Skocz do zawartości

[Rama] Nowa rama - "stare części"

rozbujnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nadszedł czas, kiedy to postanowiłem wymienić moją starą i za małą ramę na nową. Taką na której będę mógł jeździć optymalnie i komfortowo do swoich potrzeb, bez bólu nadgarstków ;)...

W zeszłym roku wymienłem praktycznie wszystko, właśnie po za ramą i amortyzatorem. Nowy amortyzator też będę teraz kupował i wszystko wskazuje na to, że będzie to R7 100mm.

Posiadam hamulce tarczowe, więc mocowanie najlepiej wyłącznie pod nie. Oduczyłem się jeździć z plecakiem, więc muszę mieć bagażnik pod sakwy...

Chciałbym uniknąć kupna ramy krossa, dużo osób je poleca, jednak ilość pękniętych ram bardzo mnie odstrasza, w szczególności, że czasami lubię dać wycisk rowerowi.

Aktualnie mam jakąś tam ramę Schwinn'a, z tego co pamiętam to produkcja z roku 2006 - nie istotne ;). Generalnie jest za mała, żeby jechać komfortowo na prostych, to muszę nadgarstki kłaść na gripach i tyłek przesuwać do tyłu... Taka wymuszona pozycja w terenie jest raczej nie możliwa, dlatego też potrzebuję nowej ramy.

Myślę, że jak po krótce opiszę mój styl jazdy i potrzeby, to dobór odpowiedniej geometrii nie będzie problemem (dla Was ;) )

Głównie jeżdżę po mieście, mój styl jazdy jest raczej szybki i agresywny. Lubię szybką jazdę, ścigać się z każdym kto "daje radę", nie lubię monotonnej jazdy, każde "wyjście na rower" jest dla mnie motywacją, aby jeszcze szybciej pokonać dany odcinek, trasę.

Jednak w weekendy bardzo często wybieram się na dłuższe wyprawy i najczęście miejscem docelowym są lasy itp, gdzie jest sporo podjazdów, "szybkich" zakrętów itp (myślę, że wiecie o co chodzi). Pewnie te dwa rodzaje tras wymagają innej ramy, jednak myślę, że coś da radę dobrać ;).

Aktualna rama ma sporo braków, m.in. przy ostrzejszych podjazdach trzeba uważać, żeby nie "stanąć" na tylnym kole, ciężko się manewruje rowerem w szybszych i ostrzejszych zakrętach (jest mało zwrotna), jest ciężka. Moja sylwetka jest zbyt pionowa w czasie jazdy, pewnie jest to wina tego, że rama jest o rozmiar za mała.

Jeżeli chodzi o mnie to mam, ok 178-180cm wzrostu - czy po za tym jakieś dane są potrzebne? Jak coś to pomierzę i dodam.

Wiadomo, że najlepiej jest przymierzyć się do danej ramy i samemu ocenić, czy jest ok, jednak muszę wpierw zawężyć pole manewru ;)...

Jak coś pominąłem to w miarę potrzeby uzupełnię ;)...

Napisano

Potrzebujesz 17" ramę do XC, jeśli nie chcesz wydawać dużo kasy a mieć ciekawą ramę to może accent peak? Bagażnik najlepiej coś mocowanego tylko na sztyce + odpowiednia torba, pomieścisz tyle co w plecaku (limit to zazwyczaj 10-15kg) a przynajmniej łatwo zdjąć i nie będzie przeszkadzało w mieście.

Napisano

Bagażnik już mam http://www.domenasportowa.pl/data/gfx/pictures/large/2/3/28132_1.jpg i sakwy też - crosso dry big, więc kwestia, żeby pasowało mocowanie.

Jeżeli chodzi o cenę, to nie chciałbym przekroczyć 999zł ;). Do jakiegoś innego tematu wrzucał ktoś linki z ramami cube'a w promocji, ale nie mogę znaleźć.

Dużo osób poleca Author Egoist, ale jest tylko w jednej kolorystyce ten nowy model i średnio mi się podoba.

Napisano

Powinieneś zmierzyć długość nogi od kroku do podłogi stojąc boso. Wtedy można precyzyjnie określić rozmiar ramy dla Ciebie. Ta rama Specialized to straszny kloc, jeśli chodzi o wagę. Ale nic dziwnego, w końcu to najniższy model Sp. Nad ramą Author Egoist też się dobrze zastanów. Mam ramę Author Traction o podobnej budowie i jest bardzo mało sztywna z tyłu (ustawienie zacisku hamulca muszę regulować siedząc w siodle...). Warto zastanowić się nad Accentem Peak-iem, choć podobno mają słaby lakier lub Radonem ZR.

Napisano

Potrzebujesz 17"

Jesteś pewien ?

Tendencja do proponowania za małych ram jest nadal obecna na forum ...

Mam 180 cm i śmigam na ramach 19' i 20' gdzie sztyca 350 mm jest wyciągnięta prawie na max'a i nie wyobrażam sobie swojej osoby na ramie 17 cali.

Reasumując najlepiej przymierzyć się do kilku rowerów o znanej geometrii i rozmiarze.

Potem na ich podstawie wybrać odpowiednią ramę.

Kwota którą chcesz wydać daje szeroki wybór w aluminiowych ramach.

Od przyzwoitych nowych po świetne używane ...

Egoist to świetna rama do XC , z niepotrzebnym (moim zdaniem) usprawnieniem w postaci główki 1,5 na 1 i 1/8 ... fakt proste do zredukowania na klasyczne 1 i 1/8 tylko po co.

Cube do LTD włącznie są na tle konkurencji stosunkowo krótkie i moim zdaniem trochę za wysoko wyceniane i przyciężkawe (im niższy model tym wyższa waga) ... rasowy "ścigant" to dopiero Reaction.

Bez problemu wybierzesz coś co nie będzie miało napisu Kross.

Pozdrawiam

TapaTalknięte z Żelka

Napisano

Jeżeli chodzi o mnie to mam, ok 178-180cm wzrostu - czy po za tym jakieś dane są potrzebne? Jak coś to pomierzę i dodam.

Wzrost i długość nóg.Przy twoim wzroście(zakładam 178 cm.),długość nogi 77 cm,78 cm ,to dobrym wyborem byłaby rama 18".Górna rura min.585 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...