Skocz do zawartości

[napęd] strzelanie w okolicach suportu.

arkadiuk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem z metalicznym dźwiękiem (strzelanie) w okolicach suportu przy mocnym dociśnięciu pedała( prawy/ lewy - bez róznicy). Rower 3 razy w serwisie.

- wymieniony suport- bez zmian,

- bębenek - OK

- piasta tylna - OK

- korba - OK

- pedała - OK

- blaty OK- brak jakichś uszczerbków

- cały napęd wyczyszczony

macie jakieś sugestie? może łańcuch?

Napisano

Ja bym sprawdził naciąg szprych - słyszałem o podobnych przypadkach - dziwny hałas w okolicy suportu - a jak sie dokładnie sprawdziło - wina leżała po stronie szprych.

Napisano

Ja bym sprawdził naciąg szprych - słyszałem o podobnych przypadkach - dziwny hałas w okolicy suportu - a jak sie dokładnie sprawdziło - wina leżała po stronie szprych.

raczej odpada- jeżdziłem na tylnym kole z roweru żony- bez zmian

Napisano

Sprawdź siodełko, sztycę, oraz czy nie ma gdzieś pęknięcia, również od wewnątrz.

Strzela podczas jazdy na stojąco także sztyca / siodło odpada... obawiam się o mikro pęknięcia ramy, na oko nie widać pęknięcia zewnętrznego. Dodam jescze że ów trzsk słychać też przy dociśnięciu dłonią korby - korba w okolicach godziny 2giej.

Napisano

Ale to trzask taki metaliczny? Czy bardziej taki plastikowy?

Odkręć pedała i ruszaj korbą na boki itd. Zobacz, czy jest różnica.

Zdejmij łańcuch z korby, słuchaj, czy strzela.

Zmień korbę? Weź z innego roweru podmień?

Kombinuj kolego, bo imho ostatnim co byś chciał, byłaby pęknięta rama. Lepiej najpierw wykluczyć wsio inne.

Napisano

Ale to trzask taki metaliczny? Czy bardziej taki plastikowy?

Odkręć pedała i ruszaj korbą na boki itd. Zobacz, czy jest różnica.

Zdejmij łańcuch z korby, słuchaj, czy strzela.

Zmień korbę? Weź z innego roweru podmień?

Kombinuj kolego, bo imho ostatnim co byś chciał, byłaby pęknięta rama. Lepiej najpierw wykluczyć wsio inne.

tia kombinuje tylko już pomysłów brak, korba była podmieniona na w pełni sprawną, korbę naciskam bez pedałów także je wykluczyłem tak jak i buty ( też brałem pod uwagę strzelanie podeszwy) ;)

Napisano

Chyba mam już winowajcę...luz na mocowaniu blatów do korby. Z powodu braku odpowiednich narzędzi zmuszony jestem odstawić rower do serwisu. Mam nadzieję, że po wizycie w serwisie będę pomykał po jurze bezszelestnie :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...