Skocz do zawartości

[manetka] Shimano SLX M660

KarCzoH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem dziś manetke (lewa 3rz.) SLX M660 i zastanawiam się czy jest ona tylko 3 rzędowa czy może jest jakaś opcja, aby obsługiwała tylko 2 rzędy? Planuję kupić nową korbę FSA 2rz. lub SLX 2/3rz. tylko właśnie nie wiem czy nie popełniłem błedu przy zakupie manetki?

Napisano

Ja posiadam SLX m670 i jest na 2/3 rz ... wiem że m667 też jest na 2/3rz .
Manetka powinna mieć taki malutki przełącznik/ blokadę pod spodem gdzie można zablokować na 2 lub 3 rzędy, jeśli nie posiadasz takiego przełącznika, przykro mi ale jest na 3rz

Napisano

Przecież nie ważne czy korba ma 2 zębatki czy 3, skoro odstęp miedzy nimi jest taki sam, więc logicznie rozumując manetka 3 rzędowa tak samo jak przerzutka będzie obsługiwać 2 rzędowe korby.

Będziesz miał po prostu "pusty" bieg na manetce - jak sobie ustawisz to pierwszy lub trzeci.

To, że wszystko musi być dedykowane żeby działało to jest w bardzo dużym stopniu marketingowy bełkot nie dajmy się zwariować.

Napisano

Masz racje co fakt to fakt.
jest to też wygodą dedykowana manetka ... ze zwykłą będzie chodzić tak jak piszesz ale zanim się przyzwyczai spadnie mu łańcuch kilkanaście razy :) za daleko przeżuci :) - przerabiałem to kiedyś ... wszystko zależy od funduszy.

Napisano

Było sobie zablokować ruch przerzutki śrubami i nie miałbyś problemu z łańcuchem, bo prędzej byś linkę zerwał. Od tego te śruby H i L tam są :thumbsup:

No ale dedykowana zawsze fajna tak samo jak kiedyś jeździłem z manetką 6 rzędowa i kasetą 7 rzędową. Niby nie używałem największej zębatki, ale w końcu sprawiłem sobie te manetki 3x7 :sweat:

Napisano

Dzięki za odp. Manetka niestety 3rz. Dopiero od M670 jest 2/3rz. Da się żyć, ale szkoda bo dziś zakupiłem, linka przycięta więc zwrot już raczej nie wchodzi w grę :/

Napisano

Powitoł

Mam SLX sl-m660-10a bez telewizorków które są na pewno 2x10 (nie montowałem jeszcze, ale tak klikają ;) ).

Wyglądają tak:

3lq5.jpg

91wx.jpg

Fotek brzuścia - jest tu gdzieś ten dynksik którym się przełącza 2/3 czy mam zafiksowane 2?

Akurat pasuje mnie dwa, ale na przyszłość dobrze wiedzieć :)
ntdb.jpg

Napisano

Hmm... Moja manetka wygląda oczywiście identycznie. Może ten bębenek trzeba krzyżakiem odkręcić i tam coś przestawić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...