Skocz do zawartości

[hydrauliczne] M596 - luźne klocki

anthrax84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pytanie odnośnie hamulców.

Jestem świeżym posiadaczem hamulców tarczowych i mam małe doświadczenie w tym temacie.

Hamulce to Deore M596 F/R - klocki oryginalne dołączone w zestawie

Czy to normalne, że klocki osadzone w zaciskach mają delikatny luz?

Pytam, ponieważ przy lekkim naciśnięciu klamki (koło zablokowane) z hamulców dobiegają głośne stuki (uderzenia) klocków o zacisk. .

Przy mocniejszym dociśnięciu klamki stuki ustają. Podczas jazdy problem w ogóle nie występuje.

Czy to normalne, czy ten luz klocków jest zbyt duży?

Dzięki za odpowiedź.

Napisano

Ja mam te hamulce, lekki luz jest ale nie taki żeby było słychać stuki. Wyjmij je obejrzyj czy sa dobrze wsadzone i zmontuj ponownie, moze sie zle ułozyły

Napisano

Ja mam te hamulce, lekki luz jest ale nie taki żeby było słychać stuki. Wyjmij je obejrzyj czy sa dobrze wsadzone i zmontuj ponownie, moze sie zle ułozyły

Dzięki za radę.

Później zobaczę jak to wygląda po wyjęciu klocków.

Napisano

Też mam Deorki 596 i też na początku miałem stracha o te luzy, objawiało się to stukaniem przy poruszaniu kołem przód-tył, na szczęście teraz już jest troszkę lepiej :) Kumpel w nowych hydraulikach ma to samo więc to chyba standard.

Napisano

Wyciągnąłem klocki. Zamontowane były prawidłowo. Po prostu są one mniejsze od otworów w zacisku, więc będzie stukać.

P.S.

Tarcze mam montowaną pod 6 śrub (sprawdzone - dorkęcone:))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...