Hectoro Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam, na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem jestem pczątkującym rowerzystą, który dopiero zagłębia się w tematy części rowerowych. Otóż kupiłem kilka dni temu pierwszy "prawdziwy" rower i zabrałem się za wymianę kilku części oraz zakup akcesoriów. Obecnie planuję zakup pedałów do mojego mtb i tu rodzi się problem niektóre pedały mają w specyfikacji napisane łożyska maszynowe a niektóre kulkowe. Czy bedę mógł kupić każdy rodzaj czy musiałbym coś wymienić by zadziałały?
Kiciok Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Bierz maszynowe. Sa trwalsze i ogolnie lepsze. Jesli budzet pozwala to poczytaj i pomysl nad zakupem SPD
Hectoro Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Napisano 19 Sierpnia 2013 Bierz maszynowe. Sa trwalsze i ogolnie lepsze. Jesli budzet pozwala to poczytaj i pomysl nad zakupem SPD Dzięki za odpowiedź, budżet mam ograniczony ze względu na długą listę zakupów (opony, rogi, bidon, uchwyt do bidonu, pedały, obręcze, oraz powolne dokupywanie części pod zmianę napędu z 7 na 8 rzędowy). Zastanawiałem się nad Wellgo LU-C27, B087U, Neco WP 101 oraz kellys master. SPD tak ale dopiero za dwa, trzy lata. na razie muszę podszkolic sie nad techmika i efektywnoscia jazdy
kamfan Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Bierz maszynowe. Sa trwalsze i ogolnie lepsze. A to dopiero ciekawe Może uzasadnisz swoją opinię? Uważasz, że maszyny lepiej przenoszą obciążenia od kulek? Gwarantuję Ci, że maszyny można zajechać w 50 km, kulek w tyle nie zajedziesz (najwyżej będzie konieczny serwis). Sprawa wcale nie jest taka jednoznaczna jak Ci się wydaje...
kzielu Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Bierz maszynowe. Sa trwalsze i ogolnie lepsze. Jesli budzet pozwala to poczytaj i pomysl nad zakupem SPD No bo maszynowe maja szesciany zamiast kulek i sie lepiej tocza.... Co to w ogole za dyskusja jest - jedne i drugie to sa kulkowe lozyska - tyle ze jedne sa luzne a drugie sa zamkniete w kompletnym lozysku. Dobrze wyregulowane luzne lozysko toczyc sie bedzie tak samo... Mozna argumentowac ze maszynowe sa trwalsze i nie trzeba sie bujac z ich regulacja, ale "lepsze" to mocno dyskusyjne jest.
kasperek Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Prosta sprawa. Łozyska maszynowe (obiegowa nazwa) sa o tyle lepsze, ze w razie ich uszkodzenia łatwo je wymienic za 2-3 złote. W przypadku uszkodzenia biezni pedałow kulkowych wymiana dotyczy całych pedałow. Jak to z zywotnoscia wyglada? Trudno jednoznacznie rozstrzygnac. Jedno jest pewne te łozyskach maszynowych sa drozsze. Jezeli planujesz wymiane platform na spd to chyba lepiej kupic tansze, a roznice przeznaczyc na zakup innych komponentow lub wrzucic na konto ;-)
nemo2009 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Mozna argumentowac ze maszynowe sa trwalsze i nie trzeba sie bujac z ich regulacja, ale "lepsze" to mocno dyskusyjne jest. Porównywać trzeba pedały o podobnym modelu np. Dartmoor Stream http://dartmoor.pl/hardware/pedaly/stream Dartmoor Strem Pro http://dartmoor.pl/hardware/pedaly/stream-pro Pedały różnią się mocno ceną. Uważasz,ze oba modele identycznie pracują?
tobo Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 A to dopiero ciekawe Może uzasadnisz swoją opinię? Uważasz, że maszyny lepiej przenoszą obciążenia od kulek? Gwarantuję Ci, że maszyny można zajechać w 50 km, kulek w tyle nie zajedziesz (najwyżej będzie konieczny serwis). Sprawa wcale nie jest taka jednoznaczna jak Ci się wydaje... Problem w tym że "kulkowe" pedały to zazwyczaj tanie badziewie, materiał łożysk kiepski, tak jak i uszczelnienie. Pedały na maszynach są z reguły sporo droższe, materiał często lepszy tak więc żywotność również.
nemo2009 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Pedały na maszynach są z reguły sporo droższe, materiał często lepszy tak więc żywotność również. Idąc Twoim tropem zakupiłem VP 69n.Łożyska maszynowe,ale korpus nieco tańszy z tworzyw sztucznych,wzmacnianych włóknem szklanym.Pedały były sporo tańsze od aluminiowych,ale też lżejsze.Chodzą pięknie,dużo płynniej od Vp 559.
kzielu Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Porównywać trzeba pedały o podobnym modelu np. Dartmoor Stream http://dartmoor.pl/hardware/pedaly/stream Dartmoor Strem Pro http://dartmoor.pl/hardware/pedaly/stream-pro Pedały różnią się mocno ceną. Uważasz,ze oba modele identycznie pracują? Oczywiscie, jedno i drugie to tania chinszczyzna. Z jakiego powodu mialyby pracowac inaczej ?
nemo2009 Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Oczywiscie, jedno i drugie to tania chinszczyzna. Pedały dla Dartmoora produkuje amerykańska firma VP.Myślisz,że twoje Nike, gdzie są produkowane?W Chinach lub w Wietnamie.
kzielu Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Pedały dla Dartmoora produkuje amerykańska firma VP.Myślisz,że twoje Nike, gdzie są produkowane?W Chinach lub w Wietnamie. Nie nosze Nike, nosze Under Armour i dobrze wiem gdzie jedno i drugie jest produkowane. I te VP oczywiscie sa produkowane w US, bo maja USA w nazwie. Ale nie o tym - temat, bylo o lozyskach....
kasperek Napisano 19 Sierpnia 2013 Napisano 19 Sierpnia 2013 Ja polecam łożyskowanie maszynowe tylko i wyłącznie ze względu na koszt serwisu. Psuje się łożysko to wymieniam je za 2 może 3 złote i tyle. Jeżeli w takim Authorze jak ten: http://allegro.pl/pedaly-author-apd-311-aluminiowe-gdynia-gdansk-i3467528087.html padną mi bieżnie, to nie ma przeproś będę musiał kupić nowe pedały. Kolejną rzeczą jest to, że kupując pedały z łożyskowaniem "maszynowym" mamy do wyboru pedały znacznie lżejsze od tych pierwszych np. http://velo.pl/czesci/pedaly/accent/hellium Pamiętać należy również o tym, że wybór pedałów zależy w znacznym stopniu od stylu jazdy... Takie szerokie platformy jak te Dartmoora nadają się przede wszystkim dla osób, które preferują zjazd "z górki na pazurki", ale będą cierniem w du..ie ludziom podjeżdżającym pod wzniesienia, bo dla nich liczy się każdy gram urwany z ogólnej masy roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.