spadek. Natomiast jak zmniejsze nieco napiecie linki, to pojawiają się problemy z wchodzeniem przerzutnika niższe biegi. Mimo wielu prób i błędów nie mogę znaleźć złotego środka. Czy w takiej sytuacji zmiana zakresu przerzutki lub regulacja sprężyny oddalenia przerzutnika może coś pomóc?

Pozdrawiam

Napisano

Śruba baryłkowa na przerzutce? Spróbuj wykręcić (napinając linkę) o ćwierć obrotu, a potem znów o ćwierć... Musi się udać.

Ja miałem tak, że wszystkie biegi chodziły idealnie oprócz spadania z 4 na 5 i wkręcenie śruby o pół obrotu załatwiło sprawę.

Napisano

Wnioskuję że linki i pancerze też nie były wymieniane kilka lat ? ;> Może właśnie czas je wymienić? Taka operacja czasem potrafi zdziałać cuda, nawet gdy wydaje się że nie pracują najgorzej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...