Skocz do zawartości

Trasa Istebna Skrzyczne Szczyrk

rebel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, wybieram się jutro w Beskid z rowerkiem. Chciałbym zrobić tą trasę. Nie jestem jakimś pro ani nawet semi pro, po prostu trochę bardziej zaawansowany turysta rowerowy. Rower HT. Czy ta trasa to duże wyzwanie, ile czasu może zająć człowiekowi z nizin przejechanie jej? A może możecie polecić jakąs równie ciekawą trasę z Istebnej, niekoniecznie po asfaltach.

Dzieki

A

Napisano

Wyjedzie (gdzieś do 2/3) jadąc od strony Lipowej.

Nie jechałem, co prawda z Istebnej na Skrzyczne, ale wiem np., że ze Skrzycznego do Szczyrku czeka Cię dosyć techniczny zjazd.

Niezła jest też trasa trasa do Szczyrku przez Salmopol (z Istebnej droga woj. 941, następnie droga woj. 942), sporo podjazdów- daje niezły wycisk.

Jeżeli chcesz coś mniej ambitnego, to wybierz się do Węgierskiej Górki,ładna miejscówka i jest gdzie pojeździć (kieruj się nad rzekę).

Jaką dokładnie trasę planujesz?

Napisano

jakbys chcial jechac terenem, pokonanie calosci w siodle = jestes na naprawde wysokim amatorskim poziomie :) ogolnie nie ma tam cudow, ale miejscami bywa po prostu ciezko

asfaltami to jaki problem? podjazdy na przyslowiowym 1:1 zrobi kazdy, kto nie wiezie brzucha na ramie :)

Napisano

jakbys chcial jechac terenem, pokonanie calosci w siodle = jestes na naprawde wysokim amatorskim poziomie :) ogolnie nie ma tam cudow, ale miejscami bywa po prostu ciezko

Myśle, że na wysokim to nie jestem, ale na średnim może. Czy w związku z tym odpuścić sobie tą trasę? Ile czasu zajmie ten odcinek 5-6 godzin? Oczywiście nie mówię o asflatach bo te mam w Łodzi. Może zaproponujecie coś opcjonalnego ze startem w Istebnej. Mam dużą ochote na Baranią, Przysłop, Magurkę.

"Jaką dokładnie trasę planujesz?"

Nie mam konkretnych planów chciałbym w okolicach pojeździć jakieś 5-8 godzin dziennie, ale po górkach a nie asfaltach.

Napisano

proppnuje abys sobie kupił mape i sam zaplanował trasy czy to szlakami turystycznymi czy rowerowymi , w tamtym rejonie nie ma jakichs przeciwskazan do rowerowania w zadnym zakatku beskidu.

Napisano

W samym Szczyrku bardzo fajna trasa to: Skrzyczne-Malinowa Skała- Malinów- Biały Krzyż- Grabowa- Kotarz- Przełęcz Karkoszczonka. Ok 4/5h z podjazdem kolejką na Skrzyczne.

Napisano

w miare prosta jest tez trasa na czantorie szlakami lecacymi idealnie wzdluz granicy, do tego zawsze mozna wrocic asfaltem, co w przypadku pierwszych eskapad jest istotne - 30km po tresciwych szlakach meczy duzo bardziej, niz 100km po lasach w okolicach lodzi, nagle okazuje sie, ze bola plecy, dlonie i inne czesci ciala, o ktorych nigdy bys nie pomyslal

skrzyczne przez barania odpusc :)

Napisano

W samym Szczyrku bardzo fajna trasa to: Skrzyczne-Malinowa Skała- Malinów- Biały Krzyż- Grabowa- Kotarz- Przełęcz Karkoszczonka. Ok 4/5h z podjazdem kolejką na Skrzyczne.

hmmm  , bez urazy , ale Ty pchałes tam rower ?   Ja ta petle zrobiłem w 2 godziny i to bez  spinania sie na czas.

Napisano

Na Białym Krzyżu jadłem obiad, po pętli wracałem do Bystrej a te 4/5 h to czas całej wycieczki. 

ale Ty pchałes tam rower ?

Tak i to więcej niż myślałem  :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...