toba94 Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam Wymieniłem ostatnio napęd w rowerze z wolnobiegu na kasetę[nowe koła, kaseta 8 biegów shimano, łańcuch shimano hg50, manetki]. Przy pedałowaniu na ostatnich przerzutkach, czyli 3 z przodu i mniej więcej 7-8 z tyłu czuć podczas pedałowania dość spore wibracje. Co może być tego przyczyną? Przerzutki wydają mi się dobrze wyregulowane. Czy należy się tym przejmować czy po dłuższej jeździe powinno mi się to wszystko ułożyć i wibracje ustaną?
marcin0011 Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 kaseta, łańcuch i zębatki są nowe czy kupiłeś używki? Jak używki to może być zużyty, wtedy albo świst, albo chrobotanie może być objawem.
toba94 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Napisano 11 Sierpnia 2013 Wszystko kupiłem nowe. Nie wiem do końca jakie zębatki masz na myśli. Korbe? Korby nie wymieniałem, jest to korba Shimano Deore FC-M590 48-36-26, jej przebieg to około 800km
dziobolek Napisano 11 Sierpnia 2013 Napisano 11 Sierpnia 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/125333-korbakaseta-wibracje-drgania-przy-pedalowaniu/
toba94 Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Napisano 13 Sierpnia 2013 Przy przejechaniu trochę dystansu stwierdzam, że wibracje odczuwane są tylko na ostatniej przerzutce (3 z przodu, 8 z tyłu). Jestem pewny, że łańcuch o nic nie ociera. Przerzutka wydaje mi się dobrze ustawiona. Pojeżdżę trochę, zobaczę, może wszystko się ułoży.
nemo2009 Napisano 13 Sierpnia 2013 Napisano 13 Sierpnia 2013 Przy przejechaniu trochę dystansu stwierdzam, że wibracje odczuwane są tylko na ostatniej przerzutce (3 z przodu, 8 z tyłu). Jestem pewny, że łańcuch o nic nie ociera. Przerzutka wydaje mi się dobrze ustawiona. Na tym przełożeniu przenoszone są spore siły i czuć wówczas słabość całego napędu,od pedałów począwszy,kończąc na tylnym kole.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.