LUKASZ1980 Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam,kupiłem olej Shimano.Moją uwagę zwrócił kolor tego specyfiku.Mam trochę starego i jest różowy ,a nowy ciemniejszy.Moje pytanie czy coś się zmieniło i producent robi inny kolor.Dodam że ten ciemniejszy ma inny zapach taki ostrzejszy. http://tufotki.pl/eJ7Na
Roonin Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Kolego olej Shimano nie robi Shimano tylko firma X na zamówienie Shimano i według ich specyfikacji. Pewne odchyłki między producentami są normalne i nie ma się czym przejmować. To samo jest z olejami silnikowymi. Sam tego doświadczyłem mając olej silnikowy firmy X, dwie butelki były wyprodukowane w Norwegii a pozostałe w Szwecji. Niby ten sam olej taka sama butelka, identyczna specyfikacja a różniły się i kolorem i zapachem.
LUKASZ1980 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 Jak popatrzę na zdjęcia w necie,to wszędzie jest ładny różowy.To mnie zastanawia.
jahoo84 Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 Dziwna sprawa mam olej orginalny shimano i jest różowy jak na foto. Nigdy się nie spotkałem z kolorem żółtawym.
Roonin Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 A kupiłeś w oryginalnym opakowaniu gdzieś w sprawdzonym sklepie czy rozlewany od kogoś przypadkowego ?
LUKASZ1980 Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Napisano 1 Sierpnia 2013 Kupiłem na Aleprowizji.Opis Witam, mam do sprzedania olej mineralny shimano do hamulców tarczowych (olej może być używany jako zamiennik do napełniania hamulców MAGURA i TEKTRO ). Olej jest rozlewany z większego pojemnika do buteleczek 100 ml. TAk więc sądziłem że kupuję oryginał,napisałem do sprzedawcy ,ale odpowiedzi mogę się spodziewać wiadomo jakiej.
Andrew Napisano 1 Sierpnia 2013 Napisano 1 Sierpnia 2013 To nie jest olej shimano *, nigdy takiego nie widziałem. * - tak mi się wydaje, mogę się mylić.
afly Napisano 2 Sierpnia 2013 Napisano 2 Sierpnia 2013 Taki płyn jak na zdjęciu (w kolorze zółtawym) jest stosowany w hamulcach Tektro.Pytanie teraz, czy różnią sie tylko kolorem, czy również innymi właściwościami.
viper512 Napisano 2 Sierpnia 2013 Napisano 2 Sierpnia 2013 W sumie, ten sprzedawca w swoich aukcjach nie używa słowa "oryginalny", ale sam fakt, że pisze, że jest to olej Shimano, powinien oznaczać, że jest to oryginalny olej.. ;]
LUKASZ1980 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Napisano 2 Sierpnia 2013 Sprzedający odpisał że taki olej kupił.W oryginalnych butelkach.Pisze że odpowietrzał hamulce na nim i wszystko ok.Może ja nie mam super hebli,ale ryzykować może nie będę.
tobo Napisano 2 Sierpnia 2013 Napisano 2 Sierpnia 2013 Taki płyn jak na zdjęciu (w kolorze zółtawym) jest stosowany w hamulcach Tektro. Pytanie teraz, czy różnią sie tylko kolorem, czy również innymi właściwościami. Butelkowy olej Tektro jest w kolorze czerwonym.
Tooreck Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 pewnie dostałeś olej Castrol LHM+ który właśnie jest taki żółtawy, w sumie to chyba nie masz się czym martwić, sam dawno temu jak miałem hamulce Shimano to miałem je zalane zielonym płynem Total LHM+ fabrycznie wlewanym do zawieszenia i układu hamulcowego Citroena Xantii którego też miałem (swoją drogą to było świetne auto) i działało to bardzo dobrze.
Roonin Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Ja zalewam płynem do wspomagania klasy Dexron II i też nie ma problemu.
MokryxD Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Tutaj nie chodzi o fakt, że LHM będzie działał, tylko o to, że kolega zapłacił za olej Shimano, a dostał coś innego. Dogaduj się z gościem co to i albo zwrot kasy, albo inna rekompensata.
LUKASZ1980 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Napisano 5 Sierpnia 2013 Dzisiaj odsyłam,sprzedawca zwróci kasę.Szkoda że tak wyszło.Powinni powiedzieć że jest to zamiennik,albo coś innego.A swoją drogą kupić litr LHM i sprzedawać jako oryginał ,sposób na biznes.
Roonin Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 No i zdziwił byś si e ile takich aukcji jest. Sprzedał bym ci Dextrona II i byś się nie poznał, "smak ten sam, kolor ten sam ale to zupa jest z brukselek" . Dexron II wygląda i zachowuje się identycznie. A tak swoją drogą to NIE WIERZĘ że Shimano w tych buteleczkach sprzedaje coś innego o nadprzyrodzonych właściwościach że tylko to można lać. Dla mnie to zwykły płyn do układów wspomagania rozlewany dla Shimano w buteleczki.
Andrew Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 Dextron II jest faktycznie olejem mineralnym, ale ja nie odważyłbym się na zalanie go do hamulca. Już prędzej wlałbym olej amortyzatorowy Motorex Fork Oil 2.5W. Czerwony, bardzo płynny i oczywiście mineralny. Co więcej - pachnie bardzo podobnie
Roonin Napisano 5 Sierpnia 2013 Napisano 5 Sierpnia 2013 Magurki latają na tym drugi sezon póki co Oczywiście nie namawiam, ja mam tym zalany już drugi komplet i jest ok ale zaznaczam że u mnie stresu nie było bo mogłem hamulce pisać na straty (kupione tanio uszkodzone i naprawione).
LUKASZ1980 Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Napisano 5 Sierpnia 2013 No i zdziwił byś si e ile takich aukcji jest. Sprzedał bym ci Dextrona II i byś się nie poznał, "smak ten sam, kolor ten sam ale to zupa jest z brukselek" . Wszędzie oszustwo i kłamstwo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.