Skocz do zawartości

[kierownica] bicie na kierownicy

cooper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Mam pewien problem i nie mam pojęcia o co chodzi. Mianowicie pojawiło się bicie na kierownicy, koło mam wycentrowane zresztą zmieniałem na inne i efekt był taki sam. Wymieniłem amortyzator na nowy i dalej bez zmian. Rama nie wydaje się nigdzie skrzywiona ani pęknięta. Może ktoś ma jakiś pomysł o co może chodzić?

Napisano

Bicie występuje podczas jazdy po prostu cała kierownica drga. Stery nie mają luzów, ogólnie nigdzie nie ma nic niepokojącego, tylne koło jedynie jest lekko scentrowane i opona nadaje się do wymiany bo zaczyna pękać , więc to jedyne co przychodzi mi do głowy ale czy drgania na kierownicy mogą przejść z tylnego koła?

Napisano

a może jakiś problem z oponą/wentylem z przodu? No nie wiem zdarza się, że przesunięty(wykrzywiony) wentyl powoduje bicie i podskakiwanie koła, jednak zmieniałeś koło, więc dziwne by było, aby kilka razy wystapil ten sam problem....

Tylne koło nie powinno nic zmieniać. Jednak siedząc amortyzujesz nieco wstrząsy, a przynajmniej na tyle, że wszelkie uskoki koła czy też bicie nie powinno byc odczuwalne z przodu. Pod tyłkiem tak, ale nie na kokpicie

Napisano

Też mi się wydaje , że tył nie może dawać takich efektów i ciągle nie wiem o co może chodzić. W wolnej chwili wymienię na jakieś inne koło tak dla pewności  ale pewnie też żadnego rezultatu to nie przyniesie. Dla jasności kierownica chodzi w poziomie a nie w pionie.

Napisano

a nie ma opcji, aby to była wina połączenia mostek-kierownica albo mostek-rura sterowa? Wszystko jest porządnie dokręcone?

Wszystko jest skręcone zarówno przed jak i po wymianie amortyzatora. Łożyska w sterach nasmarowane, wyczyszczone. Chyba pozostaje mi wybrać się do jakiegoś serwisu i może tam rozwiążą zagadkę ;)

Napisano

a nie ma opcji, aby to była wina połączenia mostek-kierownica albo mostek-rura sterowa? Wszystko jest porządnie dokręcone?

Wszystko jest skręcone zarówno przed jak i po wymianie amortyzatora. Łożyska w sterach nasmarowane, wyczyszczone. Chyba pozostaje mi wybrać się do jakiegoś serwisu i może tam rozwiążą zagadkę ;)

A sprawdzales radialne bicie kola ? Może jest jajowate...

Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk 4

Napisano

Wcześniej nie miałem czasu pisać ale problem rozwiązany. Jednak tylne koło dostało tak , że już nie ma możliwości wycentrowania go i cały tył powoduje, że rower chodzi na boki.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...