Skocz do zawartości

[Korby] Wymiana lewego ramienia - Shimano FC-M361

Eastern

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

rzecz stała się niezaciekawa. Mianowicie: przez dłuższy okres czasu jeździłem z luźną śrubą mocującą lewe ramię korby. Nie było to odczuwalne, dopóki ramię nie zaczęło się bujać na boki. Podjąłem więc próbę dokręcenia. Elegancko dokręcone, jeździmy. Okazuje się jednak, że ramię mimo, iż siedzi sztywno strzela przy przekładaniu ciężaru (stanę na pedale płasko w tył, następnie dodaję gazu w przód = strzał). I tak w kółko. Podejrzewam zrujnowany gwint mocujący lewe ramię poprzez śrubę.

Pozostaję wymiana ramienia. No i tutaj pojawia się problem, z racji, iż korby to dosyć rzadki model FC-M361 o długości 170mm, dokładnie takie:

wu8mvq_img_0913.jpg

Wymieniłbym od razu całe korby, jednakże szkoda mi tych, z racji iż mają niespełna rok i przejechane mają tyle co nic. Poza tym chciałbym dokonać całej operacji najtańszym kosztem.

Teraz pytanie, jakie kąty gięcia mają poszczególne ramienia z różnych grup Shimano? Zastanawiam się nad kupnem ramienia z grupy Alivio:

http://allegro.pl/lewe-ramie-korby-shimano-fc-m430-431-lewa-korba-i3496728441.html

Wiadomo, nie chciałbym aby była to dosyć inwazyjna operacja z uzyskaniem efektu typu jedna noga na maroko, a druga spoko. 

Z góry będę bardzo wdzięczny za wszelakie porady. Jestem także zainteresowany ewentualnie kupnem obydwu ramion jeśli już nic innego nie pozstanie. Na kwadrat z wymiennymi zębatkami, 104 Shimano. Propozycje na PM. 

Napisano

Z tego co mi wiadomo na temat budowy roweru to gwint mocujący ramiona korb znajduje się w suporcie a nie na ramieniu. Ewentualnie możesz mieć "wygnieciony" kwadrat w ramieniu i dlatego może się luzować śruba. Zaczął bym od sprawdzenia gwintu na śrubie i w suporcie, a nie wymiany ramienia.

Napisano

Ramie możesz założyć jakie chcesz byle sie długość zgadzała.

Wcale nie! Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, czy do punktu odniesienia długości korby i kwadratu w korbie powstaje kwadrat czy romb, że tak powiem. Na to trzeba zwrócić uwagę.

• Mod Team
Napisano

No fakt :P ogólnie chodziło mi że może być jakakolwiek spełniająca podstawowe kryteria czyli długość i mocowanie reszta jest mało istotna :P

Napisano

Dzięki bardzo panowie. Odwiedzę dzisiaj trochę rowerowych, może będą mieli jakieś kwadratowe 170'tki na stanie. Winny jest na 100% gwint w ramieniu. Kwadrat suportowy jest w porządku. Po prostu przy przełożeniu ciężaru coś nie bangla na gwińcie ramienia (śruba jest sprawna, próbowałem z inną). 

Napisano

Jakim gwincie ramienia? Gwint na ramieniu masz tylko po to, żeby ściągnąć korbę ściągaczem. Nasmarowałeś wszystko? Ja smaruje gwint i śrubę, oraz połączenie między korbą, a suportem. Reasumując wszystko. Może to jest przyczyną skrzypienia.

Napisano

Powitoł

Za 20ziko więcej niż to lewe masz na Allegro oba ramiona m361 170mm na kwadrat.

Jest sens celowania w zamienniki bez gwarancji że offset (mogę się mylić, ale chyba nie w każdej korbie jest podobny?) ramienia jest taki sam?

Napisano

Jak masz gwint zjechany w suporcie to wymiana ramienia ni nie da. Chyba ze kwadratowy jest  otwór jest zdefasonowany, w który wsuwasz oś suporu, do którego to potem przykrecasz ramię korby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...