Mod Team mrmorty Napisano 2 Sierpnia 2013 Mod Team Napisano 2 Sierpnia 2013 Joł mościszlachto Kupiłem sobie nowe skorupy i jakiś diabeł mnie podkusił by kupić do nich nowe wielokierunkowe bloki Shimano. Mój problem jest następujący - ten szatański wynalazek nie chce się trzymać moich pedałów. W sensie przy maksymalnym dokręceniu sprężyny w pedałach jakoś noga się trzyma, ale wypięcie nadal jest zbyt łatwe. Myślałem, że pedały już się zużyły itd ale wpiąłem się przy tym ustawieniu w innych butach i blokach, i był zonk, bo prawie gleba z braku niemożliwości wypięcia. Jest na to jakiś patent? Na dodatek przy pedałowaniu daje się wyczuć brak trzymania bloków, a co za tym idzie - wyczuwam lekką pracę góra - dół. Pedały nie mają luzów itd a ten problem nie występował przy jednokierunkowych blokach Shimano czy VP.
burz Napisano 2 Sierpnia 2013 Napisano 2 Sierpnia 2013 Dziwne, dziwne... Mam takie właśnie, sprężyny na minimum (XT) i nic mi się nie wypina, o luzach góra-dół nie wspomnę. Dziwne.
zekker Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 Też mam takie bloki w 2 parach butów (pedały 540 na prawie minimum). Luz góra dół występuje, problemów z wpięciem nie mam. Jeżeli chodzi o wypinanie, to według mnie nie jest to oczywista sprawa. Miałem przypadki, że faktycznie minimalny ruch w bok powodował wypięcie (po wyczyszczeniu i przesmarowaniu sprężyny), ale wtedy walczyłem ze zbyt trudnym wypinaniem. Jeżeli pamięć (przesiadka na mulit 2 lata temu) mnie nie myli, to bloki wielokierunkowe łatwiej puszczają niż tradycyjne. Może nie wypinasz się idealnie w bok, a jakoś dodatkowo skosem. Przy poprzednich blokach dawało to dodatkowy opór, teraz go nie ma i wypinasz się bez problemu. Warto też pamiętać, że mocniejsze pociągnięcie może powodować wypięcie, zwłaszcza jak blok nie jest równo z pedałem. Warto sprawdzić ustawienie bloków i to jak ustawia Ci się stopa na pedale. Może trzeba zmienić trochę kąt pod jakim masz bloki.
Mod Team mrmorty Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Mod Team Napisano 4 Sierpnia 2013 Pożyczyłem dziś rower od kolegi gdzie za pedały służą mu anorektyczne zatrzaski XTR i problem nadal się utrzymuje. Natomiast kolega przesiadł się na moją maszynę i twierdzi że wszystko jest ok. Pokombinuję z ustawieniem bloków, choc przyznam że bloki ustawiałem podobnie do ustawienia w poprzednich butach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.