Skocz do zawartości

[przerzutka tył] odwrotna sprężyna

pitreeek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy ktos takową przerzutkę użytkuje? niewazne jaka grupa, wazne odczycia z jazdy :) jak to sie sprawdza? tzn czy ktos uzywa jej ze zwykłymi manetkami czy konieczne do tego są manetki dualcontrol?

Napisano

Odpowiem bo kumpel jezdzi :). W jego opinii sprawuje sie to ok, uzywa ze zwyklymi manetkami. odwrotnie zmieniasz tylko biegi, zrzucasz tym cynglem ktorym normlanie wrzucasz i odwrotnie.

Ps. bylo juz pare razy o tym na forum.

Napisano

Ja jeżdżę, już 7 lat...

Mniej niszczy tryby i łańcuch, szybko nie dostaje luzu, chodzi ciszej, płynniej, prezyzyjniej i... wolniej.

Ale mi się nie śpieszy :) - ja na zawodach nie jeżdżę... ten ułamek sekundy poczekam... :)

Nie zamieniłbym na zwykłą za żadne pieniądze...

Napisano

Ja jeżdżę, już 7 lat...

Mniej niszczy tryby i łańcuch, szybko nie dostaje luzu, chodzi ciszej, płynniej, prezyzyjniej i... wolniej.

a uzywasz zwykłych klamek(standardowych)? bo z tego co gdzieś czytałem to ludziska jakos nie sa optymistycznie nastawieni do tego rozwiazania (zwykłe klamki + odwrotna spreżyna), moze i przez to przyzwyczajenie ze na lzejszy bieg mozna było przeskoczyc odrazu dolna dzwignia przez kilka trybów,a przy odwrotnej sprezynie trzeba sie napstrykac troche

Napisano

Złożyłem kumplowi rower z taką przerzutką. Przerzutka XT, manetki XT Rapid fire (zwykłe). Nigdy nie jeździł na takich manetkach i od razu zrozumiał jak ma ich używać. Chodzi przede wszystkim o symetrię pstrykania prawą i lewą manetką. Od 6 lat jeżdżę na przerzutce klasycznej i manetkach Rapid fire. Podczas jazdy próbnej świeżo złożonym rowerem ze spręzyną odwrotną ani razu się nie pomyliłem na dystansie 40 km. Napęd pracuje bardzo płynnie, zmiana jest szybka i pewna. Jak dla mnie ewidentnie brakuje jednak możliwości zredukowania o 3 biegi. Przy moich umiejętnościach i sile w nogach bez takiej możliwości nie ma dla mnie jazdy. Zanim się zorganizuję już stoję na podjeździe.

Napisano
a uzywasz zwykłych klamek(standardowych)?

...

na lzejszy bieg mozna było przeskoczyc odrazu dolna dzwignia przez kilka trybów,a przy odwrotnej sprezynie trzeba sie napstrykac troche

Mam zwykłe klamkomanetki rapid fire - jakoś mi pstrykanie nie przeszkadza.

Jakie były 7 lat temu przerzutki z odwrotną sprężyną? :blink:
RD-M951 i Nexave - pierwsze i jedyne przerzutki Shimano z kółkiem prowadzącym linkę... i oczywiście odwrotną sprężyną.

Miałem obie, Nexave sprzedałem razem z rowerem...

• 1 rok później...
Napisano

Ja używam manetek DC, ale nie wiem jaką mam wersję przerzutki (xt rd m 751): z odwrotną sprężyną czy bez?

U mnie działa to w następujący sposób. Wciskam klamkę w dół i wtedy łańcuch wchodzi na większą zebatkę?

Jaka to wersja przerzutki?

Napisano

Ja mam XT 06 z odwrotną i manetkami XT 06. Mogę powiedzieć tyle do zawodów XC do bani ponieważ tam częstotliwość podjazdów jest dosyć duża i można nie zdążyć z zmiękczeniem napędu. Do maratonów jak najbardziej udany pomysł. Szybka zmiana przełożenia gdy podjedziesz pod górę na twarde, a by napęd zmiękczyć masz dużo czasu bo górę widzisz z daleka.

Napisano

Ja jezdze na triggerach attack i z odwrotnym lxem. Jak dla mnie bomba. Z odwrotna sprezyna mozna zrzucac biegi jadac pod gorke, zdaje sie ze w zwyklej sprezynie to utrudnione.A co do klikania to w triggerach klikanie to krotki ruch dzwignia a zeby wrzucac te trzy to jak na moje czas podobny. Ale jak kto lubi. Mi system odpowiada i chyba przy nim zostane.

Napisano
Jakie były 7 lat temu przerzutki z odwrotną sprężyną? :P

"Aby zrozumiec, o co chodzi z odwrotna

sprezyna, trzeba cofnac sie niemal 70 lat w czasie. Pierwsze przerzutki,

- pomijajac oczywiscie najbardziej prymitywne pretowe popychacze biegow

- byly wlasnie takie, jak Rapid Rise, czyli w pozycji spoczynkowej

wozek przerzutki spoczywal pod najwiekszym trybem."

Czyli najpierw byly Rapid Rise.

Napisano
Ja mam XT 06 z odwrotną i manetkami XT 06. Mogę powiedzieć tyle do zawodów XC do bani ponieważ tam częstotliwość podjazdów jest dosyć duża i można nie zdążyć z zmiękczeniem napędu. Do maratonów jak najbardziej udany pomysł. Szybka zmiana przełożenia gdy podjedziesz pod górę na twarde, a by napęd zmiękczyć masz dużo czasu bo górę widzisz z daleka.

a przerzutki to RF czy DC?

ja jeżdżę na zestawie manetki deore RF + przerzutka LX z odwrotną sprężyną. Ani myślę zmieniać systemu. Wg mnie nie ma różnicy w prędkości zmieniania. Szybkość "klikania" górną dźwigienką wyrobiłem sobie już tak mocno że chyba nawet szybciej mi to idzie niż obrót o dwa dolną... na dodatek jest to dla mnie wygodniejszy system. No ale wiadomo - z manetkami to każdy ma swoje zdanie - jeden kocha gripy inny rf jeszcze inny dual control - i tak samo jest z ciągiem przerzutki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...