arkadiuk Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 Witam, Mam problem z metalicznym dźwiękiem (strzelanie) w okolicach suportu przy mocnym dociśnięciu pedała( prawy/ lewy - bez róznicy). Rower 3 razy w serwisie. - wymieniony suport- bez zmian, - bębenek - OK - piasta tylna - OK - korba - OK - pedała - OK - blaty OK- brak jakichś uszczerbków - cały napęd wyczyszczony macie jakieś sugestie? może łańcuch?
vibovit185 Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 Ja bym sprawdził naciąg szprych - słyszałem o podobnych przypadkach - dziwny hałas w okolicy suportu - a jak sie dokładnie sprawdziło - wina leżała po stronie szprych.
arkadiuk Napisano 5 Września 2013 Autor Napisano 5 Września 2013 Ja bym sprawdził naciąg szprych - słyszałem o podobnych przypadkach - dziwny hałas w okolicy suportu - a jak sie dokładnie sprawdziło - wina leżała po stronie szprych. raczej odpada- jeżdziłem na tylnym kole z roweru żony- bez zmian
Kiciok Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 Sprawdź siodełko, sztycę, oraz czy nie ma gdzieś pęknięcia, również od wewnątrz.
provid Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 ja bym sprawdził jeszcze stery, bo tam też się lubi czasem coś dostać i strzela czasami
arkadiuk Napisano 5 Września 2013 Autor Napisano 5 Września 2013 Sprawdź siodełko, sztycę, oraz czy nie ma gdzieś pęknięcia, również od wewnątrz. Strzela podczas jazdy na stojąco także sztyca / siodło odpada... obawiam się o mikro pęknięcia ramy, na oko nie widać pęknięcia zewnętrznego. Dodam jescze że ów trzsk słychać też przy dociśnięciu dłonią korby - korba w okolicach godziny 2giej.
Kiciok Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 Ale to trzask taki metaliczny? Czy bardziej taki plastikowy? Odkręć pedała i ruszaj korbą na boki itd. Zobacz, czy jest różnica. Zdejmij łańcuch z korby, słuchaj, czy strzela. Zmień korbę? Weź z innego roweru podmień? Kombinuj kolego, bo imho ostatnim co byś chciał, byłaby pęknięta rama. Lepiej najpierw wykluczyć wsio inne.
arkadiuk Napisano 5 Września 2013 Autor Napisano 5 Września 2013 Ale to trzask taki metaliczny? Czy bardziej taki plastikowy? Odkręć pedała i ruszaj korbą na boki itd. Zobacz, czy jest różnica. Zdejmij łańcuch z korby, słuchaj, czy strzela. Zmień korbę? Weź z innego roweru podmień? Kombinuj kolego, bo imho ostatnim co byś chciał, byłaby pęknięta rama. Lepiej najpierw wykluczyć wsio inne. tia kombinuje tylko już pomysłów brak, korba była podmieniona na w pełni sprawną, korbę naciskam bez pedałów także je wykluczyłem tak jak i buty ( też brałem pod uwagę strzelanie podeszwy)
Booby Napisano 5 Września 2013 Napisano 5 Września 2013 Jaka Korba? Miałem podobnie , może rozwiązanie mojego przypadku pomoże http://www.forumrowerowe.org/topic/144781-korba-suport-cykliczne-stuki-po-ok-30km/
arkadiuk Napisano 5 Września 2013 Autor Napisano 5 Września 2013 Jaka Korba? Miałem podobnie , może rozwiązanie mojego przypadku pomoże http://www.forumrowerowe.org/topic/144781-korba-suport-cykliczne-stuki-po-ok-30km/ Korba Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T, gwint nie wchodzi w grę- przy nacisku bezpośrednio na korbę też słychać trzask
arkadiuk Napisano 8 Września 2013 Autor Napisano 8 Września 2013 Chyba mam już winowajcę...luz na mocowaniu blatów do korby. Z powodu braku odpowiednich narzędzi zmuszony jestem odstawić rower do serwisu. Mam nadzieję, że po wizycie w serwisie będę pomykał po jurze bezszelestnie :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.