Skocz do zawartości

[napęd] czyżby znowu wolnobieg do wymiany ?

adexio7543

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , niedawno , ze 3 tyg . temu zaprowadziłem rower do mechanika , wymienił cały napęd (wolnobieg , łańcuch i przerzutkę tył) , przez ten czas było idealnie , az do wczoraj... zaniepokoiłem sie , ze łanuch przeskakuje mi na 3,4,5 i 6 biegu (to sie zdarza na 2 i 3 z przodu , na 1 nigdy . ) (przy mocnym nacisnieciu na pedał) . Myslałem ze przerzutka do regulacji , ale skoro mechanik to dobrze wyregulował to gdzie jest problem ? I dzisiaj postanowiłem go dogłebnie wyczyscic .. ( uwielbiam szybka jazdę i teren , jakbyscie pytali jak jezdze :D ) no i zauważyłem że 1 ogniwo łancucha nie przechodzi w ogóle na przerzutke , tak jakby był za długi , ale tu kolejne pytanie , dlaczego akurat teraz ''sie wydluzył" ? Trochę tez sie zaniepokoiłem bo na wolnobiegu niektore zebatki mają lekko wykrzywione zęby , ale to chyba tez nie przez to , bo brat ma tak samo i on jezdzi normalnie .. a poza tym niemozliwe zeby w 2 tyg , zajechac wolnobieg .

Wolnobieg to shimano mf tz 20

łancuch nowiutki firmowy ( jak koledzy mowili , ja sie na tym nie znam xD)

i przerzutka shimano tourney

Błagam pomozcie bo nie chce kolejnych 200 zl w ten rower wkladac :C .

Napisano

Też tak na początku myślałem, ale spójrz na to:

no i zauważyłem że 1 ogniwo łancucha nie przechodzi w ogóle na przerzutke , tak jakby był za długi

Nie do końca rozumiem, co autor miał na myśli, ale podejrzewam, że coś z ustawieniem przerzutek może być nie tak... Serwis powinien skrócić łańcuch, wyregulować przerzutkę przy montażu i tyle. Coś nie działa, więc wypada to zareklamować.

• Mod Team
Napisano

Zużycie materiału ... albo korba albo wolnobieg ... to są skutki niskobudżetowych komponentów głównie łańcucha ... nic nie poradzisz, tylko pozostaje wymiana, daj jeszcze zdjęcia to zdiagnozujemy o co kaman. Żeby nie było nie jasności zdjęcia robione w dzień, ostre i prostopadłe do zębatek.

Napisano

Dobra zdj postaram sie zrobic pojutrze bo jutro wyjazd i mnie nie ma ;D , on w sumie założył korby z odzysku .. czyli używane , nie wiem kto i jak ''mocno'' tej korby używał. Ale moje pytanie brzmi .. dlaczego to może byc korba ?

• Mod Team
Napisano

To akurat widać :P Pomyśl sobie ... do czego jest korba ... no żeby napędzać ... a poprzez co .. . no łańcuch o! i tu już masz związek, dalej, zamiast koła zębatego zamontuj gładkie ...  i co sie stanie ... a no nic, daleko nie pojedziesz chyba ze w miejscu :D

A załóż korbę ze zużytymi zębami ... to masz coś miedzy ślizganiem a nie ślizganiem ... tak po chłopsku powinieneś załapać ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...