adexio7543 Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 Witam , niedawno , ze 3 tyg . temu zaprowadziłem rower do mechanika , wymienił cały napęd (wolnobieg , łańcuch i przerzutkę tył) , przez ten czas było idealnie , az do wczoraj... zaniepokoiłem sie , ze łanuch przeskakuje mi na 3,4,5 i 6 biegu (to sie zdarza na 2 i 3 z przodu , na 1 nigdy . ) (przy mocnym nacisnieciu na pedał) . Myslałem ze przerzutka do regulacji , ale skoro mechanik to dobrze wyregulował to gdzie jest problem ? I dzisiaj postanowiłem go dogłebnie wyczyscic .. ( uwielbiam szybka jazdę i teren , jakbyscie pytali jak jezdze ) no i zauważyłem że 1 ogniwo łancucha nie przechodzi w ogóle na przerzutke , tak jakby był za długi , ale tu kolejne pytanie , dlaczego akurat teraz ''sie wydluzył" ? Trochę tez sie zaniepokoiłem bo na wolnobiegu niektore zebatki mają lekko wykrzywione zęby , ale to chyba tez nie przez to , bo brat ma tak samo i on jezdzi normalnie .. a poza tym niemozliwe zeby w 2 tyg , zajechac wolnobieg . Wolnobieg to shimano mf tz 20 łancuch nowiutki firmowy ( jak koledzy mowili , ja sie na tym nie znam xD) i przerzutka shimano tourney Błagam pomozcie bo nie chce kolejnych 200 zl w ten rower wkladac :C .
kasperek Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 Idź do fachowca, który ci to zrobił i powiedz mu co się dzieje. Przede wszystkim zacznij od tego.
Mod Team Puklus Napisano 12 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 12 Sierpnia 2013 A moze to korba winna jest ?
kasperek Napisano 12 Sierpnia 2013 Napisano 12 Sierpnia 2013 Też tak na początku myślałem, ale spójrz na to: no i zauważyłem że 1 ogniwo łancucha nie przechodzi w ogóle na przerzutke , tak jakby był za długi Nie do końca rozumiem, co autor miał na myśli, ale podejrzewam, że coś z ustawieniem przerzutek może być nie tak... Serwis powinien skrócić łańcuch, wyregulować przerzutkę przy montażu i tyle. Coś nie działa, więc wypada to zareklamować.
adexio7543 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Napisano 15 Sierpnia 2013 No tak , ale czy bede musial za to placic .. ? W sumie nie powinienem bo powinna byc gwarancja . Czy moze sie przyczepic o moj styl jazdy ?
Mod Team Puklus Napisano 15 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2013 O wszystko sie mogą przyczepić a ciężko w serwisie tudzież sklepie wynegocjować cokolwiek.
adexio7543 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Napisano 16 Sierpnia 2013 No to co robic ?? To sie nie dzialo od razu , tylko stopniowo , az w koncu zaczelo przeskakiwac .. ;/
Mod Team Puklus Napisano 16 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2013 Zużycie materiału ... albo korba albo wolnobieg ... to są skutki niskobudżetowych komponentów głównie łańcucha ... nic nie poradzisz, tylko pozostaje wymiana, daj jeszcze zdjęcia to zdiagnozujemy o co kaman. Żeby nie było nie jasności zdjęcia robione w dzień, ostre i prostopadłe do zębatek.
adexio7543 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Napisano 16 Sierpnia 2013 Dobra zdj postaram sie zrobic pojutrze bo jutro wyjazd i mnie nie ma ;D , on w sumie założył korby z odzysku .. czyli używane , nie wiem kto i jak ''mocno'' tej korby używał. Ale moje pytanie brzmi .. dlaczego to może byc korba ?
Mod Team Puklus Napisano 16 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 16 Sierpnia 2013 A odpowiedź brzmi : a dlaczego nie ?
adexio7543 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Napisano 17 Sierpnia 2013 No bo co ma korba wspolnego z lancuchem ?
Mod Team Puklus Napisano 17 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2013 Pytasz o korbę do studni czy sobie jaja robisz ?
jasinski21444 Napisano 17 Sierpnia 2013 Napisano 17 Sierpnia 2013 Równie dobrze można spytać co mają klocki wspólnego z hamowaniem
adexio7543 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Napisano 17 Sierpnia 2013 Tzn dlaczego przez korbę moze byc cos takiego , przeskakiwanie łancucha . Sorry za takie pytania ale ja zielony w to jestem
Mod Team Puklus Napisano 17 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2013 To akurat widać Pomyśl sobie ... do czego jest korba ... no żeby napędzać ... a poprzez co .. . no łańcuch o! i tu już masz związek, dalej, zamiast koła zębatego zamontuj gładkie ... i co sie stanie ... a no nic, daleko nie pojedziesz chyba ze w miejscu A załóż korbę ze zużytymi zębami ... to masz coś miedzy ślizganiem a nie ślizganiem ... tak po chłopsku powinieneś załapać ...
adexio7543 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Napisano 17 Sierpnia 2013 A jak sprawdzic czy korba jest dobra czy zła ?
Mod Team Puklus Napisano 17 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2013 Siądź obok ... otwórz browar ... i pogadajcie sobie ... Albo http://www.forumrowerowe.org/topic/134791-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-z%C4%99batek-nap%C4%99du/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.