Skocz do zawartości

[napęd] Komplet - czy to poprawna konfiguracja

peepeepee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wybrałem do napędu :

XT

- przód FD-M786 ;

- tył RD-M786 ;

- kaseta CS-M771-10 ;

- łańcuch HG-94 ;

SLX

- korba FC-M660-10 ;

- manetki SL-M660-10R ;

Mam kilka pytań :

1. Czy pod względem technicznym dobrze to dobrałem ? Będzie to razem działać bez problemu ?

2. Czy RD-M786 do tego w wersji GS czy SGS ?

Podobno GS będzie lepsze gdyż ma dłuższy wózek i będą  działać wszystkie przełożenia a GS bo nie będzie co prawda wszystkich przełożeń ale nie będzie "brzęczeć" na dołkach.

Bardziej zależy mi na dobrym wybieraniu przełożeń, "dzwonienie" mogę przeboleć ale jeśli ten zestaw z GS dobrze będzie działać to fajnie byłoby gdyby był cichszy.

3. FD-M786 wersja zwykła, L czy DL, czym się różnią, na stronie Shimano nie wszystko jest opisane, nie wszystkie podstrony się otwierają.

4. Czy do ramy Author Egoist 2012/2013 będzie to pasować, konkretnie mam na myśli FC-M660-10

• Mod Team
Napisano

1. wszystko z 1 parafii czemu miało by nie działać ?

2. Jeżeli masz 2 rzędy w korbie to GS, inaczej SGS chyba ze na własną odpowiedzialność i świadomie weźmiesz GS, bo można ale trzeba uważać i już 3x3 omijać raczej.

3. Literka D oznacza Direct mount, czyli w skrócie mocowana nie na obejmę a bezpośrednio do ramy poprzez śrubę.

4. Nie wiedzę przeciwwskazań.

Napisano

Ew. mógłbyś kupić tańszą przednią przerzutkę (Deore, SLX) i manetki XT, tam różnica będzie bardziej zauważalna.

Napisano

1. wszystko z 1 parafii czemu miało by nie działać ?

2. Jeżeli masz 2 rzędy w korbie to GS, inaczej SGS chyba ze na własną odpowiedzialność i świadomie weźmiesz GS, bo można ale trzeba uważać i już 3x3 omijać raczej.

3. Literka D oznacza Direct mount, czyli w skrócie mocowana nie na obejmę a bezpośrednio do ramy poprzez śrubę.

4. Nie wiedzę przeciwwskazań.

1. Niby z jednej ale część SLX, część XT.

2. Czemu 3x3 omijać ? W sumie to wersji z 2 rzędami nie widziałem na oczy :-)

3. Czyli wersję D montuje się bez haka prosto do ramy ?

4. Dzięki, Egoist ma wyposażenie na XT ale wolałem upewnić się ;-)

Napisano

3. Czyli wersję D montuje się bez haka prosto do ramy ?

Chodzi Ci o tylną ? - Tylną D montuje się do innego haka, nie standardowego. Przednią D bezpośrednio do uchwytu będącego częścią rury podsiodłowej.

Jeśli chodzi o wózek GS to będą wchodziły wszystkie przełożenia, tylko na krzyżowaniu mała z przodu i mała z tyłu łańcuch nie będzie całkiem napięty przez wózek, będzie wisiał i może się to skończyć wkręceniem w napęd.

Napisano

Czyli reasumując :

z serii XT :

- przód FD-M786 - w wersji mocowanej obejmą z odpowiednią redukcją do średnicy rury ;

- tył RD-M786 - do trzyrzędówki z przodu czyli SGS , mocowana na haku - Rama Egoist i odpowiedni do niej hak z Velo ;

- kaseta CS-M771 ;

- łańcuch HG-94 ;

z serii SLX

- korba FC-M660-10 ;

- manetki SL-M660-10R , są tańsze i chyba nie muszą być z serii XT ;

• Mod Team
Napisano

Nie muszą, ale miedzy slx a xt jest duża różnica. SLX to takie lepsze deore, a XT to taki troszke gorszy XTR ... zdecyduj sam.

Napisano

2i regulaminu treść usunięta przez moderatora.

Hmm, to już lekko zdezorientowany jestem.

Właśnie za namową Forumowiczów zmieniłem korbę, manetki i hamulce z XT na SLX.

Czy chodzi o różnicę w trwałości, czy w działaniu, czy w jednym i drugim.

Manetki to różnica ok. 150 pln, korba ok. 250-300 pln, hamulce ok. 350 pln.

Jak Twoim zdaniem wybrać ?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli chcesz coś, co naprawdę przetrwa wojnę nuklearną i pobyt w gimnazjum, to przejdź na 8s, znajdź manetki XT na 8, są nie do zdarcia. Dzisiejsze, dobrze pracują ale odnośnie trwałości, ludzie rożnie mówią.

Wiem że skok cenowy miedzy slx a xt jest nawet trochę "śmieszny" ale warto zrezygnować z nowej przedniej przerzutki na koszt tych XT.

Napisano

Najlepiej niech oskubie jakieś muzeum Shimano, co to za rady... głupiej tarczy 44t do FC-M970 nie można znaleźć, nie mówiąc do lepszych komponentach pod 8 ...

Napisano

2i regulaminu treść usunięta przez moderatora.

z serii XT :

- przód FD-M786 - w wersji mocowanej obejmą z odpowiednią redukcją do średnicy rury ;

- tył RD-M786 - do trzyrzędówki z przodu czyli SGS , mocowana na haku - Rama Egoist i odpowiedni do niej hak z Velo ;

- kaseta CS-M771 ;

- łańcuch HG-94 ;

- manetki SL-M780 ;

z serii SLX

- korba FC-M660-10 ;

Manetki są w 2 wersjach ze wskaźnikiem i bez , czy jest jakaś istotna różnica poza brakiem wskaźnika i ciut niższą wagą ?

A hamulce, tak przy okazji jak już jest temat, SLX czy XT ?

• Mod Team
Napisano

No teraz to już kawał sprzętu. Jeżeli chodzi o hamulce to xt to niemal to samo co slx, slx ma zaślepiona śrubę free stroke, ma inny kolor i nie wiem jakie xt ma klocki w podstawowej wersji ale slx ma g01s.

Podobnież jak z manetek XT można zrobić XTR (masz poradnik na forum jak tego dokonać) tak z SLXa można zrobić XT :P Odnośnie samych hamulców poszukaj w tamtym dziale ostatnio dużo na ich temat było.

Napisano

No teraz to już kawał sprzętu. Jeżeli chodzi o hamulce to xt to niemal to samo co slx, slx ma zaślepiona śrubę free stroke, ma inny kolor i nie wiem jakie xt ma klocki w podstawowej wersji ale slx ma g01s.

Podobnież jak z manetek XT można zrobić XTR (masz poradnik na forum jak tego dokonać) tak z SLXa można zrobić XT :P Odnośnie samych hamulców poszukaj w tamtym dziale ostatnio dużo na ich temat było.

Dziękuję Wszystkim za pomoc :-)

Skoro technicznie wszystko jest ok, to temat uważam za rozwiązany.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...